Arvostelu

Leffa herättää katsojassaan ajatuksia vähemmistöjen asemasta.

Eletään Ruotsin Pohjanmaalla 1950-luvun alkua. 10-vuotias Elina (Natalie Minnevik) on juuri menettänyt isänsä ja hän on itse toipumassa keuhkotaudista. Hän joutuu taas koulunpenkille. Koulunopettajana on Tora Holm (Bibi Andersson). Hän on sitä mieltä, että kaikkien tulisi puhua ainoastaan ruotsia ja rankaisee niitä, jotka puhuvat suomea. Elina ei hyväksy asiaa ja noussee vastarintaan. Koulun uusi opettaja nuori Einar (Henrik Rafaelsen) yrittää sovitella Elinan ja Toran kiistoja.

Näkymätön Elina on Klaus Härön ensimmäinen pitkä elokuva. Tämä ei ole ainoa kerta, kun Härö käsittelee suomalaisia ihmisiä ruotsinkielisessä ympäristössä. Saman aiheen ympärillä liikkuu Härön uusin elokuva Äideistä parhain. Näkymätön Elina näyttää melko hyvin, miten ankaraa saattoi elämä ruotsinkielisessä ympäristössä suomenkieliselle olla. Suomalaiset oppilaat joutuvat tässä leffassa puhumaan ruotsia, eikä suomea saa käyttää. Ja jos ei osaa ruotsia niin huonompi homma. Tilanne on tosin luultavasti nykyään Ruotsin puolella parempi. Elokuva on muutenkin hienosti toteutettu. Elokuvan onnistuu olemaan koskettava ilman minkäänlaista Hollywoodmaista sentimentaalisuutta. Leffa myös herättää katsojassaan ajatuksia. Vaikka tämä onkin kokoperheen elokuva, niin kyllä aikuisetkin saavat tästä leffasta paljon irti.

Myös näyttelijävalinnat ovat onnistuneitta. Elinaa näyttelevä Natalie Minnevik tekee ensimmäisen roolityönsä, mutta sen hän hoitaa todella hyvin. Harvoin kyllä Pohjoismaissa tulee näin loistavia lapsinäyttelijöittä vastaan. Myös Bibi Andersson, joka tunnetaan parhaiten Ingmar Bergmanin elokuvista, tekee hyvää työtä. Eikä muissakaan näyttelijöissä ole valittamista.

Pisteet: rating 80,000

Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 07.01.2006
Katsottu: Kotona

Koulussa kielletty minuus.

Vieras 26.03.2003

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

American History X
American History X arvosana 4,27
American History X
Samurai Rebellion
Samurai Rebellion arvosana 4,42
Samurai Rebellion
Kunnian polut
Kunnian polut arvosana 4,03
Kunnian polut
Alaston satama
Alaston satama arvosana 4,05
Alaston satama

Elokuvan tiedot

Näkymätön Elina
Näkymätön Elina arvosana 3,27

Näkymätön Elina (2002)

Alkuperäinen nimi: Elina - som om jag inte fanns

Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
2002
Pituus:
85 min
Ohjaajat:
Klaus Härö
Käsikirjoittajat:
Jimmy Karlsson, Kerstin Johansson i Backe, Kjell Sundstedt
Pääosanäyttelijät:
Bibi Andersson, Marjaana Maijala, Natalie Minnevik
Maat:
Ruotsi, Suomi
Kielet:
ruotsi, suomi