Arvostelu

Tehokkaasti hiljalleen rakentuva psygoginen trilleri naapurisuhteista ja ihmismielestä.

Onko sinulla hyvät ja miellyttävät naapurit joiden kanssa tulet hyvin toimeen, vai epämiellyttävät joita vältät kuin ruttoa. Norjalaisen kauhutrillerin Naapurin jälkeen tulee välttämätön tunne tietää keitä siellä seinän takana oikein asuu. Pål Sletaunen ohjaama ja kirjoittama Naapuri on varmastikin rankimpia Scandinaviassa tehtyjä elokuvia.

John (Joner) on tavallinen nuorimies, jonka avovaimo Ingrid (Wiig) on lähtenyt toisen miehen matkaan. Johnilla on ollut vaikea sulattaa eroa ja hän on vienyt elämäänsä hieman alaspäin. Yhtenä päivänä John tapaa naapurissa asuvat siskokset Annen (Mosli) ja Kimin (Snacht), jotka pyytävät tämän luokseen kylään. Anne pyytää Johnia olemaan Kimin kanssa, kun hän käy asioilla. Kimin pieni trauma pelottaa häntä menemästä ulos ja jäämästä yksin. Kun he ovat kaksin joutuu John rankan intohimon ja pelon kierteeseen, sillä kaikki ei oikein näytä olevan totta kenenkään jutuissa ja kaiken kukkuraksi sisarukset tuntuvat tietävän Johnin elämästä enemmän kuin hän itse.

Pål Sletaune kulkee omia polkujaan Naapurin puikoissa, kuvaten vain muutamia ihmisiä, mutta sitäkin enemmän pelon kasvavuutta. Aluksi John on tavallinen kiltti jätetty mies, jonka hiljallinen hajoaminen näytetään pelottavan aidosti katsojalle. Naapurin siskokset ovat puolestaan outoja lintuja jo alusta lähtien, joiden sisimpään päästään myöskin hiljalleen ja varovasti. Homman tapahtuma paikkana toimii Oslolainen rähjääntynyt kerrostalo, jonka ulkopuolelle ei juurikaan mennä. Tapaus lisää maustetta keittoon kun sisarusten asuntokin muistuttaa jotain sokkeloa, jonne ei heti kannata eksyä.

Pål Sletaune oli ensimmäinen ehdokas ohjaamaan American Beautyn, mutta Sletaune ei pitänyt sen tarinasta, joten hän jätti sen syrjään. Vain kolme-elokuvaa ohjannut Sletaune näyttää hallitsevan kauhun ja jännityksen luomisen erinomaisesti. Vaikka Naapuria viedäänkin välillä hyvinkin rankoilla kohtauksilla eteenpäin, sillä seksi- ja väkivalta kohtaukset ovat hyvinkin aitoja. Naapuri on myös siinä onnistunut shokkitrilleri, kun kestoa ei ole reilua 75-min enenmpää, mutta siinäkin ajassa ehditään katsoa ihmismieltä läheltä ja sisältä rankalla kädellä. Johnia esittävä Christoffer Joner on ilmiömäinen roolissaan, ollen samaan aikaan pelokas ja turhautunut. Cecilie A. Mosli ja Julia Schacht tekevät onnistuneet roolit Johhin kauniina, mutta salaperäisinä naapureina.

Kokonaisuutena Naapuri on tehokkaasti hiljalleen rakentuva psygoginen trilleri naapurisuhteista ja ihmismielestä Norjanmaalta.

nimimerkki: andy

Pisteet: rating 80,000

andy
Tähtääjä, 443 arvostelua
Arvosteltu: 06.09.2007
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Tokyo Story
Tokyo Story arvosana 4,26
Tokyo Story
Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11
Kaupungin valot
Kummisetä
Kummisetä arvosana 4,34
Kummisetä
Possession
Possession arvosana 3,86
Possession

Elokuvan tiedot

Naapuri
Naapuri arvosana 2,97

Naapuri (2005)

Alkuperäinen nimi: Naboer

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2005
Pituus:
75 min
Ohjaajat:
Pål Sletaune
Pääosanäyttelijät:
Anna Bache-Wiig, Cecilie A. Mosli, Julia Schacht, Kristoffer Joner, Michael Nyqvist
Maat:
Norja, Ruotsi, Tanska