Arvostelu

Lucy kääntää huulensa hymyyn sormivoimin – isänsä mieliksi.

Nuori nainen istuu köysimykkyrän päällä. Hänen valkoisia kasvojaan kehystävät kihara tukka ja nuhruinen hatunlieri. Vaatteet ovat ryysyläisen, huulet enkelin, silmät surua täynnä. Hän ei katso ketään, eikä odota kenenkään katsovan häntä. Suurin piirtein tällainen oli ensikosketukseni D.W. Griffithin Murskattuihin kukkiin. Kuva oli erään paksun elokuva-aiheisen teoksen sivulla, ikää katsojalla ehkä 12 vuotta. Otos jäi kiehtomaan, naisen kohtalo oli selvittämisen arvoinen.

Murskattuja kukkia tunnetaan myös nimellä The Yellow Man an the Girl eli Keltainen mies ja tyttö. Se summaa elokuvaa omalla tavallaan. On kiinalaismies (Barthelmess), joka muuttaa hyvine ajatuksineen Lontooseen. Mies päätyy slummiin kaupustelijaksi. Siellä elää tyttö, Lucy (Gish), jolle maailmassa ei ole mitään hyvää. Lucyn nyrkkeilijäisä (Crisp) pieksää tyttöriepua pienestäkin erehdyksestä. Katsojakaan ei tiedä, pitäisikö valuttaa kyynel ilosta vai surusta, kun Lucy kääntää huulensa hymyyn sormivoimin – isänsä mieliksi. Sattumalta kiinalaismies tapaa tytön ja rakastuu. Vaan onko millään hyvällä ja kauniilla sijaa slummin löyhkäävässä helvetissä?

Lillian Gish oli elokuvan tekoaikaan yli parikymppinen, noin kymmen vuotta esittämäänsä tyttöä vanhempi. Richard Barthelmess taas ei ollut missään määrin kiinalainen. Tällaisista pikku asioista huolimatta Murskattuja kukkia on arvonsa ansainnut klassikko. Sen kuvakerronta on sujuvaa, vaikka kyseessä toki onkin viime vuosisadan alkupuoliskon mykkäfilmi. Moni klassikon kuvista on suorastaan ikonisen kaunis, mustavalkoisuudesta huolimatta tai ehkä juuri sen vuoksi mieleenpainuva. Niillä kerrottu tarina on toki yksinkertainen, mutta vaikuttava. Samaan helmenharmaaseen kääreeseen on kiedottu rasismia, kotiväkivaltaa, vilpitöntä rakkautta ja hitunen surumielistä huumoria. Hyvänä asiana on lisäksi mainittava, että Murskattujen kukkien näyttelijätyö ei suurimman osan aikaa näytä yliampuvalta mesoamiselta. Näkemisen arvoinen teos.

Pisteet: rating 100,000

Söpö
Ylläpitäjä, 783 arvostelua
Arvosteltu: 30.09.2007
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Umberto D. - elämän vanki
Umberto D. - elämän vanki arvosana 4,16
Umberto D. - elämän vanki
Iivana Julma II
Iivana Julma II arvosana 4,25
Iivana Julma II
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita arvosana 4,02
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Jahti
Jahti arvosana 4,15
Jahti

Elokuvan tiedot

Murskattuja kukkia
Murskattuja kukkia arvosana 4,30

Murskattuja kukkia (1919)

Alkuperäinen nimi: Broken Blossoms

Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
1919
Pituus:
90 min
Ohjaajat:
D.W. Griffith
Pääosanäyttelijät:
Donald Crisp, Lillian Gish, Richard Barthelmess
Maat:
USA