Arvostelu

Varsin mukava seiskaripätkä yhdistelee hauskasti karatepätkää sekä aikakaudelleen ominaista 'countrya, kaahausta ja turpiinvetoa'-konseptia."

Vuosi on 1977. Chuck Norriksella ei ole viiksiä, mutta blondi pottakampaus ja leveälahkeiset farkut löytyy. Chuck esittää itseään, tai vaihtoehtoisesti taistelulajikouluttajan hommia sivutyönä tekevää rekkakuskia, jonka pikkuveli lähtee kuljettamaan täysperävaunullista pakasteaterioita ja joutuu oikaisemaan Texas City -nimisen junttikylän kautta. Kalifornian takamaille kätketyssä pitäjässä ei kuitenkaan ole kaikki kohdallaan, ja sen saa Chuckin broidikin huomata hyvin nopeasti. Tämä tietysti tarkoittaa sitä, että pikkuveli katoaa kuin tuhka tuuleen, ja Chuckin on aika lähteä selvityshommiin bootsinpohja edellä.

Breaker! Breaker!, tai Murskaajat, on sankarimme ensimmäinen pääroolileffa, eikä sellaisenaan ollenkaan hassumpi tapaus. Toki filkka on aivan tavattoman halpa ja kökkö, mutta on sillä myös paljon ansioita. Tapahtumien keskuksena toimivassa Texas Cityssä esimerkiksi on sellaista tiettyä ”syväjokimaista” perseenreikämäisyyttä, joka heti lisää jännitystä asteella. Lisäksi koko asetelma Chuck vs. Kokonainen kaupunki on aika herkullinen ja toimii vallan mainiosti, ja pahiskylää pyörittävää Tuomari Trimmingsiä näyttelevä George Murdock vetää varsin kovan sekopääroolin.

Tappelukohtaukset ovat sujuvia, tyylikkäitä ja niitä on melko paljon. Chuck mm. vääntää kättä tienvarsibaarissa, lopussa rekka-autot jyräävät läpi seinistä ja viimeisessä, hevoshaassa käytävässä yks-ykkösessä ohjaaja zoomailee vuoronperään Chuckin, pahisheebon ja hevosen silmiin. Kuuluisa kierrepotku nähdään oppikirjaversiona useamman kerran ja ai että, miten kivasti se aina läsähtääkään.

Laadukkaan actionin lisäksi näissä leffoissa ratkaisee lopulta niin paljon sankarin mahtava olemus ja fyysinen taisteluvalmius, jota ei saavuteta pelkän treenatun, möhkälemäisen ulkomuodon vaan itsevarmuuden, rentouden ja toimintakyvyn kautta. Urastaan tunnetusti terveellisen ylpeä Chuck on joskus julkisesti sanonut tehneensä tämän filkan nopeasti rahan perässä ja pitävänsä siitä hyvin vähän. Tästäkin huolimatta mieheltä löytyy kaikki edellämainitut ominaisuudet ja rooli on häneltä hyvää peruskauraa. Yhteenvetona leffasta voisi todeta, että Breaker! Breaker! On varsin mukava seiskaripätkä, joka yhdistelee hauskasti karateleffaa ja aikakaudelleen ominaista, yleisölle hyvin uponnutta Smokey & The Bandit -tyylistä ”countrymusaa, kaahausta & turpiinvetoa”-konseptia.

Pisteet: rating 60,000

Raato-A
Tykittäjä, 484 arvostelua
Arvosteltu: 05.02.2014
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Kadonneen aarteen metsästäjät
Kadonneen aarteen metsästäjät arvosana 4,20
Kadonneen aarteen metsästäjät
City of God
City of God arvosana 4,26
City of God
Taistelija
Taistelija arvosana 4,23
Taistelija
Leon
Leon arvosana 4,34
Leon

Elokuvan tiedot

Murskaajat
Murskaajat arvosana 3,03

Murskaajat (1977)

Alkuperäinen nimi: Breaker! Breaker!

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1977
Pituus:
86 min
K15
Ohjaajat:
Don Hulette
Käsikirjoittajat:
Terry Chambers
Pääosanäyttelijät:
Amelia Laurenson, Chuck Norris, Dan Vandegrift, David Bezar, Don Gentry, Douglas Stevenson, George Murdock, Jack Nance, John Di Fusco, Larry Feder, Michael Augenstein, Miranda Garrison, Paul Kawecki, Ron Cedillos, Terry O'Connor
Maat:
USA
Kielet:
englanti