Pistejakauma

0%

4%

1%

8%

8%

8%

22%

28%

11%

9%

Pisteytykset

rating 90,000

IsoVauva
Käyttäjä

rating 90,000

Olipahan elokuva ja ihmettelen suuresti miten noinkin iso studio kuin Paramount, uskalsi mennä tällaisen julkaisemaan laajaan teatterilevitykseen. Leffa on sellainen sekamelska ja suurelle yleisölle jopa absurdi hurlumhei, että eihän siitä muuta voinut syntyä kuin iso floppi. Ja näin teki. Elokuva on kuitenkin erinomainen.

Aronofsky onnistui edellisellä Nooa elokuvallaan suututtamaan kristityt ja tällä hän sai heidät suorastaan raivon partaalle. Ohjaaja ei ikinä ole ollut kovin hienovarainen tai pienimuotoinen (lukuunottamatta The Wrestleriä) ja nyt hän ampuu täyslaidallisen kohti kristinuskoa ja Jumalaa.
Vaikka leffaa on haukuttu turhan vaikeaselkoiseksi, niin mielestäni se oli suorastaan päivänselvä sanomaltaan, metaforiltaan ja kuvastoltaan. Jos yhtään Raamattua tuntee, niin ei leffan pointti voi mennä ohi. Siitä löytyy myös tosin muitakin mahdollisia tulkintoja, joka on vain älykkään elokuvan merkki.
Juonta ei kannata etukäteen kuvailla tai tämän enempää kommentoida. Elokuva on parhaimmillaan, kun teatteriin astelee täysin tietämättömänä tulevasta hulluudesta.

Jennifer Lawrence on minulle vähän hit or miss. En häntä vihaa, niinkuin harmittavan moni tuntuu netissä tekevän, mutta en myöskään häntä mitenkään erityisen lahjakkaana pidä. Nainen on kuitenkin yleensä varsin mainio, kunhan hänellä on vain kiinnostava käsikirjoitus takanaan ja nyt selvästi oli, sillä hän tekee loistosuorituksen. Myös Bardem, Harris ja Pfeiffer vetävät jokainen huippuroolin.

Audiovisuaalisesti elokuva on upeaa jälkeä, kuten ohjaajalta saattaakin odottaa. Varsinkin äänisuunnittelu on kerrassaan ilmiömäistä. Jäin tosin kaipaamaan ohjaajan luottosäveltäjä, Clint Mansellin musiikkeja, mutta ei Johansson hirveästi huonompi ollut.
Kuvaus oli myös upeaa, mutta jatkuva lähikuvaus hiukan rasitti. Kamera oli koko ajan Lawrencen iholla ja välillä teki mieli päästä vain hengähtämään laajakuvan aikana. Tämä oli kyllä toisaalta ihan suunniteltua, sillä Aronofsky ei halunnutkaan katsojan hengittävän missään vaiheessa.

Varmasti rajusti mielipitetä jakava elokuva ja ymmärrän kyllä osan kritiikistä. Hienovaraisuudesta ei ole tietoakaan, vaan joka kohtaus toimitetaan ison huutomerkin kera. Ihan niin kuin elokuvan nimikin.
Leffa onnistui kuitenkin tehokkaasti syöpymään mieleeni ja olenkin sitä jo viikon mietiskellyt. Ei tällaisia, moneen eri genreen varpaansa upottavia, vahvasti sanomaansa nojaavia elokuva kovin usein ulos tule. Herättää ainakin varmasti tunteita jos ei muuta.

Varauksella iso suositus!

Ps. Seuraavaksi Aronofsky voisi palata jonkun hillitymmän ja maanläheisemmän aiheen pariin. The Wrestler on edelleen miehen paras elokuva. Selvästi paljon annettavaa myös tuolla saralla.

Katmand0r
Käyttäjä

rating 90,000

Aronofsky on palannut vahvuusalueelleen, perinteisen polanskimaisen, tunnelmaan nojaavan kauhun ja trillerin äärelle. Tällä kertaa mukana on myös ripaus hyytävää surrealismia. Elokuvan loppupuolella nämä fuusioituvat immersiiviseksi tajunnanvirraksi, joka on täynnä provoa ja hämärää symboliikkaa. Mother onkin pitkään aikaan elokuva, joka aidosti tarjoaa mahdollisuuden lähes minkälaisille tulkinnoille tahansa. Tällainen elokuva on paljon palkitsevampaa kuin vaikka joku Nightcrawler, joka on tyyyliltään samanlainen, mutta joka ei sanomassaan jätä paljoa tulkinnanvaraa.

Uytp7
Tähtääjä

rating 90,000

Vaihteeksi hyvä elokuva Darrenilta, pelkäsin jo että tämäkin paljastuu kahden tähden raihnaiseksi psykologiseksi "kauhuksi" kuten Black Swan. Introvertin painajaisessa erään pariskunnan kotiin alkaa tupsahdella vieraita enemmän kuin Vilkkilään katteja ja hiljalleen tapahtumat siirtyvät yhä epämiellyttävämpään suuntaan. Samalla myös tilanteen kaoottisuus sekä monitulkintainen symboliikka ryntäävät laukalle. Sinänsä leffa on nautittava ilman raastavia analyysejäkin, yhtä kaikki ne tuovat teokselle huomattavaa lisäarvoa.

Jennifer Lawrence ei tekaise päätoimijana järisyttävää roolisuoritusta, joskin kyllähän hän hermostunutta näytellä osaa. Kuvauksellisesti, tunnelmallisesti sekä rytmillisesti Mother! hipoo täydellisyyttä, erityisesti runsaasta lähikuvan käytöstä pidin paranoian luojana. Jatkuvasti yllättävä käsikirjoitus yhdistettynä aitoon ahdistavuuteen taannee sen ettei katsova yleisö pääse yksimielisyyteen miten tähän tulisi suhtautua. On se jännä.

Villetys
Käyttäjä

rating 90,000

Mother! on erinomaisesti onnistunut draaman ja kauhun sekoitus Darren Aronofskylta. Juonessa seurataan Jennifer Lawrencen ja Javier Bardemin esittämää pariskuntaa, jotka asuvat kahdestaan isossa talossa. Yhtenä päivänä talolle saapuu kuolemaa tekevä mies, jota esittää Ed Harris ja seuraavana päivänä myös tämän vaimo Michelle Pfeiffer ilmestyy paikalle. Kummatkin jäävät vieraaksi taloon ja outoja asioita alkaa hiljalleen tapahtumaan. Jennifer Lawrence tekee hienon pääroolin ystävällisenä naisena, jonka hermoja koetellaan talolle saapuvien ihmisten määrän kasvaessa. Myös muissa rooleissa olevat Javier Bardem, Ed Harris ja Michelle Pfeiffer ovat hyviä. Darren Aronofskyn ohjaus on erinomaista ja kuvauksen osalta kamera on koko ajan Jennifer Lawrencen iholla kiinni ja se ei päästä katsojaa missään vaiheessa irti elokuvasta. Juonen edetessä myös elokuvan kuvasto muuttuu raaemmaksi ja entistä painajaismaisemmaksi. Kokonaisuutena Mother on erittäin hieno yhdessä talossa tapahtuva elokuva, joka muistuttaa paljon Rosemaryn painajaista.

keijomies
Käyttäjä

rating 90,000

Larno
Käyttäjä

rating 90,000

Nexus
Käyttäjä

rating 90,000

Pummi666
Käyttäjä

rating 90,000

Elokuvan tiedot

Mother!
Mother! arvosana 3,52
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2017
Pituus:
115 min
Ohjaajat:
Darren Aronofsky
Käsikirjoittajat:
Darren Aronofsky
Pääosanäyttelijät:
Domhnall Gleeson, Ed Harris, Javier Bardem, Jennifer Lawrence, Kristen Wiig, Michelle Pfeiffer
Maat:
USA
Kielet:
englanti