Arvostelu

Eddie Willisin hahmossa on selvästi suuri osa Bogieta itseään.

Eddie Willis (Humphrey Bogart) on rahaton urheilukolumnisti, joka fyffen puutteessa (Tietysti, miksi muuten?) lähtee mukaan rikolliseen toimintaan. Ja tällä kertaa "rikollinen toiminta" meinaa järkättyjä nyrkkeilymatseja. Jonkinlainen promoottorin ja gangsterin yhdistelmä Nick Benko (Rod Steiger) tuo Etelä-Amerikan mantereelta yli kaksimetrisen körilään Toron (Mike Lane) hoitamaan matsit. Mitäs sitten kun Toro joutuu tosipaikan eteen? Mestariahan ei voi tunnetusti lahjoa häviämään...

The Harder They fall jäi Humphrey Bogartin viimeiseksi elokuvaksi ja kyllähän Bogie meille komiat jäähyväiset jätti. Mies oli elokuvaa kuvatessa jo kuolemansairas kurkkusyövästä ja ikäkin alkoi painaa. Bogien väsyneisyys välittyy ihan kotisohvalle asti, muttei negatiivisessa mielessä kuitenkaan. Jotenkin tulee se haikea fiilis kun ajattelee tätä hänen viimeisenä elokuvanaan. Vielä hienompaa olisi ollut nähdä elokuva sen ilmestymisvuonna jolloin tunnelataus olisi varmasti ollut moninkerroin suurempi.

The Harder They Fall on elokuva joka on ohjattu hyvin, käsikirjoitettu vielä paremmin ja näytelty aivan loistavasti. Humphrey Bogart vetää parhaimman roolisuorituksensa The Treasure of Sierra Madre -elokuvan jälkeen. Eddie Willisin hahmossa on selvästi suuri osa Bogieta itseään ja hahmo onkin film-noir -genrelle uskollisesti kyyninen, persaukinen ja moraalisesti hiukan arveluttava, joka silti omaa sen kolkuttavan omantunnon. Rod Steiger on myös loistava ja hän onnistuukin luomaan sähköisyyttä yhteisissä kohtauksissaan Bogien kanssa. Muut näyttelijät vetävät myös roolinsa hyvin, mutta erityismaininnan ansaitsee Mike Lane Torona. Loistava Film-noir ja loistava Draama.

The Harder They Fall on loppukohtauksessa kohtuullisen rohkea ikäisekeen ja varmasti ensimmäisiä elokuvia joissa on verta käyetty yhtä rohkeasti. Myös kuvaaja ansaitsee suuret kiitokset. Kuvaus on ihan Oscar-pystin arvoista katseltavaa.

The Harder They Fall jäi Humphrey Bogartin testamentiksi elokuvamaailmalle. Humphrey Bogartit, Cary Grantit, Robert Mitchumit ja James Stewartit ovat jo poissa, mutta meille on jäänyt heidän perintönsä, heidän elokuvansa jotka tuovat meille iloa vielä vuosikymmeniä ilmestymisensä jälkeen. Tälläisiä elokuvia ei ole koskaan liikaa!

nimimerkki: Scarface

Pisteet: rating 90,000

Scarface
Tykittäjä, 40 arvostelua
Arvosteltu: 29.04.2006
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Dolls
Dolls arvosana 4,30
Dolls
Milanon ihme
Milanon ihme arvosana 3,90
Milanon ihme
Iivana Julma
Iivana Julma arvosana 3,98
Iivana Julma
Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11
Kaupungin valot

Elokuvan tiedot

Mitä kovemmin he kaatuvat
Mitä kovemmin he kaatuvat arvosana 3,64

Mitä kovemmin he kaatuvat (1956)

Alkuperäinen nimi: Harder they fall, The

Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
1956
Pituus:
109 min
Ohjaajat:
Mark Robson
Pääosanäyttelijät:
Humphrey Bogart, Jan Sterling, Max Baer, Mike Lane, Rod Steiger
Maat:
USA