Arvostelu

Väkevä draama, joka on kaikki Oscarinsa totisesti ansainnut.

Etääntyminen tyttärestä piinaa nyrkkeilyvalmentaja Frankie Dunnia (Clint Eastwood), eikä hän ole päästänyt ketään lähelleen pitkään aikaan, kun nyrkkeilijänurasta haaveileva Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) saapuu hänen salilleen. Maggie on päässyt vaikeuksiensa värittämässä elämässään näinkin pitkälle lahjakkuutensa, keskittymiskykynsä ja tahdonvoimansa ansiosta. Hänen suurin toiveensa on löytää joku, joka uskoo häneen. Tällainen vastuu, puhumattakaan siihen liittyvistä riskeistä, on vihoviimeinen asia, mihin Frankie olisi valmis. Maggien peräänantamattomuus saa hänet kuitenkin lopulta myöntymään ja suostumaan tytön valmentajaksi. Vähitellen, vuoroin toisiaan ärsyttäen ja vuoroin innostaen, kaksikko löytää yhteisen kielen ja lopulta toisistaan läheisen ystävän. Kumpaakin odottaa kuitenkin vielä kamppailu, joka vaatii enemmän rohkeutta ja sydäntä kuin mikään heidän aiemmin kokemansa.

Million Dollar Baby muistuttaa jollain tavoin ensimmäistä Rocky-elokuvaa, mutta nyt on naisnyrkkeilijän vuoro nousta pohjamudista huipulle. Eastwoodin ohjaus on tuttuun tyyliin tummansävyistä ja koskettavaa, sekä Paul Haggisin laatima käsikirjoitus F.X. Toolen (nyrkkeilymanageri Jerry Boydin nimimerkki) novellien pohjalta nostaa paljon tunteita ilmaan. Tunnelmakin on saatu puolisynkäksi ja rauhalliseksi.

Päähenkilöt ovat ällistyttäviä ja tekevät jokseenkin ikonisetkin roolit. Ohjauksen lisäksi pääosaa esittävä Eastwood ei petä katsojia tälläkään kertaa, vaan vangitsee nyrkkeilyvalmentajan persoonan upealla esityksellä. Swankilla on toden totta kaikkea sitä, mitä Maggiellakin on: sinnikkyyttä, lahjakkuutta ja tahdon voimaa. Morgan Freeman on entisenä nyrkkeilijänä ja puolisokeana Eddie Dubriksena fantastinen, sekä hänen ja Eastwoodin yhteistyö on kohdillaan.

Elokuva oli vuoden 2005 Oscar-gaalassa suurin voittaja kaikilla tärkeillä palkinnoilla (paras elokuva, naisnäyttelijä, miessivuosa (Freeman) ja ohjaus). Golden Globe-gaalassa se palkittiin parhaan naisnäyttelijän ja ohjauksen palkinnoilla. Muut ehdokkuudet tulivat paras miessivuosa (Freeman), draamaelokuva ja musiikki -kategorioissa. Swank ja Freeman voittivat myös Screen Actors Guild-palkinnot suorituksistaan.

Jos Eastwood jatkaa tähän malliin, hänestä voi hyvinkin tulla kaikkien aikojen legendaarisin ohjaaja ja jonka elokuvia ei tultaisi ikimaailmassa unohtamaan. Kokonaisuutena Million Dollar Baby on väkevä draama, joka on kaikki Oscarinsa totisesti ansainnut.

Pisteet: rating 80,000

TomCruise
Käyttäjä, 50 arvostelua
Arvosteltu: 24.12.2016
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11
Kaupungin valot
Milanon ihme
Milanon ihme arvosana 3,90
Milanon ihme
Auringonnousu
Auringonnousu arvosana 3,96
Auringonnousu
Nykyaika
Nykyaika arvosana 4,19
Nykyaika

Elokuvan tiedot

Million Dollar Baby
Million Dollar Baby arvosana 4,12
Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
2004
Pituus:
134 min
Ohjaajat:
Clint Eastwood
Käsikirjoittajat:
F.X. Toole, Paul Haggis
Pääosanäyttelijät:
Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman
Maat:
USA
Kielet:
englanti