Arvostelu

Leslie Nielsen ei petä tälläkään kertaa, vaan vääntelee naamaa perinteisen laadukkaasti.

Mies ja alaston ase-trilogia on siinä mielessä harvinainen, että sen debyyttijakso on selvästi heikoin. Trilogian edettyä 33 1/3 jaksoonsa Zucker-veljesten ja Jim Abrahamsin oivallukset sen kun paranivat, harmi vain, etteivät ne toimi aivan samalla järisyttävällä intensiteetillä kuin tuoreina.

Mies ja alaston ase 33 1/3: Viimeinen solvaus oli aikoinaan n. 12-vuotiaana nappulana katsottuna aivan legendaarinen pläjäys. Leffan spermapankkikohtaus oli ja on muuten edelleen ehdottomasti kaikkien aikojen hauskimpien kohtausten kärkipäässä. Kymmenen vuotta myöhemmin suoritettu katselukerta ei luonnollisestikaan vakuuttanut yhtälailla kokonaisuutena. Jotkut nykykomediat ovat ajaneet rinnalle ja jopa ohi.

Silti huumorikolmikon käsikirjoitus on ohjaaja Peter Segalin käsissä muotoutunut mahtavaan muottiin. Harmi, että Segal ei ole sittemmin samanlaiseen vireeseen päässyt. Ruutu tulvii pientä komiikan aihetta, joka toimii siitä huolimatta, että se on hieman tekemällä tehtyä. Alun discoscene afroineen on loistava, Janen lähtiessä valmiiksi pakattu laukku ja ulkona odottava taksi takaavat naurut ja tumman huumorin säväyksenä tuulettimeen syöksyvä kyyhkykin naurattaa. Oscargaalaa huumorin voimakolmikko osaa pilkata oivallisesti. Spielbergin Dementary Park on ainakin nerokas oivallus.

Välillä sketsitulitus yltyy liian kovaan vauhtiin ja on pysähdyttävä kysymään, että mitäs tässä nyt tapahtuu. Onneksi elokuva tarjoaa hienoja vastauksia niihin hetkiin: "No hei, Phil Donahue vain oksentaa tuubaan".

Vanha kunnon Leslie Nielsen ei petä tälläkään kertaa, vaan vääntelee naamaa perinteisen laadukkaasti. Priscilla Presley ei edelleenkään osaa näytellä ja Anna Nicole Smith esittelee itseään (20 kiloa nykyistä kevyempänä?). Näyttelijäkaarti ei siis loista mitenkään, mutta eipä hömpässä tarvitsekaan. Mieluusti iso kaveriporukka kasaan ja iltaa viettämään Leslie Nielsenin & Co:n ja vaikkapa parin huurteisen kanssa. Kyseessä on hieno komedia, jonka pisteitä nostalgia-arvot nostavat puolella pojolla ylöspäin. Itse arvostelu on hyvä päättää parisuhdeneuvoja Stuart Eisendrathia lainaten:

You know, I feel it's important to get off on the right foot and not get caught up in blame. Now, which one of you is impotent?

Pisteet: rating 80,000

Arsi T. Elokolikko
Ylläpitäjä, 850 arvostelua
Arvosteltu: 20.08.2004
Katsottu: VHS

Saman kategorian TOP-leffoja

L.A. Confidential
L.A. Confidential arvosana 4,16
L.A. Confidential
The Raid 2: Berandal
The Raid 2: Berandal arvosana 4,00
The Raid 2: Berandal
Taksikuski
Taksikuski arvosana 4,10
Taksikuski
Monty Pythonin Hullu maailma
Monty Pythonin Hullu maailma arvosana 4,12
Monty Pythonin Hullu maailma

Elokuvan tiedot

Mies ja alaston ase 33 1/3: Viimeinen solvaus
Mies ja alaston ase 33 1/3: Viimeinen solvaus arvosana 3,66

Mies ja alaston ase 33 1/3: Viimeinen solvaus (1994)

Alkuperäinen nimi: The Naked Gun 33 1/3: The Final Insult

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1994
Pituus:
79 min
Ohjaajat:
Peter Segal
Käsikirjoittajat:
David Zucker, Pat Proft, Robert LoCash
Pääosanäyttelijät:
Anna Nicole Smith, George Kennedy, Leslie Nielsen, O.J. Simpson, Priscilla Presley
Maat:
USA
Kielet:
englanti