Arvostelu

Huumori on pääasiassa tyypillistä koheltamista, mutta mukana on myös kivoja oivalluksia.

Miekka kivessä -filmi kertoo kuningas Arthurin lapsuudesta, ajasta ennen miekan saamista irti kivestä. Arthur, lempinimeltään Arttu, asuu kasvattiperheessä, johon kuuluuvat ankara isä ja lellitty poika. Eräänä päivänä Merlin-velho alkaa opettaa Artulle totuuksia elämästä. Sitten Arttu saa kokea elämää kalan, oravan ja jopa linnun näkökulmasta. Merlin luottaa täysin oppipoikaansa, toivoen hänestä tulevan historiallisesti merkittävä henkilö.

Disneyn piirrosfilmi Miekka kivessä ei ole saanut samanlaista huomiota kuin monet muut Disneyn tekeleet. Ohjaajana toimii Wolfgang Reitherman, joka vastasi myöhemmin muutaman tärkeän Disney-teoksen ohjaamisesta (Viidakkokirja, Nalle Puh, Aristokatit...). Nyt Reitherman ei ole saanut tarinaa elämään samalla tavalla kuin parhaimmissa ohjauksissaan, vaan tällä kertaa kokonaisuus koostuu hieman irtonaisista seikkailuista. Jonkinlainen pääjuoni horjuu tällaisen kerrontatyylin vuoksi, mutta se ei tee vielä elokuvasta huonoa.

Alku ei vielä imaise mukaansa, vaan filmi alkaa ehkä vähän liian hidastempoisesti. Tylsiä kohtauksia tulee jatkossakin, mutta ei kuitenkaan liikaa. Disneylle tyypilliset laulunumerot ovat tällä kertaa ikävän vaisuja ja itseään toistavia.

Löytyy Miekka kivestä -leffasta myös hyvät puolensa. Huumori on pääasiassa tyypillistä koheltamista, mutta mukana on myös kivoja oivalluksia, kuten Merlinin viittaukset tulevaisuuteen. Klassinen piirrostyyli jaksaa viehättää ja yksinkertaisista kuvista on loihdittu aika kauniitakin kohtauksia. Aku Ankka -lehdestä tuttu Matami Mimmi tekee hauskan esiintymisen elokuvan parhaimmassa kohtauksessa.

Pisteet: rating 60,000

Thoke
Tykittäjä, 619 arvostelua
Arvosteltu: 23.12.2006
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Tuhon enkeli
Tuhon enkeli arvosana 4,32
Tuhon enkeli
Tappajahai
Tappajahai arvosana 4,11
Tappajahai
Aguirre - Jumalan viha
Aguirre - Jumalan viha arvosana 4,03
Aguirre - Jumalan viha
WALL·E
WALL·E arvosana 4,01
WALL·E

Elokuvan tiedot

Miekka kivessä
Miekka kivessä arvosana 3,18

Miekka kivessä (1963)

Alkuperäinen nimi: The Sword in the Stone

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
1963
Pituus:
76 min
Ohjaajat:
Wolfgang Reitherman
Käsikirjoittajat:
Bill Peet, T.H. White
Pääosanäyttelijät:
Junius Matthews, Karl Swenson, Martha Wentworth, Norman Alden, Rickie Sorensen, Sebastian Cabot
Maat:
USA
Kielet:
englanti