Arvostelu

Yksi vuoden raikkaimmista ja rankimmista elokuvakokemuksista.

Ohjaaja/käsikirjoittaja Ari Aster pamautti itsensä kertaheitolla elokuvamaailmaan vuoden 2018 esikoisteoksellaan (Hereditary-Pahan Perintö) josta muodostui yksi vuoden 2018 kovimmista elokuvayllätäjistä ja muutenkin yksi viimevuosien tunnelmallisimmista perhedraaman ja kauhuelokuvan sekoituksista. Pian (Hereditaryn) ensi-illan jälkeen Ari Aster ilmoitti tekevänsä jo seuraavaa kauhuelokuvaa jonka yhtenä teemana tulee olemaan keskikesän juhla juhannus. Midsommar-Loputon Yö nimellä kulkeva Ari Asterin uutuuselokuva on hypnoottinen trillerimatka keskikesän juhlaan ja vielä parempi kokemus mitä vähemmän siitä etukäteen tietää.

Dani (Florence Pugh) ja Christian (Jack Reynor) ovat tavallinen seurusteleva pari jonka suhteeseen on tullut särö ja lusikat ovat menossa todennäköisesti jakoon. Heidän ystävät Mark (Will Poulter) ja Josh (William Jackson Harper) ovat myös sitä mieltä että heidän pitäisi pitää aikalisä suhteesta. Yllättäen Danin sisar tekee itsemurhan järkyttävin seurauksin joka vie Danin syvälle masennuksen partaalle. Heidän yhteinen luokkakaveri Pelle (Vilhelm Blombgren) pyytää heitä lähtemään ruotsissa Hårgaan maalaiskylässä 90 vuoden välein järjestettävälle juhannusfestivaalille. Hetken mietittyään Dani ja Christian päättävät vielä antaa tämän mahdollisuuden toisilleen. Perille päästyään he huomaavat paikallisten ottavan heidät iloisesti vastaan ja aurinkokaan ei näytä laskevan ollenkaan.

Midsommar-Loputon Yö on yhtä aikaa seesteisen kauniisti ja hämmentävän rohkeasti rakennettu terävä psykologinen painajainen, mutta samalla myös sellainen elokuva joka tulee varmasti jakamaan mielipiteet jyrkästi kahtia. Ari Aster vie toistamiseen tehokkaalle ja pysäyttävälle trillerimatkalle jonka aikana ei tarinan hahmoilla kuin teatterissa istuvalla katsojalla ole välillä tietoa mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan ja tämän vuoksi epämukava olotila valtaa kehon ja mielen. (Hereditaryn) tavoin Midsommar etenee mukavan verkkaisen rauhallisesti ja Ari Aster alkaa salakavalan hiljalleen kuin tyhjästä nostattamaan odottavaa tunnelmaa joka kohoaa mitä pidemmälle mennään mieleenpainuvan hulluksi kauhudraamaksi.

Ari Asterin käsikirjoittama Midsommar alkaa samoilla jipoilla kuin Hereditarykin. Pääosanesittäjä menettää läheisen ja tällä kertaa vielä eroprosessi olisi mahdollisesti edessä joten ei ihme jos masennuksen oireita alkaa ilmaantua. Ari Aster pitää tarinan hahmot hyvin tunteessa kiinni. Ruotsiin festivaalille päästyään on jo selvää että melkein jokaisella tarinan hahmolla ei ole kaikki muumit täysin laaksossa ja tarinaan satelee kaiken synkkyyden keskellä välillä sysimustaa huumoria ruokatavoista ja vanhoista menettelytavoista jotka saavat nykyaikaiset vierailijat hymyilemään. Ari Aster osaa kääntää tarinan kyljelleen ja vetää maton katsojan alta pari kertaa kirpaisevan osuvasti.

Ari Asterin luoma maailma Midsommar elokuvassa on kiehtova ja audiovisuaalisesti tyylikäs joista varsinkin juhannus festivaalialue on kuin mielikuvituksellinen taideteos. Muutenkin juhannusteema toimii tarinan taustalla varsin oivallisesti. Täysin omalla synkällä tiellään kulkevan tarinan seassa on pieniä kaikuja Hereditaryn ohella M. Night Shyamalanin (The Village), Darren Aronofskyn (Mother!), Ti Westin (The Sacrament) ja Robin Hardyn (The Wicker Man) elokuvista. Kauhuelokuvien perinteiset äkkisäikäytykset loistavat (Hereditaryn) tavoin lähestulkoon poissaolollaan, mutta Midsommarin shokit porautuvat syvälle ajatuksiin ja viimeisten kuvien jälkeen lopputekstien rullatessa valkokankaalle voi tuntua hieman hämmentyneeltä fiilikseltä.

Kovaa nousua elokuvamaailmaan tekeva Florence Pugh on suorastaan erinomainen elämän heittelevänä nuorena naisena joka repäisee yhden voimakkaan pykälän lisää nousevalle ansiolistalleen. Jack Reynor on myös mainio Christianin roolissa joka joutuu myös ottamaan vastuuta toisten elämässä. Jackson William Harper ja Will Poulter antavat mainiota taustatukea heidän ystävinään jotka ottavat keskikesän juhlasta kaiken ilon irti. Liv Mjönes, Isabelle Grill, Anna Åström ja Henrik Norlén paikallisina Hårgaan kyläläisinä tekevät myös hyvää työtä rooleissaan. Ellora Torchia ja Archie Madekwe ovat juhannusfestareilla vieraileva eglantilainen pariskunta. The Haxan Cloakin säveltämät aavemaisen karmivat musiikit ja (Hereditaryn) kuvanneen Pawel Pogorzelskin kauniskuvaus luovat sen viimeisen voimakkaan silauksen uniikin kärsimysnäytelmän ymrpärille.

Kokonaisuutena Midsommar-Loputon Yö on yksi vuoden raikkaimmista ja rankimmista elokuvakokemuksista. Ari Asterista on muodostumassa yksi tämän hetken tehokkaimmista painostavien kauhuvisioiden ja tunnelmallisten trillereiden tarinankertojista.

Pisteet: rating 90,000

andy
Tähtääjä, 452 arvostelua
Arvosteltu: 10.07.2019
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Vampyr
Vampyr arvosana 4,00
Vampyr
Kuolema saapuu yöllä
Kuolema saapuu yöllä arvosana 4,31
Kuolema saapuu yöllä
Seitsemäs sinetti
Seitsemäs sinetti arvosana 3,95
Seitsemäs sinetti
American History X
American History X arvosana 4,27
American History X

Elokuvan tiedot

Midsommar
Midsommar arvosana 3,46
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2019
Pituus:
140 min
Ohjaajat:
Ari Aster
Käsikirjoittajat:
Ari Aster
Pääosanäyttelijät:
Florence Pugh, Jack Reynor, William Jackson Harper, Will Poulter
Maat:
USA
Kielet:
englanti, ruotsi