Arvostelu

Kekseliäs ja omaperäinen tarina ei voi olla vetämättä mukaansa.

Wachowskin veljekset? Näistä en ollut kuullut mitään ennen kuin näin mielenkiintoisen ja tajunnanräjäyttävän The Matrixin. Nämä veljekset toimivat samalla lailla kuten eräät toiset ohjaajaveljekset, Coenit. Eli käsikirjoittavat ja ohjaavat elokuvansa.

Matrix on eräänlainen virtuaalimaailma, jota ihmiset pitävät totena. Kaikki heidän ympärillään on toteutettu tietokoneella. Saattaa kuulostaa ihmeelliseltä? Oikeassa maailmassa elätään jo 2100-luvun loppua ja ihmiskunta on vaarassa koneiden hallittaessa maailmaa. Mutta ihmisillä on vielä toivoa sillä Morpheus ja hänen jenginsä yrittävät epätoivoisesti pelastaa ihmiskunnan Matrixilta.
Morpheus uskoo kuitenkin löytäneensä "valitun", joka voisi pelastaa heidät ja tämä valittu on tietokonehakkeri Neo (Reeves).

Ensiksi on pakko mainita että elokuvan juoni on mahtava! Kekseliäs ja omaperäinen tarina ei voi olla vetämättä mukaansa. Pakko ihmetellä mistä Wachowskin veljekset tämmöisen stoorin vetivät.

Neon rooli nosti Keanu Reevesin uran hurjaan nousuun, sillä hän tekee koko elokuvan parhaan roolisuorituksen.
Näyttelijäkaarti ja hahmot loistavat. Carrie-Anne Moss ja Laurence Fishburne tekevät myös erittäin hyvät suoritukset, mutta Reevesin lisäksi elokuvassa loistaa mies nimeltä Hugo Weaving, joka tunnetaan nykyään kassarohmuleffojen vakiokalustona. Weavingin roolihahmo, Agent Smith, on parhaimpia pahiksia mitä elokuvissa on nähty. Kaikenkaikkiaan hahmojen loistokkuutta ei vedä alas edes hieman kliseinen petturi, Cypher.

Elokuvan tärkeimmät elementti, juonen lisäksi, ovat erikoistehosteet ja kuvaus. Vaikka elokuvan julkaisusta on kulunut lähes kymmenen vuotta, näyttävät tehosteet täysin tuoreilta. Omasta mielestäni Matrixissa on parhaat erikoistehosteet ikinä.
Kaikki on tuotettu huolella. Taistelu- ja ampumiskohtaukset näyttävät loistavilta ja luovat upean tunnelman. Kun yhdistää hienot erikoistehosteet vielä upean musiikin kanssa, saadaan karvoja nostattava elokuvakokemus. Varsinkin elokuvan lopussa näytettävä kohtaus missä dramaattiset musiikit soivat taustalla, antaa hirveät chillit!

The Matrix kuuluu jokaisen leffafriikin hyllylle, ja sitä tulee varjella hyvin. Se on 90-luvun parhaimpia elokuvia ja se tullaan varmasti muistamaan Wachowskin veljesten parhaimpana elokuvana.

Pisteet: rating 90,000


Vieras Arvosteltu: 10.03.2008
Katsottu: Kotona

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

The Truman Show
The Truman Show arvosana 3,92
The Truman Show
RoboCop
RoboCop arvosana 4,11
RoboCop
Imperiumin vastaisku
Imperiumin vastaisku arvosana 4,25
Imperiumin vastaisku
Brazil - tämän hetken tuolla puolen
Brazil - tämän hetken tuolla puolen arvosana 3,91
Brazil - tämän hetken tuolla puolen

Elokuvan tiedot

Matrix
Matrix arvosana 4,14

Matrix (1999)

Alkuperäinen nimi: The Matrix

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1999
Pituus:
136 min
Ohjaajat:
Andy Wachowski, Lana Wachowski
Käsikirjoittajat:
Andy Wachowski, Lana Wachowski
Pääosanäyttelijät:
Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Joe Pantoliano, Keanu Reeves, Laurence Fishburne
Maat:
USA, Australia
Kielet:
englanti