Arvostelu

Kaavasta poikkeava Action/Sci-fi elokuva, jonka tehosteet räjäyttävät tajunnan yhä vuosia jälkeenpäinkin

Mitä Matrix on? Tippuvia vihreitä kirjaimia? Tähän kysymykseen odotin saavani vastausta kun marssin paikallisesta leffavuokraamosta "The Matrix" kainalossani. Vastausten sijaan sainkin liudan uusia kysymyksiä ja päänvaivaa vaikka muille jakaa. Mutta sain myöskin ehkäpä parhaan ikinä tehdyn elokuvan. Tästä ei juurikaan voi elokuvaa parantaa.

Synkkä sci-fi tarina alkaa kun kaksoiselämää viettävä Mr Anderson A.K.A Neo herää näppäimistöltään. Mystisten pukumiesten jahtaamana Neo päätyy kuuluisan etsityn rikollisen Morpheuksen luokse. Morpheuksella onkin Neolle mielenkiintoisia uutisia: Maailma jossa elät on tietokoneiden luoma harhakuva. Tästä alkaa Mielenkiintoinen kaavasta poikkeava Action/Sci-fi elokuva, jonka tehosteet räjäyttävät tajunnan yhä vuosia jälkeenpäinkin.

Yhteen elokuvaan on onnistuttu kasaamaan niin ajatukset nyrjäyttävää filosofiaa, mahtavaa actionia ja kopallinen symbolismia. Vaikka elokuvan perusasetelma on suhteellisen kliseinen, idea ja tyyli jolla juonta viedään eteenpäin, nostaa Matrixin uuden elokuvan tasolle. Matrixin toimintakohtaukset ovat sanalla sanottuna maailmaa mullistavia. Aulakohtaus on yhä elokuvahistorian mahtavin toimintajakso. Elokuvan katsoo erittäin mielellään uudestaan, sillä vaikka perusjuoni käy tutuksi, juonesta aukeaa jatkuvasti lisää uusia yksityiskohtia.

Näyttelijäsuoritukset ovat erittäin onnistuneita. Erityisesti Keanu Reeves lyö itsensä läpi. Myös Belinda McGolry, Anne Carrie-Moss, Hugo Weaving ja Joe Pantoliano tekevät merkittävät roolityöt.

Lopullisesti Matrix erottuu massaelokuvien joukosta symbolismillaan. Elokuva sisältää viittauksia niin kristinuskoon kuin buddhalaisuuteenkin. Pelkistä nimistä voisi kirjoittaa gradun. Lähes jokainen vuosiluku, hotellinhuoneen numero ja auton rekisterinumero on viittaus raamatun aikaan tai binäärilukuihin. Lisää vastauksia näihin on tarjolla jatko-osissa.

Ehdottomasti viiden pallukan arvoineen elokuva. Tästä ei niin kutsutusti puutu yhtään mitään. Juoni, action ja filosofoinnit kootaan toimivaksi palloksi joka heitetään katsojalle, sen sijaan että tarjottaisiin pari tuntia puuduttavaa ja itsestäänselvää pistooliactionia. Moni aliarvostaa elokuvan vain sen vuoksi että osa juonesta jää katsojalta ymmärtämättä. Jokaisele joka antaa alle 4 tähteä suositan uutta katsomiskertaa.

nimimerkki: Jage

Pisteet: rating 100,000


Vieras Arvosteltu: 13.04.2006
Katsottu: DVD

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Seittien linna
Seittien linna arvosana 4,10
Seittien linna
Jedin paluu
Jedin paluu arvosana 4,19
Jedin paluu
Kyttäyskeikka
Kyttäyskeikka arvosana 3,69
Kyttäyskeikka
Seitsemän samuraita
Seitsemän samuraita arvosana 4,34
Seitsemän samuraita

Elokuvan tiedot

Matrix
Matrix arvosana 4,14

Matrix (1999)

Alkuperäinen nimi: The Matrix

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1999
Pituus:
136 min
Ohjaajat:
Andy Wachowski, Lana Wachowski
Käsikirjoittajat:
Andy Wachowski, Lana Wachowski
Pääosanäyttelijät:
Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Joe Pantoliano, Keanu Reeves, Laurence Fishburne
Maat:
USA, Australia
Kielet:
englanti