Summaleffa Uudet nimikkeet Aakkosittain abcdefghijklmnopqrstuvwxyååäö09 Genret KomediaSci-fi DraamaFantasia ToimintaWestern SeikkailuDokumentti TrilleriAnimaatio KauhuMusikaali RikosMusiikki SotaAnime

Maratoonari

Pituus:
120 min
Genret:
Trilleri
"Olivierin esittämä iäkäs natsi on elokuvahistorian kylmäverisimpiä ja hyytävimpiä pahiksia."

DVD:n takakannessa sanotaan: "Yksi kaikkien aikojen hyytävimmistä trillereistä." Ja kyllä, Maratoonari tosiaan onnistuu luomaan jännitystä sopivalla tavalla, vielä yli kolmekymmentä vuotta valmistumisensa jälkeen.

Elokuvan juoni on niin monipolvinen, ettei sitä voi kunnolla tiivistetysti kertoa. Lähtökohdan voi mainita, eli maratoonia harrastava opiskelija Babe (Dustin Hoffman) joutuu tekemisiin pahamaineisen natsin (Laurence Olivier) kanssa.

Elokuvalla on kaksi valttikorttia: Dustin Hoffman ja Laurence Olivier.
Hoffman on aina onnistunut kameleonttimaisesti vaihtamaan rooleja (esimerkkeinä niinkin erilaiset pääroolit elokuvissa Tootsie, Miehuuskoe, Sademies ja tämä Maratoonari). Tämän elokuvan roolityö Babena kohoaa miehen parhaimpiin.

Laurence Olivierin esittämä iäkäs natsi Szell on elokuvahistorian kylmäverisimpiä ja hyytävimpiä pahiksia. Olivier onnistuu tekemään pienillä eleillä todella uhkaavan roolityön.

Maratoonari on 1970-luvun amerikkalaiselokuville tyypillisesti yhteiskunnallinen ja poliittisesti kantaaottava. Tapa, jolla yhteiskunnallinen tyytymättömyys purkautuu väkivallan kautta, tuo mieleen toisen vuonna 1976 valmistuneen klassikon, eli Martin Scorsesen Taksikuskin.

nimimerkki: JiiÄr

Pisteet:
Arvosteltu: 14.05.2007
Katsottu: DVD

Arvostelija

JiiÄr
Vieras

"Alkaa draamana, mutta muuttuu piinaavaksi trilleriksi, joka ravisuttaa katsojaansa oikein kunnolla."

Dustin Hoffmanin esittämä väitöskirjaa väsäävä maratoonari Babe joutuu veljensä (Roy Scheider) kautta keskelle suurta mysteeriä. Tuohon yhteen lauseeseen voi tiivistää tuon leffan. Tuon enempää minusta ei voi kertoa tai pilaa kyseisen trillerin.

Vaikka leffa onkin jo melkein kolmekymmentä vuotta vanha, niin jaksaa se silti pitää otteessaan. Tämän jälkeen pitää jopa miettiä hetken ennen kuin uskaltaa mennä hammaslääkäriin. Tappelut on kuvattu hienosti ja draamaakin on mukana. Elokuva alkaa draamana, mutta loppua kohti se muuttuu piinaavaksi trilleriksi, joka ravisuttaa katsojaansa oikein kunnolla.

Ohjaaja Schlesinger tuli tutuksi minulle kehutusta Keskiyön cowboy, joka ei minuun tehnyt kovin suurta vaikutusta, toisin kuin tämä. Siinäkin toista näytteli Dustin Hoffman, joka kannattelikin koko leffaa. Hoffman loistaa tässäkin, mutta eivät muutkaan näyttelijät tule yhtään perässä. Laurence Olivier on myös mainio vanhana natsipappana. Hän saikin tuosta Oscar-ehdokkuuden. Myös Roy Scheider Baben veljenä on hyvä. Hän ei yleensä ole minua kovin vakuuttuneeksi saanut, mutta tässä hän oli hyvä.

Kaiken kaikkiaan Maratoonari oli positiivinen yllätys. Kaikki laatutrillereistä pitäville tämä on pakkohankinta. Kannattaa ehdottomasti tutustua jos haluaa viettää iltaa elokuvan seurassa. Ainakin hammaslääkärikohtaukset on pakko nähdä. Hyvä trilleri.

Pisteet:
Arvosteltu: 04.03.2004