Pistejakauma

0%

0%

7%

7%

7%

20%

53%

7%

0%

0%

Pisteytykset

rating 30,000

mauge
Tähtääjä

rating 30,000

Majuri Dundee on Amerikan sisällissotaan sijoittuva Western, joka ei kuulu genrensä parhaimmistoon. Se on selvästi hajanaisempi kokonaisuus kuin Peckinpahin aikaisempi Viheltävät luodit, mutta sille löytyy syynsä.

Elokuva kohtasi kuvauspaikoilla hillittömiä ongelmia. Peckinpah riekkui kännissä ja haastoi tapansa mukaan riitaa kaikille. Päänäyttelijä Charlton Heston joutui välillä jopa ottamaan ohjaustuolin oman perseensä alle.

Myös leikkausvaihe oli ongelmallinen, koska ohjaajan näkemys uhkasi venyä yli 4-tuntiseksi eepokseksi, joka olisi sisältänyt toistuvia hidastuksia ja enemmän väkivaltaa. Juuri niitä elementtejä, joista Peckinpah myöhemmin tuli tunnetuksi. Tällä kertaa studio sai vielä viimeisen sanan. Saksia oli käytettävä ahkerammin. Ehkä juuri siksi Majuri Dundee jää hieman latteaksi. Se ei ole visionsa peilikuva.

Ensi-illan jälkeen 136-minuuttisesta elokuvasta leikattiin vielä rapiat 13 minuuttia pois. Tämä jätti sisällön todella reikäiseksi. Tämä katsomani, vuonna 2005 julkaistu, tallenne on onneksi tuo alkuperäinen 136-minuuttinen. Uusversioon sävellettiin myös uusi musiikki, siten kuin Peckinpah olisi sen halunnut. Vuoden 2005 julkaisu on toki vielä kaukana Peckinpahin alkuperäisestä 4 tunnin näkemyksestä. Monet hekumoivat sen perään, mutta minun on vaikea uskoa, että olisin jaksanut katsoa vielä tästäkin puolta pidemmän version. Vaikea kuvitella se lisäarvo, vaikka kuinka ohjaajana olisi Mr. Peckinpah.

Majuri Dundee on aikansa tapaan poliittisesti korrekti, hieman tylsä, mutta ei kuitenkaan ohjaajansa vaikutuksesta. Se on täydellinen havaintoväline siitä, millainen on suuren tuotannon kompromissielokuva. Samalla se on näyte studioiden kyvystä pilata taiteelliset ponnistelut.

Juonikuviossa on tuttu vihamies asetelma, jossa sotakirveet haudataan väliaikaisesti yhteisen tavoitteen puolesta. Pinnan alla pulputtavan vihan voi aistia etäisesti, mutta välien lämpeneminen vaikuttaa selviöltä.

Miehisten miesten maailma on Peckinpahin maailma. Bloody Sam ei ole feministien lempiohjaaja. Hänen elokuvissaan mies ei sure sitä, että petti rakastamaansa naista, vaan sitä, että jäi siitä kiinni.

Intiaanikuva on tutun vihamielinen. Brutaalin intiaanipäällikkö Charriban näkökantoja ei paljon kysellä. Hän on tarinan syntipukki ja ultimaattinen paha. Näissä yksinkertaistavissa karrikoinneissaan Peckinpah on monien mielestä lapsellinen, toiset taas arvostavat tämän sortin uskaliaisuutta.

Nimiosan Charlton Heston todennäköisesti luuli, että tämä rooli olisi hänen pääsylippunsa suureen taiteelliseen tunnustukseen. Hän selvästi yliarvioi roolin merkityksen uralleen. Turhaan huhki ja teki ympäripyöreitä päiviä saattaakseen tämän projektin pakonomaiseen loppuunsa. Hestonin vire kärsii. Hän ei ole parhaimmillaan. Richard Harris on vakuuttavampi kyynisen Kapteeni Tyreenin osassa. Harriksen silmissä on enemmän uskottavuutta, niistä ei heijastu tulevat gaalapalkinnot, vaan hän keskittyy katkeran roolihahmonsa pienieleiseen tulkintaan.

Kaikesta huolimatta, ja ehkä juuri siksi, suositukseni lähtevät Majuri Dundeen sijasta Krokotiili Dundeen suuntaan.

Elokuvan tiedot

Majuri Dundee
Majuri Dundee arvosana 3,19

Majuri Dundee (1965)

Alkuperäinen nimi: Major Dundee

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
1965
Pituus:
132 min
Ohjaajat:
Sam Peckinpah
Pääosanäyttelijät:
Ben Johnson, Charlton Heston, James Coburn, Jim Hutton, Richard Harris, Warren Oates
Maat:
USA