Arvostelu

Renkaat ulvovat ja veri lentää.

Road Warrior ja Ukkosmyrsky oli jo nähty moneen otteseen, joten oli aika katsoa ensimmäinen Mad Max, jolla on kolmikon suurin kulttimaine.

Maailma on rappeutumassa. Moottoripyörärosvot raiskaavat naisia ja hakkaavat miehiä, samalla kun renkaat ulvovat ja veri lentää. Poliisit yrittävät estää rosvoja hallitsemasta kaikkea, mutta tämä tuntuu aina vain epätoivoisemmalta, kun menopelit nopeutuu ja viattomia kuolee. Max on yksi poliisi, joka ei itsekkään tiedä kumpien puolella hän on. Max aiheuttaa kuoleman psykoottiselle hurjastelijarosvo Nightriderile. Heebon jengi ei kuitenkaan tykkää hyvää tästä ja päättävät pumpata Maxin täyteen lyijyä. Maxin poliisinura on vaakalaudalla ja piristävä loma muutuu Maxin henkilökohtaiseksi kostoksi.

Mad Maxin mukaan maailmassa tuntuu olevan vielä jotain hyvää ja jotain minkä puolesta kannattaa elää. Maailma ei ole yhtä synkkä kuin jatko-osassa, vaikka suurinosa kaikesta on pelkkää tietä ja siellä ajelevia autoja.

Miller ohjaa toimintakohtaukset hienosti ja vauhtia ei todellakaan puutu. Nuori Mel Gibson tekee myös ihan hyvän roolin hieman sekavana Maxina, joka muuttuu kiltistä poliisista julmaksi tappokoneeksi, tai pikemminkin omankädenoikeudenjakajaksi. Poliiseja näyttelevät hebut ovat myös ihan hyviä ja Maxin vaimokin on uskottava, mutta roistot ovat taas ilkeitä ja persoonattomia nilkkejä, ilman kunnon päämäärää, eikä heitä esittävät ylinäyttelijät asiaa paranna. Kässärissä voisi myös olla enemmän omaperäisyyttä tai juonta.

Toiminnantäytteisen filmin autot ovatkin jo ihan oma lukunsa. Bensa haisee ja pakoputket paukkuu. Leffan ensimmäinen ajelu kohtaus on erittäin hienoa työtä ja todellista romurallia. Kruisailua ei todellakaan jää uupumaan ja se on toteutettu tyylillä. Ainoastaan lopussa olisi voinut olla joku isompikin Max Vs Rosvot ajelu, mutta lopussa oleva kohtaus kertoo aika tylysti mistä hommassa on kyse.

Mitään K-18 leimaaa leffa ei varmaan nykyään ansaitsisi, mutta kyllä Mad Maxin kyyninen, rankka ja tyly asenne nostattavat hiukset pystyyn. Mad Max on tasoissa sarjan kakkososan Road Warrior/Asfalttisoturi/Mad Max 2 kanssa, mutta ykkönen näyttää että pienellä budjetilla saa paljon aikaan, eikä Hollywood kliseitä tarvita.

nimimerkki: Criiticco

Pisteet: rating 80,000

Criiticco
Käyttäjä, 60 arvostelua
Arvosteltu: 15.07.2003
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Fight Club
Fight Club arvosana 4,21
Fight Club
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu arvosana 4,27
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Battle Royale
Battle Royale arvosana 4,07
Battle Royale
Kenraali
Kenraali arvosana 4,11
Kenraali

Elokuvan tiedot

Mad Max
Mad Max arvosana 3,42
Genret:
Toiminta
Valmistusvuosi:
1979
Pituus:
92 min
Ohjaajat:
George Miller
Käsikirjoittajat:
Byron Kennedy, George Miller
Pääosanäyttelijät:
Hugh Keays-Byrne, Joanne Samuel, Mel Gibson, Steve Bisley, Tim Burns
Maat:
Australia
Kielet:
englanti