Arvostelu

Epäonnistuu likimain kaikessa, mikä tällaisessa elokuvassa voi vain koskaan epäonnistua.

Mikä kumma voima tässä maailmassa voi saada ihmisen -vieläpä aikuisen sellaisen- katsomaan Maa aikojen alussa 13:n kaltaisen elokuvan, joka ei minkään valtakunnan ihmisjärjen mukaan voi olla hyvä tekele? Itselleni suurin syy katsoa tämä elokuva oli lähinnä sen maine yhtenä huonoimmista animoiduista jatko-osista koskaan sekä halu nähdä josko tämä todellakin voisi olla vielä Secret of NIMH 2:stakin pahempi tapaus. Ennen tämän elokuvan katsomista sarjan teoksista itselleni ovat vanhastaan tuttuja lähinnä kolme ensimmäistä, joista Don Bluthin ohjaama ensimmäinen osa on luonnollisesti se paras ja kaksi seuraavaakin vielä ihan katsottavia. Lienee täysin tarpeetonta mainita, ettei tällä elokuvalla ole juonellisesti tai laadullisesti yhtään mitään tekemistä aiempien elokuvien suhteen, joten koko sarjaa ei onneksi tarvitse katsoa pysyäkseen kärryillä tämän elokuvan tarinan tapaisesta.

Alkuperäinen Maa aikojen alussa siis kertoi tarinan joukosta dinosaurusten poikasia, jotka olivat matkalla Suureen Laaksoon. Tarinan varsinainen päähenkilö oli ja on tässäkin pitkäkaulainen Pikkutassu, joka elokuvan alussa tekee virheen ja päättää sen jälkeen alkaa opettamaan muille dinosauruksille isoäidin viisauksia. Jossain vaiheessa Pikkutassu, Sera ja muut törmäävät kolmeen keltamahaiseen kalkkunan ja dodo-linnun risteytykseltä näyttävään tyhmään heimostaan eksyneeseen lintuotukseen, joita Pikkutassu ja kumppanit auttavat ensin löytämään oman väkensä ja myöhemmin tien Marjalaaksoon sekä samalla opettaa niille jo aiemmin mainittuja isoäidin viisauksia. Laulaen.

Heitän ässän hihastani jo näin aluksi toteamalla niiden tyhmien lintuotusten pilaavan koko elokuvan täydellisesti olemassaolollaan. En muista kuuna päivänä nähneeni mitään yhtä typerää tai rasittavaa, joku Barney the Dinosaur pääsee ärsyttävyydessä aika lähelle, ja Barneyllä on sentään kidutettu vankeja Guantanamossa. Nämä tyhmät otukset ovat jotain vieläkin pahempaa, etenkin kun elokuvan puolesta välistä lähtien niitä on koko ajan kymmenkunta äänessä ja ruutu täynnä. Parasta vieläpä on, ettei tarina oikeastaan keskity Pikkutassuun vaan juurikin näihin koko elokuvan inhottavimpiin hahmoihin, joilla vieläpä puuttuu kaikenlainen persoonallisuus pelkän tyhmyyden lisäksi. Eikä siinä vielä kaikki. Nämä inhottavat otukset vieläpä laulavat. Tietysti.

Henkilökohtaisesti olen aina vihannut lähestulkoon kaikkia piirrettyjen typeriä lauluja, eikä tämäkään elokuva yllättäen yllättäen ole poikkeus. Itse asiassa Maa aikojen alussa 13:a laulut saattavat olla avuttominta tavaraa mitä olen pitkiin aikoihin kuullut; näyttelijät parhaimmillaankin vetävät täysin nuotin vierestä eikä edes taustalla soiva musiikki ole oikeasti soitettua vaan jollain halvalla musiikinteko-ohjelmalla tuotettua digitaalipimputusta. Elokuvan loppuratkaisu -johon laulaminen siis olennaisesti liittyy- saattaa hyvinkin olla nolointa mitä olen aikapäiviin piirretyssä elokuvassa nähnyt tai kuullut, se on niin huono.

Elokuvan lapsinäyttelijät ovat geneeristä lapsinäyttelijätasoa, eivät mitään erityisen hyviä tai erottuvia, joten ei siitä sen enempää. Jotenkin tähän elokuvaan on saatu houkuteltua mukaan Cuba Gooding Jr. ja Sandra Ohin kaltaisia nimekkäämpiä näyttelijöitä, joiden lahjat menevät täysin hukkaan tyhjäpäisten lintujen ääninä. Kumpikaan ei varsinaisesti ole roolissaan huono, ongelma vain on ettei niissä ole ollut yhtään mitään työstettävää sisältöä alunperinkään. Kuka tahansa, joka keksi hommata kovapalkkaisia näyttelijöitä näin kelvottomia hahmoja näyttelemään ansaitsisi saada selkäänsä.

Mitä tulee animoituihin jatko-osiin, niin Maa aikojen alussa 13 on täyttä syöpää ja uskomaton rimanalitus, joka haastaa helposti kädettömyydessään melkein minkä tahansa Disneyn vastaavan. Kuitenkin kun miettii, miten huonoja mahdollisesti ne muut jatko-osat todennäköisesti ovat, en jaksa tästä oikeastaan vetää pulttia samalla tavoin kuin Secret of NIMH 2:n tapauksessa. Kyllä, tämä saattaa olla vielä sitäkin elokuvaa onnettomampi hirvitys, mutta tämä tuskin on pilannut keneltäkään alkuperäistä mestariteosta samalla tavoin kuin NIMH 2, jota on monta kertaa televisiossakin näytetty sen ensimmäisen sijaan. Maa aikojen alussa 13:a tuskin katsoo kukaan edes muut osat nähtyään, on tämä niin kuppainen töräys.

Pisteet: rating 10,000

Brutus
Käyttäjä, 811 arvostelua
Arvosteltu: 25.11.2016
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Seitsemän samuraita
Seitsemän samuraita arvosana 4,34
Seitsemän samuraita
Kenraali
Kenraali arvosana 4,11
Kenraali
Vaarallinen romanssi
Vaarallinen romanssi arvosana 4,14
Vaarallinen romanssi
Tappajahai
Tappajahai arvosana 4,11
Tappajahai

Elokuvan tiedot

Maa aikojen alussa XIII: Viisaat ystävät
Maa aikojen alussa XIII: Viisaat ystävät arvosana 1,88

Maa aikojen alussa XIII: Viisaat ystävät (2007)

Alkuperäinen nimi: The Land Before Time XIII: The Wisdom of Friends

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
2007
Pituus:
75 min
Tunnetaan myös nimillä:
Maa aikojen alussa 13: Viisaat ystävät
Ohjaajat:
Jamie Mitchell
Käsikirjoittajat:
John Loy
Pääosanäyttelijät:
Anndi McAfee, Aria Curzon, Cody Arens, Cuba Gooding Jr., Jeff Bennett, John Ingle, Rob Paulsen, Sandra Oh
Maat:
USA
Kielet:
englanti