Arvostelu

Hauska ja koskettava tarina unelmien täyttämästä luuserikolmikosta.

Anthony (Luke Wilson) pääsee pois virumasta mielisairaalasta ja tapaa heti ystävänsä Dignanin (Owen Wilson). Dignan haluaa tulla oikeaksi rikolliseksi ja yllyttää Anthonyn mukaan. Bob-niminen luuseri (Robert Musgrave) otetaan mukaan, koska häneltä löytyy auto. EIpä ne hommat tietenkään kovin hyvin suju.

Wes Anderson on kuvannut tavanomaisia friikkejä ja muita elämän kummallisuuksia omaperäisellä tavallaan elokuvissaan Rushmore, The Royal Tenenbaums ja Steve Zissoun vedenalainen maailma. Esikoispitkä Lurjukset astelee samoja polkuja, mutta se ei ole vielä yhtä taitavasti tehty kuin myöhemmät Andersonin kummajaiset. Sitä viehättävän outoa fiilistä nähdään vain joissain kohtauksissa ja visuaalista tyylittelyä ei ole mukana juuri lainkaan. Huumori on kuitenkin samanlaista. Anderson ei tukeudu mihinkään irtovitseihin, vaan hienoihin oivalluksiin, jotka aiheuttavat enemmän sisäistä myhäilyä kuin ulkoista naurumylvintää. Tämä on samaan aikaan myös aidosti koskettava tarina unelmien täyttämästä luuserikolmikosta, mutta mitään sentimentaalisia tyylikikkoja Anderson ei käytä.

Tämä unelmien ja toivon tärkeydestä kertova pessimistisen asenteen kaikessa optimistisessa sanomassaan omaava omaperäinen komedia ei sisällä samaa määrää hienoja yksityiskohtia kuin Andersonin myöhemmät leffat. Myös Andersonin kerronnallinen pätevyys kasvoi jo seuraavan leffan, Rushmore, myötä. Silti jo jo tästä huomaa, että ohjaajanpallilla istuva ja käsikirjoittajan kynää pitelevä heppu on jonkinlainen nero. Tämä ei ole ehkä niin vaikeasti avautuva kuin myöhemmät hepun ohjaustyöt, mutta kyllä tästäkin saa paljon irti. Saattaa olla, että Lurjukset tarjoaa seuraavilla katsomiskerroilla paljon enemmän. Jo ekalla katsomiskerralla kuitenkin huomaa, että kokonaisuus olisi tarvinnut pientä hiomista.

Luke Wilson ja Owen Wilson aloittelivat vasta uraansa, mutta he olivat jo nyt hyvässä vedossa niin kuin muissakin Andersonin filmeissä.

Loppuvinkki: Kannattaa aloittaa tästä leffasta tutustumaan Wes Andersonin maailmaan, niin ei mene homma tällaiseksi vertailuksi kuin tämä arvostelu.

Pisteet: rating 70,000

Thoke
Tykittäjä, 619 arvostelua
Arvosteltu: 13.08.2006
Katsottu: VHS

Saman kategorian TOP-leffoja

Clockwork Orange - Kellopeliappelsiini
Clockwork Orange - Kellopeliappelsiini arvosana 4,16
Clockwork Orange - Kellopeliappelsiini
Leijonakuningas
Leijonakuningas arvosana 4,24
Leijonakuningas
L.A. Confidential
L.A. Confidential arvosana 4,16
L.A. Confidential
Bullet In The Head
Bullet In The Head arvosana 4,09
Bullet In The Head

Elokuvan tiedot

Lurjukset
Lurjukset arvosana 2,93

Lurjukset (1996)

Alkuperäinen nimi: Bottle Rocket

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1996
Pituus:
87 min
Ohjaajat:
Wes Anderson
Pääosanäyttelijät:
Andrew Wilson, Luke Wilson, Lumi Cavazos James Caan, Owen Wilson, Robert Musgrave
Maat:
USA