Arvostelu

Tyylillään lumoava elokuva on kauniisti piirretty eikä se tarvitse monimutkaista juonta toimiakseen.

Lumiukko, tuo ihana Raymond Briggsin luoma tarina pojan ja lumiukon ystävyydestä on varmasti jokaisen suomalaisen nähtävä joka aatto. Muistan, kun pienenä suorastaan odotin, että Joulupukin kuumalinja loppuisi ja ruutuun pomppaisi Lumiukko eikä ilman syytä: Kyseessä on yksi animaatiohistorian kauneimmista elokuvista tai ehkä pikemminkin lyhytelokuvasta. Monelle perheelle tästä on jo suomessa tullut perinne ja mikä sopisikaan parhaiten herkistämään aattoa kuin koskettava animaatio.

Elokuva alkaa kohtauksesta, jossa poika herää ja katsoo ikkunasta ulos: Siellä on satanut lunta! Eipä aikaakaan kun Poika on jo ennättänyt kokeilemaan ulos ties minkänlaisia mielenkiintoisia lumileikkejä. Pian poika päättää rakentaa lumiukon ja vaiheittain hän saa siitä mallikkaan näköisen. Itseasiassa hän piti siitä niin paljon, ettei hennonnut irroittaa katsettaan lumiukostaan. Yön herkeillä tunneilla poika herää ja menee vielä kerran katsomaan lumiukkoa ja huomaa tämän yllättäen heränneen henkiin. Yhdessä poika ja lumiukko seikkailevat sisällä kotona ja myöhemmin myös ulkona. Pian kuitenkin lumiukolle tulee koti-ikävä ja elokuvan lumoavin kohtaus on alussa...

Elokuva ei itseasiassa tarinallisesti ole kovin kummoinen vaan pikemminkin todella yksinkertainen. Hahmot eivät puhu, mutta tosin ehkä hyvä näinkin. Pätkän taika onkin sen tyylissä ja musiikissa. Kaikki kohtaukset ovat huolella piirretty ihanasti värikyniä käyttäen ja voisi kuvitella että elokuvan jokaiseen sekuntiin olisi mennyt aikaa tunteja. Äänimaailma on järjettömän kaunis ja elokuvan tunnuslaulu ''Walking in the air'' on mielestäni yksi maailman parhaimmista lauluista. Tuo ''taivaalla kävely'' kohtaus onkin yksi elokuvan huippukohdista ja se, mitä moni suomalainen odottaa joka vuosi näkevänsä. Elokuvan loppuratkaisu tulee puun takaa ja on jopa hieman synkkä.

Lumiukko on jokaisen pakko nähdä! Tyylillään lumoava elokuva on kauniisti piirretty eikä se tarvitse monimutkaista juonta toimiakseen. Lumiukko katsotaan, kuullaan ja koetaan. Tunteitakin koetellaan ja vanhemmille voi tulla käyttöä nenäliinoille.

Pisteet: rating 100,000

Hosuli
Käyttäjä, 3 arvostelua
Arvosteltu: 09.01.2012
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Batman ja Pakkasherra
Batman ja Pakkasherra arvosana 3,70
Batman ja Pakkasherra
Bolt
Bolt arvosana 3,39
Bolt
Toy Story 3
Toy Story 3 arvosana 4,07
Toy Story 3
Maa aikojen alussa
Maa aikojen alussa arvosana 3,88
Maa aikojen alussa

Elokuvan tiedot

Lumiukko
Lumiukko arvosana 4,00

Lumiukko (1982)

Alkuperäinen nimi: The Snowman

Genret:
Animaatio
Valmistusvuosi:
1982
Pituus:
26 min
Ohjaajat:
Dianne Jackson
Käsikirjoittajat:
Raymond Briggs
Pääosanäyttelijät:
Raymond Briggs
Maat:
Iso-Britannia
Kielet:
englanti