Lumikki ja metsästäjä (2012)
Alkuperäinen nimi: Snow White and the Huntsman
Lumikki herää henkiin kauniimpana ja uljaampana kuin koskaan eeppisessä fantasiaseikkailussa. Kristen Stewart (Twilight-elokuvat) on Lumikki, jonka kauneus on uhka maata otteessaan pitelevälle pahalle kuningattarelle (Oscar®-voittaja Charlize Theron). Ilkeä hallitsija lähettää metsästäjän (Chris Hemsworth, Thor 3D) surmaamaan Lumikin, mutta tämä jättääkin tytön henkiin ja opettaa hänet tarttumaan miekkaan ja lähtemään taisteluun maan kohtalon puolesta. Lumikin lumovoima ja rohkeus saavat valtaan... Lue lisää
- Rupert Sanders
- Evan Daugherty, Hossein Amini, John Lee Hancock
- Bob Hoskins, Brian Gleeson, Charlize Theron, Chris Hemsworth, Eddie Marsan, Ian McShane, Johnny Harris, Kristen Stewart, Lily Cole, Nick Frost, Ray Winstone, Sam Claflin, Toby Jones
- USA
- Kielet:
- englanti
Arvostelut
Satua on uudistettu ja pääosanäyttelijät tekevät hienot roolit, mutta moni lupaus jää silti täyttymättä.
Vaikka itse Grimmien kirjasta Lumikista ei olisikaan luettu, tarina on monille tuttu. Lukuisat muut versioinnit ovat puhaltaneet satuun uutta henkeä. Melkomoinen joukko on nähnyt varmasti Disneyn kunnianhimoisen animaatiotulkinnan aiheesta. Ei-animoidun Lumikin ja metsästäjän tekijät tarttuvat samaan satuun rautahanskoin, heittävät vähän kuraa sen päälle ja panevat miekkansa takaisin tuppeen juuri, kun heidän tulkintansa alkaa osoittaa persoonallisuuden merkkejä. Pidättyväisyys voi johtua hollywoodilaisesta itsesensuroinnista, mutta myös kilpailevasta Lumikki-elokuvasta. Lumikki ja metsästäjä saapuu leffateattereihin vain muutamia viikkoja sen jälkeen kun Julia Roberts tyrkytti myrkkyomenaa Lily Collinsin esittämälle Lumikille elokuvassa Kerro, kerro kuvastin (Mirror Mirror, 2012). Kepeydessään lapsellisempi Kerro, kerro kuvastin sopii melkein kaiken ikäisille, toisin kuin Lumikki ja metsästäjä, jossa taistelutkin näyttävät raaemmilta. Liian raju tai epäsatumainen versiointi on selvästi silti ollut asia, jota kummankin elokuvan tekijät ovat yrittäneet välttää, jotta kummallekin riittäisi yleisöä.
Tämän elokuvan maailma on maalattu niillä väreillä, joita jokainen gootti kantaa. Kun paha kuningatar (Charlize Theron), jonka pahuuden syitä Lumikki ja metsästäjä avaa kiitettävästi, nousee valtaan ja myrkyttää olemassaolollaan koko tienoon, maisema rusehtuu ja mustuu. Sitä ennen on ehditty nähdä sekä suloisia omenankukkia että puhtaan valkeaa lunta, mutta elokuvan yleisilmeessä otetut taiteelliset vapaudet kuvastavat samaa ongelmaa, joka vaivaa sitä muutenkin. Fantasiamaailma yritetään saada näyttämään realistiselta, eli kylmässä ilmassa esimerkiksi hengitys höyrystyy ja likavedessä tarvottuaan Lumikkikin (Kristen Stewart) näyttää kaikkea muuta kuin puhtaalta. Mutta: vaikka hän on virunut vuosia tyrmässä, ovat hänen hampaansa helmenvalkoiset, tai kun taistelussa otetaan aseeksi tuli, yksi ainut tulinuoli riittää kaatamaan sekunnissa valtavan puun. Elokuvan taianomaiset eläinhahmot, kuten kuningattaren korpit tai synkän metsän loiset näyttävät eläviltä ja liikkuvat sulavasti kuin aidot eläimet. Silti digitaiteilu on niidenkin osalta niin paksua, että tarinaan voi olla vaikea eläytyä, jos fantasialtakin odottaa tietyntasoista realismia. Ja miksi sitä ei voisi odottaa, sillä todellisuudestahan kaikki taide ammentaa ja mitä aidompi taiteilijan tuottama representaatio on, sitä varmemmin hän puhuttelee teoksellaan sellaisiakin, jotka eivät katso mitään korkeakulttuurista ymmärtävänsä.
Lumikin ja metsästäjän otsikko lupailee romantikoille, ettei tässä elokuvaversiossa Lumikki saisikaan prinssiä. Totuuden näkee vain katsomalla elokuvan. Rajut taistelut, joihin sankaritar ratsastaa kuin Jeanne d'Arc (tämä pyhimys tekijöillä on myös oikeasti ollut mielessään elokuvaa tehdessään), nostavat myös mieleen epäilyksen, ettei Kristen Stewartin heiveröinen mutta sisukas Lumikki välttämättä eläisi pahaa kuningatarta kauemmin. Stewartin nuoramainen olemus ja vampyyrimäinen kalpeus eivät tee hänestä myöskään ulkoisesti ehkä joka katsojan silmissä valtakunnan kauneinta, mutta hän eläytyy rooliin kuitenkin siinä vaaditulla vivahteikkuudella. Stewart vetää vertoja yllättäen jopa Charlize Theronin hyytävän järkkymättömälle kuningatarhahmolle. Toisaalta Stewartia auttaa monessa tilanteessa se, että Lumikki on henkilö, joka kasvaa henkisesti koko elokuvan ajan. Hän voi siis tavallaan lähteä aivan nollasta ja ujuttaa hahmoon omaa kokemattomuuttaan, omia pelkojaan ja määrätietoisuuttaan edetä omalla urallaan. Theronin loistavuus näkyy siinä, miten hän pystyy ylläpitämään yksioikoisen kuningattaren mielenkiintoisena hahmona, vaikka kuningattaren, hänen peilinsä (Christopher Obi) ja hänen kalkinvaalean Finn-veljensä (Sam Spruell) välille ei olekaan rakennettu monesta tilaisuudesta huolimatta kovin kummoista sivujuonnetta.
Metsästäjä on oma lukunsa. Ilman ukkosenjumala Thorillekin olemustaan lainannutta Chris Hemsworthia tämä elokuva olisi pahimmillaan kahden naisen kissatappelua. Hemsworthin fyysisyys on ilmeistä, mutta jo nyt hän tuo jollakin tapaa mieleen myös Heath Ledgerin, jolla tälläkin oli sopivan tilaisuuden tullen kyky kaapata katsojan koko huomio karismallaan. Vaikka Lumikin ja metsästäjän sivuosissa vilisee kovia nimiä Ian McShanesta Bob Hoskinsiin, Hemsworthin rento alkukantaisuus ja vahva ymmärrys metsästäjän sielunmaisemasta muodostavat sen pilarin, jonka varassa tämä elokuva pysyy nipin napin silloinkin kun joku hahmoista on juuri laukaissut jonkin kammottavan kliseisen repliikin. Omituista muuten on, että Hoskins ja kumppanit on palkattu esittämään seitsemää kääpiötä – eivät nämä hahmot sen paremmiksi muutu, vaikka normaalikasvuisia näyttelijöitä lyhennettäisiinkin.
Saduksi Lumikki ja metsästäjä on raju monine kovine taistelukohtauksineen, ja synkkine metsineen, jossa itse sankaritarkin törmäilee sienipöllyssä. Silti Lumikki ja metsästäjä ei uskalla astua yhtä ratkaisevaa askelta pois satuilun keskeltä, toisin kuin esimerkiksi televisiosarja Game of Thronesissa on tehty. Kuningattaren veli saattaa kosketella Lumikkia sopimattomasti, mutta se hipelöinti on niin pientä, että vähemmän tarkka katsoja ei ehdi edes huomata Lumikin puhtauden olevan vaarassa. Moni elokuvan alussa annettu lupaus tulee täytetyksi, kuten lupaus vahvojen naisten valtataistelusta tai lupaus silmiähivelevän hulppeista puitteista, mutta moni lupaus jää myös ärsyttävästi täyttämättä. Elokuvan loppu on siitä erinomainen esimerkki: sankaritar henkäilee siihen tapaan kuin aikoisi pitää suuren puheen tai syöksyä jonnekin, mutta ohjaaja ja käsikirjoittajat ovat kuitenkin päättäneet ristiinnaulita hänet niille sijoilleen tuppisuuna. Se näyttää törkeän amatöörimäiseltä tavalta vältellä kliseisimpiä Hollywood-loppuja. Samalla se on osoitus lammasmaisuudesta – hurjimpia ideoita ei ole uskallettu toteuttaa.
Cheyenne
Käyttäjä, 21 arvostelua
Arvosteltu: 07.06.2012
Katsottu: Teatterissa
Epäonnistunut teos joka osa-alueella.
Epäonnistunut monen genren ja monen eri määränpäähän pyrkivän ihmisen tekemä ”sipellys”. Kliseisyyksiä löytyy pakettiautollinen ja vähän on varastettu niin Narniasta kuin Taru Sormusten Herrastakin.
Olipa kerran kuningatar, joka talvella puutarhassaan kävellessä näki pienen ruusun. Kuningatar satutti itsensä ruusun piikkiin ja kolme veripisaraa putosi maahan. Siispä kuningatar toivoi hänelle syntyvän lapsi, jonka iho olisi valkea kuin lumi, huulet punaiset kuin veri ja sitkeys kuin tuolla ruusulla. Niinpä sitten kuningattarelle syntyi tyttölapsi, joka sai nimen Lumikki. Kuningatar sairastui muutaman vuoden kuluttua ja sitten kuoli. Lumikin isä nai toisen naisen, josta tuli lumikin äitipuoli. Äitipuoli murhasi kuninkaan ja tapatti kaikki linnassa olevat. Vain herttuatar poikineen ja muutama muu linnan asukas pääsi pakoon. Lumikki (Kristen Stewart) jäi linnaan ja äitipuoli sulki hänet torniin. Äitipuolesta tuli kuningatar ja hän pysyi kauniina varastaen muilta naisilta heidän kauneutensa taikakeinoin. Luonto kuihtui kuningattaren pahan taian takia. Lumikki pääsee kahdeksantoista vuoden ikäisenä karkuun vankilasta ja kuningatar lähettää metsästäjän tämän perään. Lopulta metsästäjästä tuleekin Lumikin suojelia. Lopulta selviää, että vain Lumikki pystyisi kukistamaan kuningattaren ja palauttamaan luonnon ennallee. Elokuvan edetessä tarinaan tulee mukaan herttuattaren poika William, kääpiöitä, keijuja, peikkoja ja paljon muita turhia otuksia ja asioita.
Ensiksi mainitsen sisällöttömät henkilöt joihin lukeutuvat kaikki muut paitsi Chris Hemswortin metsästäjä ja Charlize Theronin paha kuningatar, joka kylläkin ylireagoi roolinsa. Kristen Stewartista ei ota selvää onko tämä lintu vai kala ja henkiin herättyään tämä rohkaistuukin liikaa ja muistuttaa kaukaisesti Aragornia viemässä joukkojaan Mustalle Portille. Ilmeettömässä Kristen Stewartissa ei ole tarpeeksi kauneutta rooliin joten alussa pitää mennä läpi synkän ja pahan metsän, jossa on kasoittain kuolleita lintuja ja torakoita ja kaikkea muuta rumuuden perikuvaa. Ohjaaja ajatteli varmaan sen tuovan Kristenille vähän lisää uskottavuutta. Mielestäni Amanda Seyfried olisi ollut parempi valinta kauniiksi ja viattomaksi Lumikiksi, kuin ”Kahden ilmeen – Stewart”. Turhimpana henkilönä mainittakoon sisällöttömämpääkin sisällöttömämpi William.
Mukaan on saatu mahdutettua todella paljon tarpeetonta materiaalia, kuten kylä, jossa asuu pelkästään naisia. Alussa painostettiin kansan ahdinkoa, mutta itse kuningattaren hallintoalueella olevia asukkeja ei näytetty elokuvassa kuin parisen minuuttia ja nekin minuutit aivan alkumetreillä kertomassa metsästäjän muutamasta hetkestä ennen Kuningattaren puheille menoa. Tällä Kuningattarella on mitä erikoisimpia taikavoimia. Elokuvassa tuli ilmi, että kuningatar imee naisilta itselleen kauneutta ja se olisi hänen ainut taikavoimansa ja se oli ihan ymmärrettävää. Loitsustahan se oli lähtöisin, jonka "vain kauneimman veri voisi murtaa". Mutta sitten alussa oli aivan turhahko aavearmeija, jotka sikisivät ilmeisesti kuningattaresta ja sitten lopussa kuningattarella oli jotain mustista lasinpalasista koostuvia sotilaita, jotka nämäkin lähtöisin kappas kappas kuningattaresta. Viimeistään tässä vaiheessa ei voi muuta kuin nauraa. Ensimmäiset nauruni tosin sain, kun Lumikkia rannalla odotteli valkoinen hevonen. Minä nauroin ja nauroin ja elokuvateatterin väki katsoi minua. Noloahan se ehkä oli, mutta nauraa sain ja kunnolla. Ja sitten vielä nämä kääpiöt. Ei se nyt vain valitettavasti ole hauskaa, että iso ja möreä-ääninen Ian McShane kutistetaan pikkuriikkiseksi ukkeliksi, jota seuraa kuusi muuta irlantilaisella aksentilla puhuvaa partaveikkoa.
Lumikista ja metsästäjästä yritetään saada jonkinlaista Twilight korviketta, mutta se tuskin onnistunee, koska teinitytöille elokuvassa on liikaa väkivaltaa, juonta ja liian vähän paidattomia kehonrakentajia. Miespuolisille katsojille tässä on taas liikaa fantasiaa ja liian vähän toimintaa. Alle yhdeksän-vuotiaat lapset eivät ymmärrä tästä herttaista hevonpaskaa ja elokuvakriitikoille tämä on liian "perus nykyelokuva kamaa". Lumikki ja metsästäjä on epäonnistunut teos joka osa-alueella.
Larno
JohnieH
korkkinado

Tikkari
01.05.13 klo 11:18
Todella hienosti tehty leffa vanhasta tarinasta. Lumikki taitaa olla nyt jotenkin in, sillä siitä on tehty monta hieman eri näkökulmalta tehtyä leffaa. Tämä nousee kuitenkin ykköseksi. Kristen sopii hienosti vahvan ja uljaan lumikin rooliin, ja hän saa tuotua lumikista esiin paljon uusia puolia. Visuaalisesti hyvin upeasti tehty, ja muutenkin piristävän erilainen lumikkitarina.
JohnieH
14.01.13 klo 13:39
Ylitti kaikki odotukset, muttei silti ollut mitenkään erinomaisen hyvä. Ihan katsottava.

korkkinado
06.12.12 klo 09:20
Positiivinen yllätys.

Key
20.10.12 klo 20:31
Vuonna 2010 haarniskaan pukeutunut Mia Wasikowska taisteli pahaa Herttarouvaa ja pelikorttiarmeijaa vastaan Tim Burton'in Liisa Ihmemaassa - live versiossa. Tällä kertaa uudistuksen on kokenut Lumikki ja Seitsemän Kääpiötä - ja nimittäin kahdesti. Tarsem Singh on ohjannut oman näkemyksensä klassisesta sadusta. Mirror, Mirror elokuvassa Lumikkia esittää Lily Collins ja ilkeää äitipuolta Julia Roberts. Tätä elokuvaa en voi valitettavasti suositella kuin vain fantasiaan hurahtaneille, koska omaperäisyys uupuu kokonaan. Disney'n Lumikki on itselleni se ainoa ja oikea..
Kaljukoira
15.10.12 klo 12:40
Todella upea leffa!
Näyttelijäsuoritukset olivat jotakuinkin täydelliset jokaiselta näyttelijältä. Varsinkin paha kuningatar oli todella uskottava ja paha.
Ainoastaan Taru sormusten herrasta voi laskea tämän elokuvan pisteitä koska se on niin samantyyppinen jonka vuoksi moni vertaa tätä liiaksi sen matkimiseksi. Suosittelen lämpimästi! 4,5 tähteä (puoli tähteä pois koska mielestäni tätä olisi voitu venyttää vielä tunnilla pidemmäksi).
digitalbeat
14.10.12 klo 01:46
Ihan viihdyttävä leffa. En ottanut tätä kovin tosissaan ja ihan kerran katsottava elokuva. Ei haittaa vaikka katsoisi toisenkin kerran. Aika kliseinen mutta hienoja kohtauksia ja näyttämöitä, menoa ja meininkiä. Vähän kyllä lainauksia isommista "larppausleffoista".
Tumppimies
Tykittäjä
11.09.12 klo 13:20
Eihän tästä mitenkään olisi saanut hyvää elokuvaa, mutta ottamalla Stewartin päärooliin, tästä saatiin taatusti huonompi elokuva. Myös metsästäjänä nähtävä Hemsworth herättää suurta vitusta. Vittu mä vihasin melkein kaikkea tässä elokuvassa, ja tämä viimeistään todistaa, ettei Kristen Stewartista ole mihinkään. Ainoastaan suun aukominen häneltä onnistuu luonnostaan. Huusin melkein koko elokuva npää punaisena, että nyt vittu se suu kiinni! Hämmentävää kyllä se toimi pari kertaa, mutta sitten ohjaaja leikkasi nopeasti toiseen kuvakulmaan, jossa se vitun suu oli taas auki. Suutuin!

-janskyy-
28.07.12 klo 18:54
Tosi hyvä elokuva ja Chris on niiin söpö (; Kristen on hieman liian poikamainen herkän ja naisellisen lumikin rooliin, ja enemmän rakkaus kohtauksia jäin kaipaamaan Lumikin ja metsästäjän välille!! (:
Chadagun
06.07.12 klo 02:00
Näiden vanhojen satujen uudelleenlämmittelyt tuntuvat aina mielenkiintoisilta, sillä pohja on väistämättä tuttu. Muistia piti silti aidosti kaivella, jotta ymmärsin, mikä on niin sanotusti uutta ja mikä sitä vanhaa materiaalia. Vahvin uutuuden maku elokuvaan on saatu panostamalla tarinan tummaan sävyyn, vaikka tapahtumat ovatkin lopulta aika kesyjä.
Hahmoista mielenkiintoisin on minustakin kuningatar. Theron vetää roolin (ilmeisen) tietoisesti yli, mikä on sekä hyvä että huono juttu. Toisaalta se lisää vaikuttavuutta, mutta dramaattiset huudot tuppaavat välillä taipumaan komedian puolelle.
Stewartin suoritus jättää ikävän kylmäksi. "Mä vihaan tota näyttelijää", oli ensimmäinen asia, jonka kuulin elokuvan lopputekstien jälkeen. Suureksi harmikseni Lumikki ja metsästäjä vain innostaa vihaajia entisestään - eikä, vielä suuremmaksi harmikseni, aivan syyttä. Vaikka Stewartin Lumikissa on muutamissa kohtauksissa havaittavissa tiettyä herkkyyttä, nuori nainen ei pääse eroon poikatyttömäisyydestään, mikä ei sovi Lumikillle. Hahmon ulkonäössä on toki panostettu luonnollisuuteen, mutta olisi Stewartin voinut vähän kauniimmaksikin maskeerata.
Visuaalinen puoli on elokuvan onnistunein aspekti. Kulissit ovat upeat ja tietokonegrafiikka kaunista. Ikävä totuus on kuitenkin se sama vanha moni kakku päältä kaunis.
Hetos
20.06.12 klo 22:52
Lumikin ties kuinka mones filmatisointi vaikuttaa lupaavan tummansävyiseltä fantasialta - ja sitä se onkin. Mutta pintaa syvemmällä piileksi liuta ongelmia.
Lumikki ja Metsästäjä on toimiva päivitys Grimmin veljesten klassikkosadusta. Käsikirjoittajakolmikko on ottanut tarinaansa jotain vanhaa (perustarina), jotain uutta (kuningattaren taustat) ja jotakin lainattua (lukuisat fantasiaelokuvat inspiraation lähteenä). Ja valitettavasti juuri se lainattu pistää silmään. Sitä on tungettu elokuvaan niin paljon, että se ei enää erotu muista fantasiaelokuvista. Lumikki ja Metsästäjä ei siis yritä olla omaperäinen. Maisemakuvat ja kääpiöt ovat selvästi Taru Sormusten Herrasta lainattuja, taisteluarmeija ratsastaa yli Robin Hoodista tutun rannan ja Will on kuin ilmetty Robin Hood. Jossain kohdissa esiin puskee Narnian tarinat, Liisa Ihmemaassa tai jokin vastaava tekele.
Elokuvan nimen mukaan tärkeässä osassa oleva Metsästäjä ei oikeastaan ole kovinkaan suuri. Chris Hemsworthin ihana aksentti tosin jäi mieleen. Stewart on näyttelijänä täysi susi. Pisteet vie Charlize Theron kuningattarena. Kylmä ja sisukas suoritus näkyy joka solussa ja häntä on ilo katsoa. Kuningattaren veljen tunkeminen tarinaan oli täysin turhaa. Hän ei syvennä sitä millään lailla, vaan pidentää ainoastaan elokuvan kestoa.
Paikoin koskettava elokuva venyy kuitenkin turhan pitkäksi, etenkin kun se kulkee niin virtaviivaista polkua. Tarina ei kanna loppuun asti, mutta onneksi Lumikki ja Metsästäjä ansaitsee pisteitä näyttävyydestään, joka todellakin on mahtava.
Elokuva jäi ihan miellyttäväksi kokemukseksi, vaikkei mikään mestariteos olekaan.
Punakuu
20.06.12 klo 12:13
Mistäs aloittaisi.. Leffa ei tarjoile mitään uutta, välillä tuntui kun olisi vuorotellen katsellut Taru sormusten herran ja Liisa ihmemaassa sekoitusta, eikä juonessa ole mitään yllätyksellistä. Näytteliät tosin ovat hyviä PAITSI ärsyttävän "Bellan" rooliin jämähtäny Steward, joka ei millään saa rooliinsa uskottavuutta. Visuaalisesti leffa on mainio! Todella upeaa katsottavaa joten siitä ainakin pisteitä. Jo pelkästään Lumikin roolin antaminen toiselle näytteliälle olisi parantanut elokuvaa huimasti.
Pupuankka
19.06.12 klo 08:02
Traileri lupaili paljon mutta itse leffa oli hienoinen pettymys. En tiedä onko viime aikoina tullut tuijotettua Game of Thronesia liikaa kun jäin kaipaamaan hieman enemmän särmikkyyttä. Charlize Theron oli kuningattaren roolissa näyttävä ja ainut hahmo, joka herätti yhtään minkäänlaisia tunteita. Mielestäni elokuva olisikin toiminut huomattavasti paremmin, jos pääosaan olisi valittu joku muu kuin puupökkelö-Stewart (on muuten ensimmäinen kerta kun näin omin silmin että hitto, eihän sillä oikeasti ole kuin ne kaksi ilmettä!) ja heikosti onnistununeet lässynlää-kohtaukset jätetty vähemmälle. Tai no, jälkimmäinen olisi korjaantunut tosiaan näyttelijän vaihdoksella. Visuaalisesti elokuva on näyttävä ja tyylikäs siihen asti kunnes mukaan tulee kuin suoraan Bambista revittyjä eläimiä ja psykedeelisen pirteää taikametsää. Jos ollaan alussa synkälle linjalle lähdetty niin se vietäköön kunnialla loppuun asti. Chris Hemsworth on Kristen Stewartin ohella suhteellisen tuntematon tapaus josta ei parran ja välillä ärsyttävän epämääräisen murinan takaa ottanut ainakaan vielä selvää. Kyllähän tämän teatterissa katsoi mutta ei puhettakaan että olisi enää mitään tarvetta nähdä uudestaan. Plah.
Disney Teppo
18.06.12 klo 21:29
Todella hyvin ideoitu tarina, minkä näyttelijät onnistuvat hyvin rooleissaan.
Q+Black
06.12.11 klo 23:39
"Elokuva, joka tempasi mukaansa heti alkusta alkaen. Oli kyllä hyvä eikä missään välissä pitkäveteinen. En oikein siltikään osannut kuvitella Kristeniä Lumikin rooliin missään vaiheessa. Näen Lumikin viattomana ja ehkä hiukan naiivina tyttönä eikä Kristen ollut tässä elokuvassa kumpaakaan. Kuningatar oli mahtava kaikessa hulluudessaan ja Chris ah-niin-ihana metsästäjänä. Elokuva oli suurelta osin tummanpuhuva ja paikoitellen surullinen. Kohtaukset menivät jotenkin liian nopsaan tilanteesta toiseen eikä ylimääräiselle jäänyt tilaa. Tuntui, että monia juonelle olennaisia kohtia oli jätetty pois. Pidin kyllä elokuvaan luoduista animaatioista ja etenkin upeasta keijumetsästä. Loppuun olisin odottanut jotain hymyn huulille nostattavaa happy endingiä lisää. Visuaalisesti hieno ja upea tuotos, jonka hommaan omaan dvd-hyllyyni."