Arvostelu

Herra Humbert löytää teinitytöstä… sisältöä elämäänsä.

Adrian Lynen tulkinta Vladimir Nabokovin romaanista poikkeaa Kubrickin versiosta kuin silakka salaatista. Jälkimmäinen yritti virnuilla aiheella ja teki sen valitettavan kömpelösti. Kubrickia ei helposti päihitetä, mutta ainakin tämän tarinan suhteen Lyne vetää pitemmän korren.

Lolitan päähenkilö on melankolisen oloinen professori Humbert Humbert (upea Irons). Herra Humbert etsii asuntoa ja ajautuu lopulta räikeän kanamaisen Charlotte Hazen (Griffith) luokse. Asunto on melkein läävä ja sen omistajakaan ei oikein Humbertia viehätä, mutta talon puutarhassa miehen katse tavoittaa sitä jotakin. Nimittäin. Dolores ”Lolita” Hazen (Swain), kastelulaitteen kostuttamaa nuorta lihaa. Ja silloin syttyy koko äijä, nousee tunteen palo ja ah, hän on valmis tekemään mitä vain saadakseen tuon 14-vuotiaan ruusunnupun syliinsä, kiihkeään otteeseensa, hämmentävän ihanaan lakanapainiin. Lo:llakin on tietysti tavoitteensa, joskin Humbert ei oikein ole niistä perillä ja koska Humbert on tarinan kertoja, katsojakin joutuu tyytymään vain hänen näkemykseensä.

Kun Lynen Lolita pullahti markkinoille, syntyi kaamea kohu ja raina sai päälleen runsaasti lokaa. Sinänsä harmi, koska Lolita on hieno elokuva. Se ei herkuttele pornolla, eikä myöskään äidy syyttelemään ketään sen suuremmin. Roolisuoritukset, jopa Melanie Griffithin rouva Haze, osuvat nappiin ja houkuttelevat katsomaan leffan vielä uudelleenkin. Suosittelen lämpimästi mm. nk. taide-elokuvien ystäville.

Pisteet: rating 90,000

Söpö
Ylläpitäjä, 783 arvostelua
Arvosteltu: 02.04.2004
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

The Artist
The Artist arvosana 3,83
The Artist
Trainspotting
Trainspotting arvosana 4,02
Trainspotting
Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,40
Valamiesten ratkaisu
Kunnian polut
Kunnian polut arvosana 4,03
Kunnian polut

Elokuvan tiedot

Lolita
Lolita arvosana 3,92
Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
1997
Pituus:
137 min
Ohjaajat:
Adrian Lyne
Käsikirjoittajat:
Stephen Schiff, Vladimir Nabokov
Pääosanäyttelijät:
Dominique Swain, Frank Langella, Jeremy Irons, Melanie Griffith, Suzanne Shepherd
Maat:
USA, Ranska
Kielet:
englanti