Arvostelu

Elokuvakankaalle siirretty teatteriesitys.

Anton Tšehov, kuuluisa kirjailija Venäjältä kirjoitti runsaasti novelleja ja näytelmiä. Tässä (sovitettu) käsittelyssä oleva Lokki on ensimmäinen neljästä maineikkaasta näytelmästä ja kuuluu teatteritaiteen klassisiin teoksiin. Olin siis erittäin skeptinen tämän elokuvan suhteen, sillä kaikki tietävät että näytelmän sovitus elokuvaksi tarkoittaa huonoa elokuvaa.

Sidney Lumet istuu siis ohjaamassa elokuvakankaalle siirrettyä teatteriesitystä näytelmästä missä ei tapahdu mitään ihmeellistä. Siinä ei ole toimintaa, ihmissuhdekiemuroita eikä se myöskään ole koominen. Siinä ei myöskään ole selkeästi havaittavaa roistoa tai sankaria - ainoastaan epätäydellisiä, virheitä tekeviä ihmisiä jotka törmäilevät toisiinsa. Näiden biljardipallojen joukossa on kirjailija Trigorin (James Mason), vanha ja arvokas näyttelijä Arkadina (Simone Signoret), em. diivan poika Konstantin (David Warner), nuorempi näyttelijä Nina (Vanessa Redgrave) ja sekalainen joukko muutakin seurakuntaa. Moura Budbergin sovitus käytännössä ottaa alkutekstin sellaisenaan ja luonnollisesti on englanniksi puhuttu. Kuvakerronta ei siis kikkaile yhtään ja miljöönä on kaunis järvimaisema.

Näyttelijäkaarti on nimekkyydessään taitava. James Mason tarjoaa vankan karsismapohjan kirjailija-Trigorinina joka inhoaa työnsä epämiellyttäviä puolia ja kyvyttömyyttään olla jotain muuta. Simone Signoret huokuu toisenlaista karsismaa jonka arvokkuuden vastapainona on Vanessa Redgraven hauras innokkuus. David Warner toimittaa sitä tyhjien ihmisten aiheuttamaa ahdistusta ja sitä hän toimittaa koko rahalla. Kaikki näyttelijät ovat joka tapauksessa palkkansa ansainneet.

Lumet ottaa epätäydellisten ihmisten virheistä kertovan näytelmän, siirtää sen elokuvaksi ja lopputulos ei elokuvallisilta ansioiltaan loista, mutta siinä on hyvät näyttelijät, kaunis miljöö ja myötätuntoinen tunnelma. Lumet taitaa osua sovituksessaan napakymppiin, sillä varsinaista draamaa on hyvin vähän ja sitäkin enemmän kyse on vivahteista, jälkimainingeista ja paineaalloista. Vaatii runsaasti pureskelua.

Pisteet: rating 60,000

Jurpo
Tähtääjä, 1367 arvostelua
Arvosteltu: 20.04.2012
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita arvosana 3,99
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Peili
Peili arvosana 3,88
Peili
Dolls
Dolls arvosana 4,30
Dolls
The Shining - Hohto
The Shining - Hohto arvosana 4,16
The Shining - Hohto

Elokuvan tiedot

Lokki
Lokki arvosana 3,00

Lokki (1968)

Alkuperäinen nimi: The Sea Gull

Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
1968
Pituus:
141 min
Tunnetaan myös nimillä:
Chekov's The Sea Gull
Ohjaajat:
Sidney Lumet
Käsikirjoittajat:
Anton Tšehov, Moura Budberg
Pääosanäyttelijät:
Alfred Lynch, David Warner, Denholm Elliott, Eileen Herlie, Harry Andrews, James Mason, Kathleen Widdoes, Ronald Radd, Simone Signoret, Vanessa Redgrave
Maat:
Iso-Britannia, USA
Kielet:
englanti