Arvostelu

Luova ja tehosteillaan hämmästyttävä elokuva onnistuu jopa viihdyttämään.

Scott Carey (Grant Williams) on yhdessä vaimonsa kanssa lähtenyt veneilemään. Kun eräässä vaiheessa venematkaa vaimo lähtee veneen sisälle, havaitsee Scott kaukana horisontissa omituisen sumupilven. Päivien päästä kotiin palattuaan Scott huomaa merkillisiä muutoksia kehossaan. Ensinnäkin hän huomaa pienentyneensä ja vaatteet tuntuvat liian suurilta. Lääkäri epäilee, että muutokset johtuisivat radioaktiivisuuden ja hyönteismyrkyn yhteisvaikutuksesta. Uhkaavasti alkaa näyttää, että apukeinoa ei löydy. Päähenkilö joutuu itse selviytymään tilanteestaan. Hän kirjaimellisesti kokee asiat uudesta näkökulmasta joutuen elämään kohtalonsa kanssa.

Mies joka kutistui (tunnetaan myös nimellä Kutistuva Mies) on 50-luvulla vaikuttaneen Jack Arnoldin ohjaama tieteiselokuva. Se poikkeaa monessakin asiassa ajalle tyypillisistä teoksista. Siinä missä muut lajityyppinsä teokset käsittelivät useimmiten hirviöiden ja avaruusolentojen suhdetta ihmisiin ja mediaan, keskittyy Kutistuva mies enemmän arkiseen ympäristöön. Tapahtumapaikkana on koti sekä lähiympäristö ja teemana ihmisen kamppailu kodin vaaroja vastaan. Kutistuva mies on hyvin nerokkaasti rakennettu. Emme oletetusti näe taistelua armeijan ja marsilaisten välillä, vaan leffa keskittyy avioparin, etenkin miehen tunteisiin. Elokuvassa ikäänkuin realismi hajoaa, ihanteellinen elämä tuhoutuu ja maailma muuttuu surrealistiseksi kutistuvalle päähenkilölle. Hänen näkökulmastaan katsoja tapahtumat kokeekin, joten tunnelma on monin paikoin käsinkosketeltavaa.

Jack Arnoldin ohjaus on tasaista ja alun hahmoihin syventymisen jälkeen kohtauksissa edetään sujuvasti. Richard Mathersonin käsikirjoitus sisältää voimakasta dialogia ja kekseliäitä kohtauksia. Tekijätiimi on osannut käyttää luovuutta, mikä todella näkyy elokuvassa, etenkin loppupuolella. Aikaansa nähden hienot erikoistehosteet osaavat yhä hämmästyttää visuaalisuudellaan. Pääosassa esiintyvä Grant Williams pääsee leffassa hyödyntämään fyysisiä kykyjään. Hän sopii hyvin karskin hahmon rooliin ja tuo elokuvaan mielenkiintoa näyttelytaidoillaan. Oli näyttelijä kuinka unohdettu tahansa, olisi hänessä paljon potentiaalia suuremmaksikin tähdeksi.

Elokuvana Mies, joka kutistui sisältää jännittävien kohtauksien ja nerokkaan ideansa ohella kauttaaltaan hallitun tunnelman. Tehokasta jännityksen kasvua täydentävät niin toimiva taustamusiikki kuin erikoistehosteet, kuvakulmien voimaa unohtamatta. Aikanaan leffan efektit olivat varmasti vielä karmivampia, mutta nykyään niiden viihdearvo on ollut myös korkealla. 50-luvun tehosteet ovat sekä tunnelmallista että hupaisaa katsottavaa. Yhdistelmä on mielenkiintoinen, eikä aika käy pitkäksi.

Mies, joka kutistui tiivistää kokonaisuudessaan yhteen tehosteilla hämmästyttävän tarinan, mikä sisältää voimakkaita näyttelijäsuorituksia ja nopean tahdin. Mielestäni leffa on aito ja unohdettu mestariteos, mikä ei ole liian kliseinen ja tavanomainen jäädäkseen unholaan. Kotia hyödynnetään hienosti tapahtumapaikkana ja toinen toisiaan seuraavat vaaratilanteet tuovat mukaan aitoa seikkailuhenkeä. Leffassa kytee karmivan ulkokuoren alla verkkainen tyyli ja selkeä tarinankerronta. Elokuvan voi nähdä joko karmivana ihmisyyttä käsittelevänä satuna tai viihdyttävänä seikkailuna. Niin tai näin, se on mielenkiintoa herättävä, psykologisen teeman kattava elokuva. Kesto oli lyhykäisyydessään juuri sopiva, eikä tästä puutu oikeastaan mitään. Onhan tässä hyviä näyttelijöitä, napakka kässäri sekä huumoria ja ideaa. Toteutus on ensiluokkaista. Tunnelma pysyy korkealla eivätkä tehosteet onnistu hukuttamaan itse tarinaa. Yllättävä loppukohtaus jättää vielä paljon arvailun varaan, mutta muuten elokuva on hyvin seikkaperäinen. Tapahtumat eivät karkaa käsistä, vaan ohjaaja hallitsee laajaa aihepiiriä käsittelevän elokuvan. Nopeatempoisuus ylläpitää mielenkiintoa ja huumori on oiva vastapaino rankalle aiheelle.

Pisteet: rating 100,000

James_Bond
Käyttäjä, 70 arvostelua
Arvosteltu: 15.01.2012
Katsottu: Kotona

rating 70,000
rating 60,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Yojimbo - onnensoturi
Yojimbo - onnensoturi arvosana 4,36
Yojimbo - onnensoturi
L.A. Confidential
L.A. Confidential arvosana 4,15
L.A. Confidential
Dawn of the Dead
Dawn of the Dead arvosana 4,20
Dawn of the Dead
Komisario Palmun erehdys
Komisario Palmun erehdys arvosana 4,22
Komisario Palmun erehdys

Elokuvan tiedot

Kutistuva mies
Kutistuva mies arvosana 3,74

Kutistuva mies (1957)

Alkuperäinen nimi: The Incredible Shrinking Man

Genret:
Trilleri,
Valmistusvuosi:
1957
Pituus:
81 min
Tunnetaan myös nimillä:
Mies, joka kutistui
Ohjaajat:
Jack Arnold
Käsikirjoittajat:
Richard Matheson
Pääosanäyttelijät:
April Kent, Billy Curtis, Diana Darrin, Frank J. Scannell, Grant Williams, Helene Marshall, Paul Langton, Randy Stuart, Raymond Bailey, William Schallert
Maat:
USA
Kielet:
englanti