Arvostelu

Chaplinin ohjauksella tästä ei voi muuta odottaa kuin mitä se on.

HUOM! KYSEESSÄ VUODEN 1942 VERSIO KULTAKUUMEESTA, JOHON CHARLES CHAPLIN ON LISÄNNYT SELOSTUKSEN!

Kultakuume riehui epidemiana 1800-luvun Alaskassa. Tuhannet miehet ryntäsivät etsimään onneaan maasta, jossa ei ensisilmäyksellä nähnyt muuta kuin lunta. Tuhannet saivat myös surmansa tässä pakkasessa, mutta se ei pelottanut urheaa pikku kulkuriamme (Charles Chaplin) Vaikka pakkanen paukkuu jopa -50 asteessa niin tuttu kävelykeppi viuhkaa ja sama vanha knallihattu on päänlämmikkenä. Alaskassa kulkurimme tekee uusia tuttavuuksia, rakastuu, välttää kuoleman monta kertaa, rikastuu ja taistelee rikollisia vastaan. Eli kiirettä pitää, voisi sanoa.

Chaplinia ei todellakaan sanota turhaan elokuvateollisuuden ensimmäiseksi neroksi. Vaikka Kultakuume on jo 80 vuotta vanha niin eräät ideat tuntuvat edelleen todella tuoreilta. Kengän syöminen, talo kielekeen laidalla ja esiin putkahteleva karhu on varmasti listattu muistettavimpien kohtausten joukkoon. Kyyneleet silmissä ei naurata, mutta jos leffa pystyy pitämään suun hevosen kengällä yli puolet ajastaa niin se on jo aika hyvä saavutus ja hörähdyksiä pääsee elokuvan ajan tasaiseen tahtiin

Chaplin on sanonut, että tämä on se elokuva, josta hän haluaa tulla muistetuksi. Siitä voi olla monta mieltä, mutta vuonna 1942 lisätty selostus ei auta asiaa, vaikka taustalla höpöttää Sir Charlie. Mahtipontinen ja sangen itsetyytyväinen ääni olivat kyllä paha virhe tähän elokuvaan. Olihan Chaplinin mykkäelokuvia katsottu kymmeniä vuosia ilman selostustakin niin mikä ihmeen päähänpisto tämä oli? Chaplin vetää myös hieman överiksi adjektiivien kanssa ja oma kehu pääsee jo haiskahtamaan.

Pää- ja sivuhenkilöitä elokuvasta löytyy tasan kuusi kappaletta. Chaplinin show`han tämä on ei siinä mitään, mutta Big Jim McKayta esittävä Mack Swain on varsin mainio hallusinoivana korstona. Kanakohtaus on myös elokuvan muistettavimmista. Kaunista Georgiaa piti alunperin esittää 16-vuotias Lita Grey, mutta neiti tuli raskaaksi ja oli vähän ajan päästä Rouva Chaplin. Georgia Hale, joka tuli Litan tilalle jää aika armottomasti Chaplinin varjoon, vaikka elokuvan aikana heidän välilleen tekeytyy pieni rakkaustarina. Vaikka vuonna 1925 ei päästä kuin kädestä pitelyyn ja vilkuiluun niin kaunista katsottavaa se on Kulkuri ihastuu.

Kenelle Kultakuume sopii? Ikähaitarilla 1-vuotiaasta aina niin pitkälle kuin silmät pysyvät auki. Kultakuume on ajaton klassikko, joka sopii varmasti niin miehille kuin naisillekin. Hieno elokuva, jonka dynaaminen ohjaus on perusta kaikelle. Chaplinia ei voi ainakaan hätäilystä moittia. Sen verran tarkkaan on suunniteltuja kohtauksia ja voi miten pitkiä ne ovat! Lähes tulkoon perfektionistihan Chaplin taisi olla ja muovasi parhaansa mukaan elokuvista niin hyviä kuin osasi.

No, ideat ovat rautaa, musiikki jokaiseen kohtaukseen enemmän kuin sopivaa ja Chaplinin ohjauksella tästä ei voi muuta odottaa kuin mitä se on. Korvaamaton pala elokuvahistoriaa. Ja Kulkurikin menettelee... No, ei nyt sentään. Paras lahja Chaplinilta, jos Diktaattoria ei lasketa mukaan.

Pisteet: rating 90,000


Vieras Arvosteltu: 14.04.2004
Katsottu: VHS

Parhaita, ellei jopa paras köyhyyttä koskaan käsitellyt elokuva.

Parhaita, ellei jopa paras köyhyyttä koskaan käsitellyt elokuva.

James_Bond 21.05.2012

rating 100,000
rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Ihmissusi Lontoossa
Ihmissusi Lontoossa arvosana 3,50
Ihmissusi Lontoossa
Keltainen sukellusvene
Keltainen sukellusvene arvosana 3,84
Keltainen sukellusvene
Calamari Union
Calamari Union arvosana 3,73
Calamari Union
Snatch - hävyttömät
Snatch - hävyttömät arvosana 4,12
Snatch - hävyttömät

Elokuvan tiedot

Kultakuume
Kultakuume arvosana 4,19

Kultakuume (1925)

Alkuperäinen nimi: The Gold Rush

Genret:
Komedia
Valmistusvuosi:
1925
Pituus:
72 min
Ohjaajat:
Charles Chaplin
Käsikirjoittajat:
Charles Chaplin
Pääosanäyttelijät:
Charles Chaplin, Georgia Hale, Henry Bergman, Mack Swain, Malcolm Waite, Tom Murray
Maat:
USA