Arvostelu

Seuraa omaa, unenomaista johdonmukaisuuttaan.

Voiko kolmeen varttiin mahduttaa koherentin, monella tasolla tapahtuvan juonen, takaa-ajon asianmukaisine johdatuksineen, jalokiviryöstön, teknisesti mutkikkaita murhayrityksiä, hurjia stuntteja ja vielä stoalaisen antisankarin? Buster Keatonin tähditttämä hupailu mykän elokuvan ajalta on juuri noita kaikkia ja vähän muutakin.

Nimetön päähenkilö (Buster Keaton) työskentelee koneenkäyttäjänä elokuvateatterissa ja hänen ihmissuhteensa kärsivät takaiskun kun paikallinen isokiho (Ward Crane) lavastaa hänet. Kimpaantuneena etsiväksi opiskeleva mies menee töihin ja siirtyy kekseliäästi rikosmysteeriin, missä hänen pitää selvittää kalliin helminauhan ryöstö ja luonnollisesti konna (Ward Crane) kätyreineen (Erwin Connelly) juonii häntä vastaan. Loppu on tietysti onnellinen.

Lyhyen kestoajan Keaton korvaa tiiviydellä. Jokainen kohtaus kuljettaa juonta eteenpäin tavalla tai toisella ja välissä niitä piristetään fyysisellä kohelluksella joissa kivikasvoinen sankari lentää nurin komeassa kaaressa ja ajoittain kieppuu korkealla. Suuri Kivikasvo on nimensä veroinen ja antaa fyysisen kohelluksen hoitaa henkilöinnin.

Ward Cranen huomattavasti kookkaampi ja arvokkaampi olemus on erinomainen antagonistille, joten fyysinen uhkakin on kuvassa mukana.

Yksinkertaisilla arkkityypeillä, hurjalla kohelluksella ja omituisilla käänteillä Buster Keaton luo paitsi hurjan komedian myös mielenkiintoisen analyysin toivemaailman ja lattean todellisuuden välisistä yhteyksistä. Merkkiteos joka tapauksessa ja se seuraa omaa, unenomaista johdonmukaisuuttaan.

Pisteet: rating 80,000

Jurpo
Tähtääjä, 1374 arvostelua
Arvosteltu: 12.12.2010
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Piukat paikat
Piukat paikat arvosana 4,05
Piukat paikat
Batman ja Pakkasherra
Batman ja Pakkasherra arvosana 3,70
Batman ja Pakkasherra
Fight Club
Fight Club arvosana 4,21
Fight Club
Pelon palkka
Pelon palkka arvosana 4,19
Pelon palkka

Elokuvan tiedot

Kovaa kyytiä ja kaunokaisia
Kovaa kyytiä ja kaunokaisia arvosana 3,95

Kovaa kyytiä ja kaunokaisia (1924)

Alkuperäinen nimi: Sherlock Jr.

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1924
Pituus:
44 min
Ohjaajat:
Buster Keaton
Käsikirjoittajat:
Clyde Bruckmann, Jean C. Havez, Joe Mitchell
Pääosanäyttelijät:
Buster Keaton, Joe Keaton, Kathryn Maguire, Ward Crane
Maat:
USA