Arvostelu

Clint Eastwood on nuorena voimakas näky. Antakaa äijälle sikari, revolveri ja pari one-lineria, niin johan alkaa sujua.

Leonen dollaritrilogian esikoinen Kourallinen Dollareita kuuluu 60 -luvun kirkkaaseen kärkikastiin. Spagettiwesternin 2. Perintöprinsessa, oikeammin prinssi, edellä kulkee Huuliharppukostaja ja Hyvät, Pahat, Ja Rumat. Tämä on muuten ensimmäiseksi spagettiwesterniksi kehuttu leffa.

Yojimbon remake, ja 90- luvulla Last Man Standingin esikuva Kourallinen Dollareita yllätti kaikin tavoin. Aika ei ole tehnyt hallaa leffalle, päinvastoin. Clint Eastwood on nuorena voimakas näky. Antakaa äijälle sikari, revolveri ja pari one-lineria, niin johan alkaa sujua.

Juoni yksinkertaisen; Kahden 'perheen', Rojojen ja Baxterien hallinnon alla oleva kaupunki on saanut uuden asukkaan, Eastwoodin esittämän armottoman antisankarin, Joen. Joella on raha mielessä, tietysti. Ja rahaa hän aikoo hankkia jengeiltä, suoritamalla palveluksiaan, siis palkkamurhia. Kourallisesta Dollareita lähtee nirri kuin nirri. Vaviskoon San Miguelin kaupunki!

Leffan aikana poukkoillaan eri jengien puolella, Joe tienaa rahaa kuin rakennusmestari. Soppaa hämmentämään liitetään porkkanaksi vielä kultalasti, jonka Rojon perhe on anastanut. "When a man's got money in his pocket he begins to appreciate peace."

Kuten Leonen monissa muissakin leffoissa, Ennio Morricone on säveltänyt hyvin vahvan soundtrackin tällekkin westernille. Teema-biisi soi mielessä vielä päiviä katselun jälkeen. Eastwood vetää roolinsa totuttuun tapaan, muut näyttelijät olivat ihan okei, se siitä. Ohjaus on leonemaista, eli perustason yläpuolella.

Jos kiinnostaa Eastwood nuorena ja parhaimillaan, westernit tai hyvät leffa, osta tai vuokraa tämä. Halpisjulkaisu on yksinkertainen, mutta hyvä, ekstrat ovat vähäiset, mutta kuka niitä kaipaa, kun on näin hyvä teos kyseessä?

nimimerkki: Screwball

Pisteet: rating 90,000

Screwball
Käyttäjä, 29 arvostelua
Arvosteltu: 27.06.2004
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Tanssii susien kanssa
Tanssii susien kanssa arvosana 4,06
Tanssii susien kanssa
Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit
Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit arvosana 4,31
Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit
Inception
Inception arvosana 4,14
Inception
Leon
Leon arvosana 4,33
Leon

Elokuvan tiedot

Kourallinen dollareita
Kourallinen dollareita arvosana 4,14

Kourallinen dollareita (1964)

Alkuperäinen nimi: Per un pugno di dollari

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1964
Pituus:
96 min
Tunnetaan myös nimillä:
A Fistful of Dollars
Ohjaajat:
Sergio Leone
Käsikirjoittajat:
A. Bonzzoni, Clint Eastwood, Duccio Tessari, Fernando Di Leo, Jaime Comas Gil, Sergio Leone, Víctor Andrés Catena
Pääosanäyttelijät:
Antonio Prieto, Clint Eastwood, Gian Maria Volonté, José Calvo, Joseph Egger, Marianne Koch, Sieghardt Rupp, Wolfgang Lukschy
Maat:
Italia, Länsi-Saksa, Espanja
Kielet:
italia