Arvostelu

Oscarin tienannut kuvaus ihastuttaa vielä 55 vuoden jälkeen. Mutta että kaikkien aikojen paras brittileffa? I don’t think so.

Oh, what a crime, somebody has murdered Harry Lime!

Moisen mentaliteetin kera amerikkalainen kirjailija Holly Martins saapuu sodan jälkeiseen jaettuun ja rähjäiseen Wieniin. Entinen paras kaveri ja mystinen Harry-veikko on jäänyt epäilyttävästi oman autonkuljettajansa alle päivää ennen Martinsin saapumista. Yllättävän nopeasti haudatun ruumiin parissa ovat häärineet ainakin myöhemmin paikalle saapunut lääkärismies Winkel ja onnettomuuden nähneet romanialainen hyväntekijä Popescu ja paroni Kurtz. Ja tietenkin se kolmas mies.

Sir Carol Reedin Kolmas mies -leffa on tiuhaan kehuttu ja palkittu teos 1940-luvulta. Mm. IMDb:stä raina löytyy huimasti sijalta 38. Sen hehkutusta on hankala ymmärtää täysin. Käsikirjoitus toki sisältää muutaman jujun ja Robert Kraskerin Oscarin tienannut kuvaus ihastuttaa vielä 55 vuoden jälkeen. Sumuiset, varjojen täyteiset kujat toimivat hienona miljöönä, ja Anton Karasin musiikki luo kontrastia synkkien kuvien täyteiseen kokonaisuuteen. Jotenkin säväyttämätön sotavuosien jälkeiseen maailmaan syntynyt Kolmas mies silti on. Edes Orson Wellesin väkevä sivurooli tai Bernard Leen suoritus hömppäkirjoihin ihastuneena kersantti Painena ei estä puolenvälin laahausta, jota voitaisiin käyttää yleisesti unilääkkeenä.

Kolmas mies on silti hienohko trilleri, jota tähdittävät muutama loistava brittitähti ja Karasin sitrannäpyttely. Mutta että kaikkien aikojen paras brittileffa? I don’t think so. Ennen kaikki tehtiin paremmin -nostalgikkojen kulttisuosikki käy monelle ennemmin unisesta kummajaisesta kuin klassikosta. 3.5 pojoa tältä suunnalta, ja pieni karvas pettymyksen maku kutittaa kieltä pisteitä jaettaessa.

Pisteet: rating 70,000

Arsi T. Elokolikko
Ylläpitäjä, 850 arvostelua
Arvosteltu: 27.10.2004
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Memento
Memento arvosana 4,19
Memento
Peli on menetetty
Peli on menetetty arvosana 4,02
Peli on menetetty
Lucky Number Slevin
Lucky Number Slevin arvosana 3,97
Lucky Number Slevin
Kill Bill: Volume 1
Kill Bill: Volume 1 arvosana 4,08
Kill Bill: Volume 1

Elokuvan tiedot

Kolmas mies
Kolmas mies arvosana 4,15

Kolmas mies (1949)

Alkuperäinen nimi: The Third Man

Genret:
Trilleri
Valmistusvuosi:
1949
Pituus:
104 min
Ohjaajat:
Carol Reed
Käsikirjoittajat:
Alexander Korda, Carol Reed, Graham Greene, Orson Welles
Pääosanäyttelijät:
Alida Valli, Bernard Lee, Ernst Deutsch, Joseph Cotten, Orson Welles, Paul Hörbirger, Trevor Howard
Maat:
Iso-Britannia
Kielet:
englanti, saksa, venäjä