Arvostelu

Varhaisten rikoselokuvien suurimpia helmiä ja eräs ohjaajansa parhaimmista elokuvista.

Kun Johnny Clay (Hayden) vapautuu vankilasta, suunnittelee hän toteuttavansa vielä viimeisen ryöstökeikkansa ennen alalta vetäytymistä. Hän värvää raviradan kassan ryöstöä varten apureikseen joukon miehiä, joilla kullakin on kokemusta erilaisista rötöksistä. Mukana ovat muun muassa ampuja Arace (Carey) ja voimakas Maurice (Kwariani). Valitettavasti eräs joukosta onkin petturi, millä on suuri vaikutus ryöstön onnistumiseen.

Peli on menetetty kuuluu Stanley Kubrickin ensimmäisiin ja parhaimpiin elokuviin. Runsaan toiminnan vuoksi sen luulisi vetoavan niihinkin, ketkä ovat tottuneet enimmäkseen nykypäivän Hollywoodin tuotoksiin. Elokuva tiivistää taidokkaasti ja nerokkaasti yhteen niin toimintaa kuin huikeita juonenkäänteitä elovoimaisten näyttelijäsuoritusten viimeistelemänä kokonaisuutena. Juoni raviradan ryöstöstä voi kuulostaa aluksi melko yksinkertaiselta, mutta tosiasiassa tarina on hyvin monitasoinen ja vaatii nopeatempoisuutensa vuoksi myös hyvää keskittymiskykyä. Peli on menetetty on hieno film noir -elokuva, mikä on saanut jo klassikkostatuksen, eikä syyttä. Ensinnäkään tapahtumia ei esitetä kronologisessa järjestyksessä, vaan välillä siirrytään paljonkin eteenpäin, kun välillä puolestaan kerrotaan tarinaa takaumien kautta. Leffan ilmestymisaikoina tuo oli varsin harvinaista jopa suurimmissakin Hollywoodin tuotannoissa. Elokuvan jännitystä luovaa kerrontaa on selvästi jäljitelty monessa myöhäisemmässä rikoselokuvassa, kuten Pulp Fictionissa.

Peli on menetetty perustuu Lionel Whiten romaaniin, Clean Break, mutta Kubrick pisti vielä paremmaksi laatiessaan itse elokuvalle ominaisen käsikirjoituksen. Ja sehän toimi. Kässäri on suorastaan mahtava, sillä se tuo kaikki merkittävät kohdat elokuvasta esille ja sopii hyvin ei lineaariseen kuvaustyyliin. Loistavat näyttelijät pääsevät tarkasti laaditun käsikirjoituksen vuoksi jokainen näyttämään taitonsa. Myöskin huumoripitoinen dialogi on viihdyttävää katseltavaa. Vuoropuheluita seuraavat toimintakohtaukset puolestaan kasvattavat jännityksen määrää loppua kohden. Myös persoonalliset roolihahmot on otettu kässärissä huomioon. Ohjaaja Kubrick nimittäin tarjoaa henkilöille juuri heille ominaisia repliikkejä tietäen tarkasti, miten kukin ilmaisee itseään.

Näyttelijäsuoritukset ovat kertakaikkisen nautinnollisia ja kiitettäviä. Sterling Hayden on päähenkilönä purevan neuvokas ja riittävän älykäs toimiakseen tiimin johtajana. Hän luo hahmostaan syvällisen, mutta viihdyttävän ilman liioittelua. Elisha Cook Jr. on sopivan hienovarainen, mutta elovoimainen Georgen roolissa ja tulkitsee arkaa hahmoaan täydellä sydämellä. Hänen pelkonsa on likipitäen käsin kosketeltavan aitoa ja katsoja voi vain ihailla hänen kykyjään. Myös muut näyttelijät tuovat mukaan omaperäisyyttä ja heidän keskeinen kemiansa pelaa saumattomasti yhteen, mikä syrjäyttää tylsyyden kokonaan pois. Mukana on siis toiminnan ohella nautinnollista, nopeaa dialogia, persoonallisia hahmoja sekä sujuvaa ohjausta. Näin kokonaisuus on upea, eikä leffalla ole liikaa pituutta.

Stanley Kubrickin johdonmukainen ohjaus on sujuvaa ja kertojaääni on mukana selventämässä tapahtumia, minkä vuoksi moni asia ei jää arvailun varaan. Peli on menetetty on edellä mainittujen seikkojen vuoksi varhaisten rikoselokuvien helmiä ja tämän vuoksi eräs kaikkien aikojen parhaimmista rikoselokuvista. Se on erilaisia genrejä yhteen kokoava trilleri, missä intensiivinen keskittymiskyky palkitaan. Vauhdikasta meininkiä tuudittaa marssimaisen tahdikas musiikki. Kokonaisuus on toimiva ja voimakas. Lopputulos on aidosti klassikko.

Pisteet: rating 100,000

James_Bond
Käyttäjä, 70 arvostelua
Arvosteltu: 14.12.2011
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Uhrilampaat
Uhrilampaat arvosana 4,22
Uhrilampaat
Takaikkuna
Takaikkuna arvosana 4,23
Takaikkuna
Bullet In The Head
Bullet In The Head arvosana 4,09
Bullet In The Head
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota arvosana 4,31
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota

Elokuvan tiedot

Peli on menetetty
Peli on menetetty arvosana 4,04

Peli on menetetty (1956)

Alkuperäinen nimi: The Killing

Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
1956
Pituus:
85 min
Tunnetaan myös nimillä:
Tappo
Ohjaajat:
Stanley Kubrick
Käsikirjoittajat:
Stanley Kubrick
Pääosanäyttelijät:
Coleen Gray, Elisha Cook jr., Marie Windsor, Sterling Hayden, Vince Edwards
Maat:
USA
Kielet:
englanti