Arvostelu

Amerikan suurten lamavuosien aikana kuvattu mestariteos kätkee sisälleen joka katselukerralla tunteita laidasta laitaan.

Arvosteltaessa "Kaupungin valoja" elokuvana, on vaikeaa vain aloittaa sen juonesta tai kohtauksista. Amerikan suurten lamavuosien aikana kuvattu mestariteos kätkee sisälleen joka katselukerralla tunteita laidasta laitaan.

Kun Chaplin alkoi filmata elokuvaansa, Hollywood oli saanut todellisen muodonmuutoksen äänielokuvasta. Ihmiset odottivat malttamattomana Chapliniltakin jonkinlaista äänikuvaelmaa, mutta mestari päätti toisin. Vaikeissa, stressaavissa ja pitkissä oloissa niin kameran takana kuin edessä syntyi yksi elokuvahistorian kirkkain timantti.

Jo suureksi sankariksi muodostunut kulkuri saa "Kaupungin valoissa" tarvitsemansa hieman inhimillisemmän puolen. Hän tapaa nuoren sokean kukkia myyvän tytön, johon oitis rakastuu. Käy kuitenkin niin, että tyttö luulee kulkuria rikkaaksi. Erinäisten vaiheiden jälkeen "little tramp" tapaa tytön taasen. Kulkuri on miljonääriystävänsä avittamana saanut arvoauton ja pystyy uskottelemaan tytölle rikkauttaan. Molemmat ovat nyt syvästi rakastuneita. Tyttö kaipaa kuitenkin rahaa silmäleikkaukseensa, jotta näkisi rakastettunsa. Alkaa kulkurin pitkä rahankeruureissu tytön näkökyvyn saamiseksi...

Aina muistettavaan loppuunsa asti "Kaupungin valot", joistakin irtogageista huolimatta, pysyy hyvin kasassa. Chaplinin loistava silmä niin fyysiselle komedialle kuin tunteidenkin esittämiselle on uskomatonta. Parhaiten näiden sekoitus toimii ehkä juuri "Kaupungin valoissa", joka maestron itsensäkin mielestä oli hänen ehein ja kaunein työ.

Ihailijoita Chaplinin elokuvalla on riittänyt. Jotain kertoo sekin, että ohjaajat aina Kubrickista Wellesiin ja Bunueliin ovat tunnustaneet "Kaupungin valoja" rankkaamalla sen omaan elokuvien kärkikymmenikköönsä.

Jo yli 70 vuotta vanha mestariteos jaksaa edelleen sytyttää ja mikäli mahdollista, kaikkien tulisi tämä filkka vielä elämänsä aikana katsastaa. Eikö se ole niin, että rakkaus on sokeaa?

nimimerkki: producer

Pisteet: rating 100,000


Vieras Arvosteltu: 03.12.2004
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Kurjet lentävät
Kurjet lentävät arvosana 4,18
Kurjet lentävät
Kunnian polut
Kunnian polut arvosana 4,03
Kunnian polut
Tiikerikissa
Tiikerikissa arvosana 4,11
Tiikerikissa
Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,40
Valamiesten ratkaisu

Elokuvan tiedot

Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11

Kaupungin valot (1931)

Alkuperäinen nimi: City Lights

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1931
Pituus:
82 min
Ohjaajat:
Charles Chaplin
Käsikirjoittajat:
Charles Chaplin
Pääosanäyttelijät:
Allan Garcia, Charles Chaplin, Florence Lee, Harry Myers, Virginia Cherrill
Maat:
USA
Kielet:
englanti