Arvostelu

Laadukas kauhuleffa.

Sir Alexander Saxton (Sir Christopher Lee) aikoo viedä löytämänsä fossiilin Siperian halki menevässä pikajunassa. Samalle matkalle osallistuu myös Saxtonin kollega tohtori Wells (Peter Cushing). Kuolemantapaus laiturilla herättää tarkastaja Mirovin (Julio Peña) mielenkiinnon ja Wellsin utelias pyyntö taas tuo todellisuuden selville: fossiili on herännyt (Juan Olaguivel), tappoi kantajan (Víctor Israel) ja tappaa vakoojan (Helga Liné) tullen tapetuksi, mutta se ei estä uusia kuolemantapauksia ja kreivi (George Rigaud) ja kreivitär (Silvia Tortosa) palkkaama pappi Pujardov (Alberto de Mendoza) kokee asian pelottavalla intensiteetillä.

Eugenio Martinin ohjaama kulttikauhu alkaa hitaasti ja rakentaa lähtökohtaansa hitaasti. Ehkä liiankin hitaasti ja tarinassa on aineksia moneenkin, sillä ajankohta ja sijainti on erinomaisesti valittu tapahtumiin. Mukana on vihjausta kansainvälisestä kepulipelistä ja luonnollisesti jurriärisevä kasakkakapteeni Kazan (Telly Savalas), joskin hänen merkityksensä juonelle on varsin heppoinen vaikka hahmossa on potentiaalia enempääkin. Onneksi hitaahkon alkupuoliskon jälkeen seuraa tiiviimpi jälkipuolisko missä on mysteeriä ja painajaiskelpoista jännitystä ja toimintaa.

Sir Christopher Lee ja Peter Cushing olivat murjoneet toisiaan urakalla Hammer-yhtiön tallissa ja siitä revitään jopa hienoista pilaa, joskin pääpaino on tiiviissä jännityksessä. Leen karisma, missä on mukana loogista kylmähermoisuutta on juuri sopiva sankarille ja Cushing antaa vakaata taustatukea. Silvia Tortosa on erinomaisen hyvää katseltavaa ja on tarinan vaatimuksesta luonnollisen avuton vaikka liiallista tyhjäpäisyyttä ei kuitenkaan ole riesana. Julio Peña ja Telly Savalas heikosti toimivan esivallan edustajina tekevät laatusuoritukset, joskin Savalasin öyryäminen ja ärinä on laadukkaan karkeaa.

Hitaasti käynnistyvä kauhuilu huipentuu erinomaisen tehokkaasti ja mukana on mysteeriäkin, joskin se jää melkoisen ohueksi. Lopputulos on laadukas kauhuleffa missä on muutamia erityisen tehokkaita kohtauksia ja näyttelijätyö on kauttaaltaan laadukasta.

Pisteet: rating 80,000

Jurpo
Tähtääjä, 1367 arvostelua
Arvosteltu: 24.12.2009
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Dawn of the Dead
Dawn of the Dead arvosana 4,20
Dawn of the Dead
Riiviöt
Riiviöt arvosana 3,85
Riiviöt
Räsynukke
Räsynukke arvosana 4,60
Räsynukke
I Saw the Devil
I Saw the Devil arvosana 3,98
I Saw the Devil

Elokuvan tiedot

Kauhun pikajuna
Kauhun pikajuna arvosana 2,94

Kauhun pikajuna (1972)

Alkuperäinen nimi: Horror Express

Genret:
Kauhu
Valmistusvuosi:
1972
Pituus:
90 min
Ohjaajat:
Eugenio Martín
Käsikirjoittajat:
Arnaud d'Usseau, Julian Zimet
Pääosanäyttelijät:
Alberto de Mendoza, Christopher Lee, Julio Peña, Peter Cushing, Silvia Tortosa, Telly Savalas
Maat:
Iso-Britannia, Espanja
Kielet:
englanti