Arvostelu

Kauhuskenet yllättävät rankkuudellaan.

Kauhun pikajuna tuli tsiigattua ensiotteeseen joskus pikkulapsena, ja silloin leffa teki lähtemättömän vaikutuksen (joskin suuri osa dialogista jäi bonjaamatta). Lapsuus oli kieltämättä kullannut leffamuistoa pitkälti, mutta jotakin vinhaa tatsia tästä filkasta edelleen löytyy.

Brittiläinen antropologi, Professori Alexander Saxton (Lee) löytää Mantsuriasta jäätyneen, esihistoriallisen hirmun - mahdollisesti puuttuvan lenkin. Otus on tuotava Eurooppaan tarkemmalti tutkittavaksi. Saxton lähtee reissuun Siperian halki pikajunalla, mutta fossiili alkaa heittää kapuloita rattaisiin.

Juonellisesti kyseessä ei ole mikään ihmepläjäys, mutta käsis antaa hyvät eväät kunnon kauhuleffaan. Leffa lämpenee ehkä hiukan hitaasti, ja paikoitellen jutustelu on melko tylsää katseltavaa. Realismia on turha etsiä - puhtaan kauhun lisäksi päälle ripotellaan vielä hiukan scifimeininkiä. Juna on (jälleen) omiaan luomaan kuvalle napakan, ahtaan fiiliksen. Sääli, että muutamissa kohdin kerronta käväisee muualla, ja tunnelma uhkaa laskeutua katosta.

Käsiksen perusteella leffaa voisi erehtyä luulemaan wanhanmalliseksi herrasmieskauhuksi, mutta kauhuskenet yllättävät rankkuudellaan. Musa hoitaa hommansa hyvin. Christopher Lee ja Peter Cushing kannattelevat hienolla duunillaan (ja jo läsnäolollaankin) leffaa pystyssä tylsemmänkin vuoropuhelun keskellä. Lukuisat sivupeesaajat ovat enimmälti hyvää tasoa.

Kauhun pikajuna on muutamasta köykäisestä skenestään huolimatta varsin pätevä hirmukuva. Pahis näyttäisi aluksi olevan aika tyypillinen punasilmäkäs aivonimijä, mutta jotakin kumman omalaatuista ja viehättävää on hänessäkin. Liekö sitten nostalgiasyistä vai häh - minä nimittäin tykkään.

Pisteet: rating 70,000

Pingutyyppi
Ylläpitäjä, 247 arvostelua
Arvosteltu: 04.12.2003
Katsottu: Kotona

Laadukas kauhuleffa.

 

Jurpo 24.12.2009

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Carrie
Carrie arvosana 3,76
Carrie
Twin Peaks - tuli kulje kanssani
Twin Peaks - tuli kulje kanssani arvosana 3,88
Twin Peaks - tuli kulje kanssani
Psyko
Psyko arvosana 4,22
Psyko
Alien - kahdeksas matkustaja
Alien - kahdeksas matkustaja arvosana 4,13
Alien - kahdeksas matkustaja

Elokuvan tiedot

Kauhun pikajuna
Kauhun pikajuna arvosana 2,94

Kauhun pikajuna (1972)

Alkuperäinen nimi: Horror Express

Genret:
Kauhu
Valmistusvuosi:
1972
Pituus:
90 min
Ohjaajat:
Eugenio Martín
Käsikirjoittajat:
Arnaud d'Usseau, Julian Zimet
Pääosanäyttelijät:
Alberto de Mendoza, Christopher Lee, Julio Peña, Peter Cushing, Silvia Tortosa, Telly Savalas
Maat:
Iso-Britannia, Espanja
Kielet:
englanti