Arvostelu

Jurassic Park on klassikko ja kaikkien dinosauruselokuvien äiti

On sanomattakin selvää, että Steven Spielbergin ohjaama Jurassic Park on klassikko ja kaikkien dinosauruselokuvien äiti. Monen katselukerran jälkeen elokuva toimii parhailla hetkillään loistavasti, vaikka kokonaisuus ei spielbergimäiseen tyyliin kaikkia katsojia täysin miellytäkään.

Michael Crichtonin romaaniin perustuva tarina toteuttaa kliseen, jossa kaikki mahdollinen, mikä voi mennä pieleen, menee myös pieleen. Sähkökatko iskee, myrsky tulee ja dinot hyppivät ulos häkeistään alkaen mellestää ja jahdata ihmisiä. Juonta ja tapahtumia lienee turha yksityiskohtaisemmin selitellä, niin monelle tuttu elokuva kun on kyseessä. Roolisuorituksista sanottakoon, että parasta antia on Jeff Goldblum, joka kyynisenä kaaosteoreetikkona heittää mustaa läppää, vaikka kuolema juoksee kintereillä.

Spielbergin tyyliin seikkailu on tarkoitettu koko perheelle (vaikka rajujakin juttuja löytyy), ja vuosia elokuvan valmistumisesta on tullut toisinaan ajateltua, jos Crichtonin romaanin pohjalta olisikin filmatisoitu hieman erilaisempi ja synkempi Jurassic Park – syvempi ja scifimäisempi kuvaus kenties. Spielbergin ohjaustyötä vaivaakin nimenomaan turha alleviivaavuus, heikot leikkaukset ja eräiden kohtausten paperinohut kerrontatyyli. Heikkouksistaan huolimatta Jurassic Park on kestänyt toistaiseksi hyvin, eikä sen tarvitse hävetä erikoistehosteillaan nykypäivän elokuville. Kyseessä on siis viihdyttävä klassikkopläjäys, jonka katsoo mielellään verestäen lapsuudesta tutun leffan muistoja.

Pisteet: rating 60,000

michelangelo
Käyttäjä, 80 arvostelua
Arvosteltu: 24.03.2008
Katsottu: Kotona

rating 90,000
rating 70,000
rating 90,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu arvosana 4,27
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Aladdin
Aladdin arvosana 4,01
Aladdin
Blade Runner
Blade Runner arvosana 4,08
Blade Runner
Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 arvosana 3,92
Blade Runner 2049

Elokuvan tiedot

Jurassic Park
Jurassic Park arvosana 3,97
Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
1993
Pituus:
122 min
Ohjaajat:
Steven Spielberg
Käsikirjoittajat:
David Koepp, Michael Crichton
Pääosanäyttelijät:
Ariana Richards, B. D. Wong, Bob Peck, Jeff Goldblum, Joseph Mazzello, Laura Dern, Martin Ferrero, Richard Attenborough, Sam Neill, Samuel L. Jackson, Wayne Knight
Maat:
USA
Kielet:
englanti, espanja