Arvostelu

Synkästä aihepiiristä huolimatta taustalla leijailee toivo.

Jossain Afrikassa on se elokuva, joka vei parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin samana vuonna kuin Mies vailla menneisyyttä pääsi ehdolle. Tämän valinnan kyllä ymmärtää hyvin, sillä Jossain Afrikassa on sellainen elokuva, joka puree paremmin Oscar-tuomaristoon ja suureen yleisöön kuin supisuomalainen Mies vailla menneisyyttä. Saksalainen filmi Jossain Afrikassa on selviytymiskertomus juutalaisesta perheestä, joka karkaa Hitlerin aikaisesta Saksasta Afrikkaan, tarkemmin sanottuna Keniaan. Kun sota syttyy, niin perheen tilanne ongelmoituu. Isä, äiti ja pieni Regina-tytär kokevat tämän maiseman vaihdoksen jokainen omalla tavallaan.

Parhaimmillaan teos on kuvatessaan, miten perheen nuori tyttö kokee tämän muutoksen. Myös kahden kulttuurin kohtaamisessa on onnistuttu ihan kehuttavasti. Näyttelijät ovat hyviä ja vetävät sen verran aidonoloiset roolisuoritukset, että meininki tuntuu hyvin uskottavalta. Välillä Jossain Afrikassa on hyvinkin koskettava ja riipaiseva elokuva johtuen aika synkästä aihepiiristään. Kuitenkin taustalla leijailee toivo, mikä tuo lämpöä tähän pläjäykseen. Myös erittäin kauniit maisemakuvat miellyttävät katsojan silmiä, minkä takia Jossain Afrikassa pääseekin parhaiten oikeuksiinsa isolta kankaalta nautittuna.

Jossain Afrikassa on laadukas leffa, josta löytyy kuitenkin pieniä vikojakin. Mukana on vähän turhaa säätämistä, muutamaa minuuttia lyhempänä tämä olisi voinut toimia paremmin. Varsinkin loppupuolella katsoja kokee tylsistymisen oireita. Mielestäni ohjaaja Carole Link myös sortuu välillä liikaa tavanomaisuuteen, vaikka ohjaajan kykyjä häneltä löytyykin. Kyseessä on joka tapauksessa hyvä elokuva, joka ei missään vaiheessa sorru mihinkään kovaan sentimentaalisuuteen, vaikka aihepiiri olisikin antanut siihen mahdollisuuden. Antaa uudenlaisen näkökulman aiheeseen, mutta on niitä parempiakin Holokausti-kuvauksia nähty. Laatudraamojen ystäville kyseessä on aikamoista herkkua.

Pisteet: rating 70,000

Thoke
Tykittäjä, 619 arvostelua
Arvosteltu: 25.09.2005
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Ikiru - tuomittu
Ikiru - tuomittu arvosana 4,34
Ikiru - tuomittu
Taksikuski
Taksikuski arvosana 4,10
Taksikuski
Mulholland Drive
Mulholland Drive arvosana 4,03
Mulholland Drive
Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11
Kaupungin valot

Elokuvan tiedot

Jossain Afrikassa
Jossain Afrikassa arvosana 3,15

Jossain Afrikassa (2001)

Alkuperäinen nimi: Nirgendwo in Afrika

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2001
Pituus:
141 min
Ohjaajat:
Caroline Link
Käsikirjoittajat:
Caroline Link
Pääosanäyttelijät:
Juliane Köhler, Karoline Eckertz, Lea Kurka, Merab Ninidze, Sidede Onyulo
Maat:
Saksa
Kielet:
saksa, swahili, englanti