Arvostelu

Tarina itsessään on rohkeasti pilkottu osiin, jolloin jännitys ja mielenkiinto katsoa elokuva loppuun säilyy.

Ei ole helppoa edes ajatustasolla yhdistää Kalevalaa ja kiinalaista mytologiaa toisiinsa, saati rahoittaa Suomessa elokuvaa, joka yhdistää fantasian mittavat tehostevaatimukset taloudellisesti järkeväksi paketiksi. AJ Annilan Jadesoturi (2006) pyrkii uudistamaan suomalaista elokuvaa käyttämällä uudenlaista toteutusta vanhanaikaisen tarinan kertomiseen.

Suomalaisuus ja kiinalaisuus on yhdistetty yhteiseksi voimaksi, mutta erot kahden kulttuurin välillä ovat selvät. Kiinaa puhuessaan näyttelijät, eritoten Tommi Eronen, ovat loistavia, mutta suomenkielellä dialogi kuulostaa väärällä tavalla mahtipontiselta. Elokuvan Kiina-maisemat on kuvattu sekä Kiinassa että viherkankaan edessä.

Ällöttävä Peltola

Erikoistehosteista on tällä vuosituhannella hieman vaikea puhua - tehosteissa ei ole enää mitään erikoista. Annilan kädentyössä näkyy lukuisia viittauksia muihin fantasiateoksiin, sekä elokuviin että televisioon. Tarina itsessään on rohkeasti pilkottu osiin, jolloin jännitys ja mielenkiinto katsoa elokuva loppuun sen tylsistä osista huolimatta säilyy.

Siinä missä Tommi Eronen Jingchu Zhang sopivat rooleihinsa ensi-istumalta, Markku Peltolasta tulee mieleen fantasian kardinaalivirhe - vanha ukko taistelee kuin keskenkasvuinen teini. Sama surkuhupainen esitys nähtiin jo Peter Jacksonin Sormusten Herrassa, eikä samaa farssia olisi ollut tarpeen esittää uudestaan.

Ne, jotka valittavat vanhan, perinteisen suomalaisen elokuvan perään, voivat lohduttautua sillä, että elokuvia julkaistaan jatkuvasti DVD:llä uudestaan ja rahaahan saa pankista. Puutteet suomalaisen elokuvan uudistamisessa voidaan laskea kasvukivuiksi. Ohjaajalle on luvassa hieno ura elokuvissa, mikäli hän pysyy uskollisena hyvälle tarinankerronalle.

nimimerkki: Martin van Wetten

Pisteet: rating 70,000


Vieras Arvosteltu: 08.10.2006
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Kummisetä
Kummisetä arvosana 4,34
Kummisetä
Yksi lensi yli käenpesän
Yksi lensi yli käenpesän arvosana 4,34
Yksi lensi yli käenpesän
Sukellusvene U-96
Sukellusvene U-96 arvosana 4,36
Sukellusvene U-96
Harakiri
Harakiri arvosana 4,38
Harakiri

Elokuvan tiedot

Jadesoturi
Jadesoturi arvosana 2,31
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2006
Pituus:
110 min
Ohjaajat:
Antti-Jussi Annila
Käsikirjoittajat:
Antti-Jussi Annila, Iiro Küttner, Marko Jatkola, Petri Jokiranta
Pääosanäyttelijät:
Elle Kull, Hao Dang, Krista Kosonen, Markku Peltola, Taisheng Chen, Tommi Eronen, Zhang Jingchu
Maat:
Suomi, Hollanti, Kiina, Viro
Kielet:
suomi, mandariinikiina