Iron Maiden - Rock in Rio (2001)
- Dean Karr
- Adrian Smith, Bruce Dickinson, Dave Murray, Janick Gers, Nicko McBrain, Steve Harris
- Brasilia, Iso-Britannia
Arvostelut
Yksi Maidenin vahvimpia live-esityksiä.
Iron Maiden se tuntuu vain paranevan vanhetessaan. Melkein kolmekymppinen hevidinosaurus tuntuu olevan suosionsa huipulla. Bändi pukkasi juuri 14. studiokiekkonsa ulos ja aloittelee uutta maailmankiertuetta, joka poikkeaa Suomessakin kolmen keikan verran.
Mutta asiaan, tammikuussa 2001 Maiden oli pääesiintyjänä Rock In Riossa Brasiliassa. Paikalle oli saapunut 250 000 Maiden-fania ja tunnelma oli katossa. Maiden vetää koko 125 minuuttisen settinsä ammattitaidolla. Mukana on ikivihreitä 1980-luvun helmiä, sekä uudempaa tuotantoa, josta etenkin Brave New World tykittää kympillä. Tottakai mukana ovat Hallowed Be Thy Namen ja Trooperin kaltaiset klassikot, mutta 1990-luvunkin parhaat kappaleet, Clansman ja Sign Of The Cross, ovat mukana.
Steve Harris on itse editoinut koko keikan ja 5.1 DTS ja Dolby Surround äänet kuulostavat todella kovilta. Itse huomasin mielenkiintoisen seikan liittyen kitaroihin, sillä keskikauittimeen on miksattu pääriffi erittäin vahvasti. Kuvaus on ammattityötä, kamera ei pompi, eikä poukkoile kuvasta toiseen sekunnin välein. Kaikin puolin Rock In Rio on yksi Maidenin vahvimpia live-esityksiä ja paras tähän menessä julkaistu DVD aiheesta. Vielä kun sekaan heitetään hiukan ekstroja, ei meinaa sukat pysyä aloillaan. Up The Irons!
nimimerkki: Rokastaja
Vieras
Arvosteltu: 18.09.2006
Katsottu: DVD
Suurin kiinnostukseni Maidenin musaan ajoittautui vuosien 83-89 väliin. Tuon jälkeen innostus hiipui hiljalleen ja Dickinsonin lähtö sai unohtamaan bändin lähes kokonaan. En siis ole mikään maiden-fani, joka bändin mukaan on loojalimmasta päästä bändifanien joukoissa.
Dickinsonin comebackin aikoihin v. 2000, bändi ja päivän menu piti käydä omin silmin tarkistamassa Helsingin jäähallissa, hiukan virne suupielissä. Virne ei kauan naamalla kerennyt kulua, koska meininki oli aivan mieletön. Dickinson uhosi väliin uuden plätyn (Brave New Worldin) tulemista ja kertoi bändin olevan f**kin' serious ja edelleen, että eri bändit on niitä, jotka vain vanhoja klassikkoja soitellen kulkee rahastamassa. Kyllähän Maidenilla on klassikkoja vaikka sioille syöttää, mutta tuoreutta pidetään kunnioitettavasti yllä. Tuosta tilanteesta jäi Maiden-vaihde silmään ja siellä se on pysynyt.
Mennäänpä sitten itse plättyyn. Kyseessähän on Brave New World -tourin Etelä-amerikan päätöskeikka. Porukkaa oli pakkautunut paikalle 250 000 ja myös muutamat miltsit saivat nähdä keikan TV:stään (ollapa tuollainen kaapelikanava). Bändin basisti :-o Steve Harris keräsi 14 kameran taltioimat 60 tuntia nauhasälää kasaan ja editoi niistä tiukan DVD-spektaakkelin.
Kuva on terävää ja mikseipä TV-yhtiön taltioma matsku olisi kun kesätyöntekijätkin ovat luultavimmin yleisön seassa nauttimassa keikasta. Harrisin leikkaus on tiukkaa, ollaan todella live ja turhia kuvakikkareita vältetään, keikka puhuu puolestaan... hyvä!
Soundista: Rummut ovat melko pinnassa. Kolmen kitaran äänivalli meinaa väliin hiukan jopa puuroutua, ihmekös tuo kun kahdenkin kitaran balansseissa piisaa tekemistä. Harrisin basso ei kolise kuten on totuttu, mutta alapäätä levyltä kyllä löytyy. Oman kotiteatterini perusasetuksilla on viittä vaille tuleeko alaosasto liikaa pintaan, eipä aivan kuitenkaan, taitavasti rajoilla pyöritään. Soundi on piirun verran erilainen kuin mitä olisi odottanut. Se on oikeastaan niin hyvä ettei sitä osannut odottaa! Dolby Digital 5.1. -ääniraita on kehissä ja kun yleisön lauluja miksattu reilusti takakajareihin niin kylläpä sitä aika läsnä tuntee olevansa. Maiden on hoilotuskeikkabändi ja siksi yleisön äänet takakajareista saa aikaan sen jalkapallomatsifiiliksen, jota Maidenin keikat parhaimmillaan muistuttavat.
Plätty ykkösellä oleva setti kestää pari tuntia ja plätty kakkosella heitetään hiukan rennompi vaihde päälle. Bändin jäseniä nähdään keikkareissulla harrastustensa parissa... hmm.. Dave Murray pelaamassa golfia, on kyllä hiukan epäilyttävää touhua. Nuo pätkät on hauskaa katseltavaa. Mukana on myös Day Off -meininkiä backstagelta ennen keikkaa. Päälle pukkaa mukavan Dejavu -ilmiön kun ensin on tsekannut keikan ja palataan taas keikan alkunauhaan, mutta ollaankin backstagella odottamassa pääsyä lavalle. Ainahan tämäntyyppistä extrasälää voisi katsoa enemmänkin. Bändin jäsenet tuntuvat väkisinkin hiukan läheisimmiltä extrojen tarkastelun jälkeen.
Ainoa miinus plätyllä on 4:3 kuvasuhde, joka verottaa puoli pojoa... Biiseistä ei sen enempää kuin että ne on täyttä rautaa ja niitä pläjäyksessä riittää!
arska
Anzalone
jaamas
Punakuu
Arvostelut
Yksi Maidenin vahvimpia live-esityksiä.
Rokastaja 18.09.2006 16:54
arska 18.06.2002 23:22

hhenna.
01.07.11 klo 00:08
Maidenia parhaimmillaan! Awesome
Anzalone
11.02.11 klo 16:55
Itselläni oli tämä DVD muutama vuosi sitten, mutta se lähti vaihtoon. Ei ole tämä orkesteri sen suuremmin vakuuttanut koskaan. Ei vakuuttanut edes Sonispheressä viime vuonna.
jaamas
01.01.11 klo 11:47
Kova live, mutta leikkaus on tarkoitettu hyperaktiivisille.
Punakuu
28.11.10 klo 19:59
Paras Maidenin live dvd ehdottomasti! Ihan mieletömän hywä!!
Glenn
20.06.10 klo 08:43
Täyttä rautaa!
Lasitten
26.11.08 klo 15:27
Loistava keikka, Maidenin paras DVD.
-Testament-
25.03.08 klo 22:03
Huippu maidenin keikka.
mm
18.08.07 klo 16:10
mitäs tässä... suunnilleen paras keikka ikinä, missään!
JesusChristOurLord
30.07.07 klo 16:27
Todella hyvä keikka, Sign of the cross on ehdottomasti hienoin Maidenin biisi.
CRAZY
07.12.06 klo 18:35
Maideninn paras keikka 2000-luvulla.
UPTHEIRONS
09.11.06 klo 15:42
Jos olet Iron Maiden fani etkä omista TÄTÄ helmeä OLET MISSANNUT VUODEN 2001 SUURIMMAN HEAVY TAPAHTUMAN! Sillä Rock in Rio tuo sen tunnelman kotisohvallesi joka on sama kuin olisit keikalla! Siis hopi hopi Anttilaan! Täydet pisteet hyvästä live performanssista! Biisit ovat kohdallaan!
Ajelehtija
15.08.06 klo 17:56
Loistava Keikka. Another Life olisi voinut korvata Wrathchildin, joka on jo hiukan kulunut, mutta kyllä Wrathchild toimii hyvänä huudatuspalana. Keikka on täyttä rautaa ja lisämateriaali hauskaa katsottavaa. Täydellinen musiikki-dvd.
Tolppanen
08.04.06 klo 12:26
Kattos vaan, en ole muistanut heittää tästäkään kommenttia...
No mutta erittäin hyvä keikka on kyseessä. Setti on mahtava ja fiilis todella katossa. Mutta jostain syystä pidän silti tuota DOTR-keikkaa hieman kovempana, en osaa kyllä sanoa, että miksi. DVD-pakettinakin se vie hienoisen voiton kahden keikka-DVD:n ja enempien extrojensa takia.
Mutta silti... onhan tää Maiden-DVD. Kaikki Maideniin liittyvä saa multa täydet pisteet. Ehdottomasti.
Up The Irons
14.03.06 klo 17:14
Erittäin hyvä show. BNW:n biisit kuulostavat hyviltä ja Blaze ajan biisitkin (kuten Sign Of The Cross ja The Clansman) kuulostavat Dickinsonin vetämänä aivan mahtavilta.
Up The Irons
aksu
19.11.05 klo 22:25
DT:n Live At Budokanin ohella tämä on maailman paras musa-DVD ainakin tähän asti. Dolby Digital 5.1 äänet potkivat ja kovaa, ja kuvanlaatu on todella tarkkaa. Settilistasta ei valitettavaa löydy, ainoastaan The Clansmanin vaihtiaisin johonkin muuhun. Lavaesiintyminen on täydellistä, yleisön reaktiot ja äänet kuuluvat uskomattoman hyvin ja tuovat usiessa biiseissä kylmiä väreitä. Ekstrat ovat mielenkiintoisia ja hauskoja katsoa. Tämä DVD rokkaa!!
breeder
30.09.05 klo 00:23
aivan mahtava:D kyl taas nähtii maidenin mahti, parempaa livebändii ei löydä vaikka ettimällä ettis.
Vibot
29.09.05 klo 17:27
Kaikkien aikojen Heavy Metal -keikka.
Juissi
09.07.05 klo 17:29
Maidenin olis pitäny vetää yhtä täydellinen setti tänä vounna hesassa..
Jk
01.07.05 klo 11:18
Hyvä live keikka aivan loistavalta heavy bändiltä... up the irons
Jeze
05.06.05 klo 21:11
Täydellinen
Vibot
10.04.05 klo 17:19
Aivan mahtava! Täydellistä hipova setti!
IM-Fani
26.03.05 klo 20:45
laatu tavaraa
UP THE IRONS!
20.02.05 klo 20:27
Mahtavaaaa!!! KYllä on hienoa katsoa iron maidenia. Hieno konsertti ja hyvä biisi valikoima.Olen menossa itse katsomaan Iron Maidenia Helsinkiin kesällä öaslen jo päiviä!!!! UP THE IRONS!!!
Juippi
25.12.04 klo 13:48
Loistava!
trooper
06.12.04 klo 13:39
Perkeleen kova keikka loistavalta Bändiltä. Bändi isolla B:llä.
Clansman
16.09.04 klo 13:35
Aivan loistava!
jokeri
04.08.04 klo 21:28
paras live maiden on loistava livellä
SliPknoT
03.07.04 klo 17:15
en tiiä, pappahevi ei oikeen iske ja siitä nämä pisteet...
15.05.04 klo 12:24
kaikki on täydellistä paras live DVD mailmassa
Trooper
29.03.04 klo 15:22
Aivan loistava. Parhaimpia live taltiointeja mitä ikinä on tehty. Muuten tulisi täydet pisteet, mutta kun mukana ei ole Be Quick Or Be Deadia ja Aces Highia niin "vain" neljä ja puoli.
Ash
25.03.04 klo 16:08
Loistava bändi ja loistava keikka. Hieno DVD taltiointi. Kaikki parhaat biisit on mukana ja Fear of the Dark on massiivisen upea livenä. Bändi olisi hukassa ilman Dickinsonia, mutta onneksi äijä on mukana. Vaikuttava paketti.
löpö
08.02.04 klo 12:45
paras musa-dvd
666
06.09.03 klo 01:17
Paras live DVD, jonka olen nähnyt.
timo rautiainen
21.08.03 klo 11:37
paras
wratchild
07.08.03 klo 22:55
Toimii!!! Mutta missä on 2.0 äänet? Siitä ainoa miinus...
disorder
23.07.03 klo 14:41
Erittäin hyvä, ellei täydellinen! mutta kyllähän tuolta keikalta olisi odottanut jotain Maideni hittejä kuten Aces High ja Be Quick Or Be Dead ym. Muuten soittolista on kovaa kamaa.
Joten puoli pistettä tippuu heti noiden kahden biisin puuttumisesta ;).
Ed
19.07.03 klo 17:09
Mahtava!
Edddie
22.05.03 klo 21:27
Iha huippu leffa...Iron maiden rulez...
Karvanoppa
15.05.03 klo 12:24
Iron Maiden sucks...Manowar kills...
Edward the Great
06.05.03 klo 15:24
Ensimmäinen musiikki DVD minkä näin ja oli todella upea, mutta nykyään kun olen nähnyt enemmänkin musiikki DVD:itä ei tämä Maidenin julkaisu ole kovin kummoinen.
Kuvan laatu on ihan jees mutta soundeissa hävitään 10-0 X Japanin Last Live DVD:lle. Myös musiikillisesti ollaan jäljessä X Japania. Kuitenkin Maiden on se maailman 2. paras bändi.
metal king
08.02.03 klo 20:30
iha best ohvi
RetroMancer
26.09.02 klo 20:17
Tämän komeampaa konserttia ei ole kovin helppo saada aikaan. Alan itsekin olla sitä mieltä että Iron Maiden on paras.
Ei joku v**un beatles pärjää yhtään.
12.09.02 klo 18:42
Paras.
the beast
23.08.02 klo 19:06
best
Hevitonzy
03.08.02 klo 15:20
maiden o paras siit ei pääse mihinkään!UP THE IRONS!
ral
02.08.02 klo 14:47
Hieman liian nopeat kuvakulman vaihdot, siitä puolikas pois. Tietty toi kuvasuhdekin vois olla 16:9.
Lippo
01.08.02 klo 14:34
Loistavan bändin, loistavasta keikasta tehty loistava dvd-levy
27.06.02 klo 20:54
Paras.