Arvostelu

Vaikutteita on selvästi annettu elokuvalle jos toisellekin.

Vuosi on 2163. Kaukaisilta planeetoilta elämää etsimään lähetetty avaruusalus Ikaria XB1 matkaa miehistöineen lähes valonnopeudella kohti Alfa Centaurin tähdistöä ja salaperäistä valkoista planeettaa. Matkan varrella ankeaan avaruuselämään vaihtelevalla menestyksellä totutteleva miehistö kohtaa mm. ydinaseita kuljettavan hylätyn avaruuslaivan sekä voimakkaasti säteilevän pimeän tähden.

Kylmän sodan ajan tieteisfiktiossa ei taidakaan olla kovin montaa rautaesiripun toisella puolella tuotettua, erityisen vaikutusvaltaisiksi tai ylipäätään minkäänlaiseen genren yleissivistykseen luettaviksi kuuluvia klassikkoelokuvia jonkun Andrei Tarkovskin Solarisin ja Stalkerin ohella juuri ollakaan. Ikaria XB1 kuitenkin lukeutuu juurikin tähän harvojen ja valittujen, mutta harmittavasti monelta genrefaniltakin syystä tai toisesta ohi menneiden merkkiteosten joukkoon.

Stanislaw Lemin romaaniin perustuva Ikarie XB1 (tsekkiläinen väännös Ikaroksesta) onkin äärimmäisen kiinnostava tuttavuus. Siinä missä saman ajan länsimaiset tieteisleffat yleensä, tässä ei ole kyse mistään muukalaisten hyökkäyksestä tai avaruuteen sijoitetusta seikkailusadusta vaan itäeurooppalainen yleisö oli kiinnostuneempi avaruudesta ja avaruusmatkailusta noin yleensä, joten otekin on tässä jo siksi lähtökohtaisesti huomattavasti länsimaisia aikalaisteoksia realistisempi ja "tylsempi".

Mitä Jindřich Polákin ja Lemin visioon avaruusmatkailusta noin yleensä tulee, voinee sitä luonnehtia vähintäänkin mielenkiintoiseksi. Avaruusalus esimerkiksi on mustavalkoisenakin äärimmäisen esteettinen ja tyylikäs ilmestys, loputtomia käytäviä ja saleja valaisee seinissä loistavat keinoaurinkovalot ja hankalimmmat hommat on ulkoistettu puhuvalle ja kaikkialle näkevälle tekoälylle. Sporttisiin avaruusasuihin pukeutunut miehistökin käyttää mieluiten aikansa voimistellen, tanssien ja kaikenlaisia älykkäämpiä juttuja jutustellen. Stanley Kubrick lieneekin ottanut tästä enemmän kuin vähän vaikutteita 2001: Avaruusseikkailuun.

Aikoinaan Ikaria XB1 julkaistiin länsimaissa Roger Cormanin toimesta rajusti leikattuna ja englanniksi dubattuna tynkäversiona. Yksi Cormanin näkemyksen muistettavimmista lisäyksistä oli lopun twisti, joka taitaa edelleen olla kuuluisinta koko elokuvassa. Kyseinen yllätysloppu oli jo omana aikanaan siinä määrin tunnettu, että se kopioitiin lähes sellaisenaan useisiin halpisleffoihin ja se toimi tarinan mukaan esikuvana mm. Apinoiden planeetan elokuvaversion vastaavalle. Ikaria XB1 itse on huomattavan paljon velkaa vuoden 1956 Kielletylle planeetalle.

Ikaria XB1 voisi olla yleisesti rakastettu ja juhlittu tieteisklassikko, mutta se ei sitä valitettavsti ole enkä itse jaksa uskoa että tästä mitään kulttiklassikkoa suurempaa koskaan tuleekaan. Pelkästään visuaalisessa mielessä ja tunnelmaltaan kyseessä on äärimmäisen hiottu ja tyylitajuinen teos, mutta lähes pelkkään avaruusmatkailun kuivan tylsään arkirealismiin ja sosiaalisiin suhteisiin keskittyvä tapahtumaköyhä juoni onnistuu todennäköisesti karkottamaan nyt ja aina useimmat viihteellisempään tieteilyyn tottuneista keskivertokatsojista.

Pisteet: rating 80,000

Brutus
Käyttäjä, 805 arvostelua
Arvosteltu: 10.09.2018
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Vaarallinen romanssi
Vaarallinen romanssi arvosana 4,13
Vaarallinen romanssi
Punainen sika
Punainen sika arvosana 3,88
Punainen sika
Aladdin
Aladdin arvosana 4,01
Aladdin
Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 arvosana 4,01
Blade Runner 2049

Elokuvan tiedot

Ikaria XB1
Ikaria XB1 arvosana 3,46

Ikaria XB1 (1963)

Alkuperäinen nimi: Ikarie XB 1

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
1963
Pituus:
81 min
Tunnetaan myös nimillä:
Voyage to the End of the Universe
Ohjaajat:
Jindřich Polák
Käsikirjoittajat:
Jindřich Polák, Pavel Juráček
Pääosanäyttelijät:
Dana Medřická, Frantisek Smolík, Jaroslav Mareš, Jiří Vršťala, Marcela Martínková, Miroslav Macháček, Otto Lackovič, Radovan Lukavský, Svatava Hubeňáková, Zdeněk Štěpánek
Maat:
Tšekkoslovakia
Kielet:
tšekki