Arvostelu

Aluksi elokuvan juoni vaikuttaa liiankin perinteiseltä, mutta yllätyksiä on onneksi luvassa.

Vuonna 2003 julkaistu trilleri Identity alkaa jokseenkin tutulla tavalla: suurilukuinen joukko - nuori pariskunta, kolmihenkinen perhe, huora, taksikuski, näyttelijätär, poliisi ja vanki - päätyvät myrskyisen kelin vuoksi syrjäiseen motelliin, jossa alkaa tapahtua. Onnettomuudet saavat varsinaisesti alkunsa jo tien päällä, kun Edward Dakota (John Cusack) ajaa vahingossa perheenäidin päälle. Avun hakeminen läheisestä majapaikasta ei kuitenkaan ole paras mahdollinen ratkaisu, sillä yksitellen porukkaa alkaa kuolla raa'alla tavalla. Aivan toisaalla psykiatri ja muut eri alojen ammattilaiset käsittelevät murhamiehen tulevaa tuomiota väkivaltaisista teoistaan.

Aluksi elokuvan juoni vaikuttaa liiankin perinteiseltä, mutta yllätyksiä on onneksi luvassa. Katsoja saa vaikutelman, että juoni etenee hyvinkin kaavamaisesti ja että tappaja on koko ajan selvillä. Onneksi ihan niin yksinkertaisia ratkaisuja ei olla tehty, vaan tarina tuo esiin odottamattomia käänteitä. Juoni on melko omaperäinen, vaikka ei ehkä aivan sitä huippuluokkaa. Tarinaa rytmittää jännittävät, toiminnallisuutta sisältävät kohtaukset ja rauhallisemmat, dialogiin keskittyvät osiot. Kerronta onkin mukavan monipuolista, eikä puolitoistatuntisen aikana ehdi kovinkaan paljon väsähtää katsomiselle. Valitettavasti eräs juonen kannalta oleellinen paljastus tehdään mielestäni liian aikaisessa vaiheessa ja ahaa-elämyksen jälkeen mielen valtaa pienoinen pitkästyminenkin. Siihen ei onneksi ehdi keskittyä, kun juoni jatkaa etenemistään. Leffan loppuratkaisu väläytetään pikaisesti ja se loppuu kuin seinään.

Henkilöitä on paljon ja kaikkiin ei ehditä tutustua sen syvällisemmin, mikä onkin arvattavaa, kun hahmoja kuolee pitkin tarinaa. John Cusack tekee varmaa työtä ja saa listoilleen yhden onnistuneen elokuvapääroolin lisää. Myös muut näyttelijät, kuten Amanda Peet ja Ray Liotta, suorittavat oman roolinsa moitteettomasti tai vähintäänkin keskinkertaisesti. Ohjaaja Mangold ei ole itselleni kovinkaan tuttu ennestään paria leffaa lukuun ottamatta, mutta hänenkin kädenjäljestään jää ihan positiivinen maku. Mitään erityisen hienoa tai mainittavaa elokuvasta ei ehkä löydy, mutta toisaalta suurimpia puutteitakaan ei ensikatsomalta saa kaivettua. Erityisesti leffan alkupuolelta nappasin muutaman ironisen lausahduksen, joka luo jännällä tavalla komiikkaa muutoin vakavaan trilleriin.

Elokuvan tunnelma on onnistunut, sillä sade lisää synkkää tunnelmaa ja leffan värimaailma on tummaa, mikä sopii hienosti tyyliin. Aluksi leffa vaikuttaa sadistisen miehen tai naisen hulluuden toteuttamiselta, mutta käännekohdassa se vaikuttaa katsojan tunteisiin ja herättää ajattelemaan, miltä tuntuisi olla vastaavanlaisessa tilanteessa - joko itse tappajana tai hänen lähipiirissään. Riittävän syvälle ei kuitenkaan päästä, mikä on tavallaan harmi, sillä leffa jää mielenkiintoisista juonenkäänteistään huolimatta kuitenkin vastaavanlaisten trillereiden joukkoon. Suuri miinus tulee myös kliseisistä henkilöhahmoista - huoria ja nuoria pariskuntia sun muita on nähty paljon ennenkin. Vastaavasti plussaa on se, että kaikki ei olekaan siltä kuin näyttää.

Pisteet: rating 60,000

Chinook
Käyttäjä, 48 arvostelua
Arvosteltu: 01.12.2013
Katsottu: Kotona

Kysymys kuuluukin: kuinka pitkälle olemme valmiita sielumme puristamaan, repimään tai tappamaan, kunnes kuolemme tuskaan yrittäessämme tai saamme rauhan?

Kysymys kuuluukin: kuinka pitkälle olemme valmiita sielumme puristamaan, repimään tai tappamaan, kunnes kuolemme tuskaan yrittäessämme tai saamme rauhan?

THOND95 26.10.2012

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Komisario Palmun erehdys
Komisario Palmun erehdys arvosana 4,22
Komisario Palmun erehdys
Oldboy
Oldboy arvosana 4,32
Oldboy
Menetetty maa
Menetetty maa arvosana 4,09
Menetetty maa
Vertigo - Punainen kyynel
Vertigo - Punainen kyynel arvosana 4,28
Vertigo - Punainen kyynel

Elokuvan tiedot

Identity
Identity arvosana 3,44
Genret:
Trilleri
Valmistusvuosi:
2003
Pituus:
91 min
K15
Tunnetaan myös nimillä:
I.D.
Ohjaajat:
James Mangold
Käsikirjoittajat:
Michael Cooney
Pääosanäyttelijät:
Alfred Molina, Amanda Peet, John Cusack, John Hawkes, Ray Liotta, Rebecca De Mornay
Maat:
USA
Kielet:
englanti