Pistejakauma

2%

0%

0%

4%

7%

25%

38%

13%

5%

5%

Pisteytykset

rating 80,000

Lassomies
Käyttäjä

rating 80,000

Huhhuh, onpahan loikka vaihtaa Peter Ustinovin hienostuneesta Hercule Poirot'sta Albert Finneyn kirveellä veistettyyn tulkintaan. Rasiallinen rasvaa tummissa hiuksissa, vahatut viikset ja yliekspressiivinen elekieli on niin ikonista, että sen tunnistaa, vaikka Poirot'sta olisi päässä pelkkä hahmotelma. Finneyn katoamistemppu on siis vakuuttava, mutta jo valmiiksi korostuvat maneerit menevät tavaramerkiksi muodostuneessa loppuhuipentumassa ihan Simpsoni-meininkiin - ja jostain syystä vielä italialaisstereotyypillä pilailevaan Simpsoni-meininkiin. Agatha Christieltä Finney sai ilmeisesti siunauksen hänen elinaikansa uskollisimpana Poirot-viritelmänä, jos siis haluaa hakea korkea-arvoista auktoriteettia oikeuttamaan tulkinta, mutta Ustinovin renessanssineron näennäisestä vaivattomuudesta ei voi juuri puhua. Jos en tykkäisi näin, öh, teatraalisesta tyylistä, olisi hahmo vähintäänkin päällekäyvä.
Siinä kohtaa onkin hyvä kysyä, onko karikatyyri itsessään synti? Jos se rikkoo illuusion, niin toki, mutta tällaista nuotiotulitarinan tyyliä se tukee suht vankasti. Ja kun moisesta tyylistä on kyse, voi tulla aika kierrepallona, että mysteeri ei pelkästään imaise mukaansa, vaan tulee tyydyttävämpään loppuratkaisuun, mistä monet vain uneksivat. Who-dun-it'ien ja muiden arvoitusten perinnehän on siitä pahamaineinen, että tieto vain lisää tuskaa, mutta Christie laittaa ratkaisuunsa traagisuutta siinä määrin, että se luotaa jopa Poirot'hon itseensäkin. Samalla saa selityksen siihen, miten maailma onkin niin pieni, että joka kerta, kun Poirot sattuu suljettuun tilaan, niin ihan kaikilla on motiivi murhata keskushenkilö.

Kuka on muuten se saatana, joka hieroo vaseliinia linssiin kaikissa 70-luvun leffoissa? Ymmärrän kyllä jos käyttää keinona takaumissa tai unijaksoissa, mutta jokainen pinta kuva-alassa vuotaa muihin pintoihin ja kaikki kontrastit on usvan peitossa.

Mietinpähän vaan.

Also Starring
Käyttäjä

rating 80,000

Kaltsu
Käyttäjä

rating 80,000

klauskinki
Käyttäjä

rating 80,000

Michelle78
Käyttäjä

rating 80,000

Sunisiks
Käyttäjä

rating 80,000

Ville
Tähtääjä

rating 80,000

Elokuvan tiedot

Idän pikajunan arvoitus
Idän pikajunan arvoitus arvosana 3,41

Idän pikajunan arvoitus (1974)

Alkuperäinen nimi: Murder on the Orient Express

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1974
Pituus:
122 min
Ohjaajat:
Sidney Lumet
Käsikirjoittajat:
Agatha Christie, Paul Dehn
Pääosanäyttelijät:
Albert Finney, Anthony Perkins, Ingrid Bergman, Lauren Bacall, Martin Balsam, Sean Connery
Maat:
Iso-Britannia