Pistejakauma

7%

0%

3%

2%

0%

7%

5%

18%

20%

39%

Pisteytykset

rating 80,000

Masu
Käyttäjä

rating 80,000

Koitan ilmaista omat ajatukseni The Holy Mountainista mahdollisimman pienessä mittakaavassa, sillä elokuva sisältää niin paljon mystiikkaa, uskonnollisia vertauskuvia ja muita temaattisia elementtejä. Ajatukseni ovat vaarassa lähteä harhailemaan hallitsemattomasti jo muutenkin näissä jälkimainingeissa.

The Holy Mountain, eli niin kutsuttu malliesimerkki kahden tunnin hypnoottisesta surrealistisesta merkkiteoksesta, on kaunistelematon ja valloittavan spirituaalinen katsaus kaikkeen, mitä visionääri Jodo-Jodo pitää lähellä sydäntään, kuten eskapismiin ja buddhalaisillekin tuttuun valaistumiseen. Kaikkitietävänä Alkemistina ohjaaja johdattaa Jeesus Kristusta muistuttavaa päähenkilöä sekä seitsemää muuta vaikutusvaltaista kuolevaista pois ahneuden tieltä ja kohti kuolemattomuutta. Nämä seitsemän perisyntistä kapitalistia edustavat kuutta aurinkokuntamme planeettaa sekä Plutoa.

Kuvaus on ensiluokkaista ja ohjaajan tyylille tyypillisesti myös paikoitellen šokeeraavaa katsottavaa, mutta mukaan mahtuu myös hitusellinen satiiria. Yhteiskuntakritiikin kohteet vaihtelevat militarismista ja kaikenlaisesta hyväksikäyttämisestä aina kulutusmyönteisyyteen ja itse katoliseen kirkkoon. Jodorowsky irvailee kirkolle, mutta kehottaa ihmisiä olemaan monipuolisesti hengellisiä ja valmiita luopumaan sekä maallisesta omaisuudesta että yhteiskunnan rajoitteista saavuttaakseen täydellisen tietoisuuden, joka vetää vertoja jopa kuolemattomuudelle. Juoni on pintapuolinen ja kulttijohtaja Alkemistia lukuun ottamatta hänen seuraajansa ovat yhtä ja samaa lihaa vailla luonteita. Elokuva ei kunnioitakaan perinteisiä elokuvallisia piirteitä, vaan luottaa silmiinpistävään visuaaliseen ilmeeseensä.

The Holy Mountain on ollut kieltämättä aikaansa edellä valmistuessaan, mutta onnistuu silti olemaan paikoitellen jopa karmaisevaakin katseltavaa. Jotkut kohtaukset tuntuvat erittäin perversseiltä. Joskus jopa mennen yli ymmärryksen ja jättäen taakseen seksististä höpönlöpöä. Eläinten ristiinnaulitseminen tuntuu myös tarpeettomalta tavalta saada viesti heikkomielisten tietoisuuteen, mutta visionääri on visuaalisesti järkkymätön loppuun asti. Katselukokemus on vivahteikas ja kaukana tylsästä, mutta oma pinttynyt näkemykseni länsimaalaisesta etiikasta saa auttamatta pienehköjä kolhuja. Loppupuoli on myös sen verran häntäluussa tuntuva persealastulo alussa vallinneen hämmästyneisyyden laannuttua, että kyllä se tuntuu myös auttamatta lopullisessa arvosanassakin.

Hämmentävästä tarinasta ja kauniin etovista kuvista huolimatta, The Holy Mountain on uniikki katseluelämys, jolle tulisi antaa mahdollisuus päästä pääsi sisälle. Kerrankin kyseessä on taideteos, joka todellakin onnistuu vihjailemaan vaikealukuisen sanomansa ymmärrykseeni ensimmäisellä katselukerralla. Mestariteos kyseessä ei ole, mutta kuka voi silti kiistää teoksen takana piilevän nerouden, joka mahdollistaa rikkaat otokset mm. ihmisen kuonapaskan muuttamisesta kultakimpaleeksi, masiinan orgasmista hiilikuitupatukan avulla ja symboliikasta tuhannen kiveksen pyhätössä?

aeae
Käyttäjä

rating 80,000

ainolinnea
Käyttäjä

rating 80,000

aurinkosuussa
Käyttäjä

rating 80,000

Ertzi
Käyttäjä

rating 80,000

jakubias
Käyttäjä

rating 80,000

Living dead
Käyttäjä

rating 80,000

Lord Tensai
Käyttäjä

rating 80,000

Migus
Käyttäjä

rating 80,000

nimetön
Käyttäjä

rating 80,000

Notsip
Käyttäjä

rating 80,000

Elokuvan tiedot

The Holy Mountain
The Holy Mountain arvosana 4,07
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1973
Pituus:
114 min
Ohjaajat:
Alejandro Jodorowsky
Käsikirjoittajat:
Alejandro Jodorowsky
Pääosanäyttelijät:
Adriana Page, Alejandro Jodorowsky, Burt Kleiner, Horácio Salinas, Juan Ferrara, Nicky Nichols, Richard Rutowski, Valerie Jodorowsky, Zamira Saunders
Maat:
Meksiko, USA
Kielet:
englanti, espanja