Arvostelu

Mieleenpainuvien miesroolien elokuva.

Eräs 1930-lukulainen maalaiskylää viettää osuuskaupan emännän Hilman nimipäiviä. Itse juhlilla ei vielä tapahdu mitään katastrofaalista, mutta jo tuossa tilaisuudessa kylvetään siemenet, jotka johtavat illan ja lähitulevaisuuden mittaan monenlaisiin ongelmiin, mutta myös ilonhetkiin. Paikallinen maatilavaja syttyy tuleen, ja tulen sammuttaminen osoittautuu inhimillisten erheiden takia vaikeaksi. Tulen leiskuessa myös nuori ja hieman varttuneempikin lempi alkaa roihuta.

Kirjalähtöiset elokuvat ovat olleet keskeisessä asemassa Matti Kassilan tuotannossa. Myös tämä Agapetuksen romaaniin pohjautuva elokuva lukeutuu Kassilan ohjaustöiden kärkikahinoihin. Vaikka Kassilalla olisi ollut kyky ja taito luoda modernimpaakin elokuvakerrontaa, on Hilman päivät hyvin perinteinen ja lämminhenkinen ihmiskuvaus pienestä kylämiljööstä ja sen monenkirjavista asukkaista. Käsikirjoituksessa olisi ollut ainesta myös suurempiin naurukarkeloihin, mutta elokuvan tempo on valtaosin rauhallinen ja henkilökuvaukselle tilaa antava.

Vaikka elokuvan keskiössä ovat edustettuina molemmat sukupuolet, on Hilman päivät ennen muuta mieleenpainuvien miesroolien elokuva. Päällimmäisenä mieleen jäävät Edvin Laine tunnustetuimmassa näyttelijätyössään temperamenttisena palopäällikkönä sekä Tarmo Manni suhteellisen pienessä osassa äreänä ja naisten työtaitoja arvostelevana seppänä. Naisten suosiosta elokuvassa kisaavat sekä uuden että vanhan polven suomielokuvan hurmurit, Matti Ranin ja Tauno Palo. Erityisesti Palo tekee muistettavan roolityön hieman hömelönä ja ihmisiin kosketusta saamattomana tuomarina.

Pisteet: rating 80,000


Vieras Arvosteltu: 23.11.2009
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Piukat paikat
Piukat paikat arvosana 4,05
Piukat paikat
Ankronikka: Kadonneen lampun metsästäjät
Ankronikka: Kadonneen lampun metsästäjät arvosana 3,65
Ankronikka: Kadonneen lampun metsästäjät
Aivokuollut
Aivokuollut arvosana 4,01
Aivokuollut
Komisario Palmun erehdys
Komisario Palmun erehdys arvosana 4,22
Komisario Palmun erehdys

Elokuvan tiedot

Hilmanpäivät
Hilmanpäivät arvosana 3,43
Genret:
Komedia
Valmistusvuosi:
1954
Pituus:
77 min
K3
Tunnetaan myös nimillä:
Hilman päivät (tv)
Ohjaajat:
Matti Kassila
Käsikirjoittajat:
Matti Kassila, Yrjö Soini
Pääosanäyttelijät:
Aino Mantsas, Edvin Laine, Matti Ranin, Pentti Irjala, Tarmo Manni, Tauno Palo
Maat:
Suomi
Kielet:
suomi