Arvostelu

Sellers näyttää kolmoisroolissaan vakuuttavan muuntautumiskykynsä.

Leskiherttuatar Gloriana XII (Peter Sellers) johtaa mitätöntä pikkuherttuakuntaa, Grand Fenwickiä ja se on taloudellisessa pulassa. Onneksi juonikas pääministeri Mountjoyn kreivi Rupert (Peter Sellers) on keksinyt suunnitelman: julistaa sota USA:ta vastaan, hävitä se näyttävästi ja elvyttää talouselämä Marshall-apua hyödyntäen. Hyökkäävää armeijaa komentaa Grand Fenwickin riistanvartija ja sotamarsalkka Tully Tascombe (Peter Sellers) ja sen pätevyyden takaa brittiarmeijan veteraani Will Buckley (William Hartnell). Joka tapauksessa suunnitelmaan tulee useita mutkia, sillä tohtori Alfred Kokintzin (David Kossoff) kehittämä äärimmäisen vaarallinen Q-pommi eksyy Fenwickin kouriin. Mitättömästä viininviejämaasta tulee yhtäkkiä suuri maailmanpoliittinen vipu ja se vaikuttaa myös sisäpolitiikkaan. Onneksi loppu on onnellinen.

Aihepiiri on Kylmän Sodan ydinsatiiri ilman mustaa huumoria ja apokalyptista loppua. Leonard Wibberleyn romaani on lähtökohtana ja Jack Arnoldin ohjaus on juuri asianmukaisen kevyt.

Richard Henry Sellers näyttää kolmoisroolissaan vakuuttavan muuntautumiskykynsä ja käsikirjoitus jopa napauttaa sille selityksen. Joka tapauksessa monoliittimaisen kohtelias herttuatar on aivan erilainen hahmo verrattuna hykerryttävän kieroon Mountjoyhin ja Tully Tascombe on taas hupaisan kömpelö ja epävarma mitättömyys. Sellersin moni-ilmeisyys repii käytännössä kaiken huumorin muuten vakavaan tarinaan, sillä vain kivikovaa kenraalia satiroiva MacDonald Parke yrmeine ulkonäköineen repii nauruja Sellersin ulkopuolelta ja Jean Seberg jää harmillisen tarpeettomaksi.

Lähtökohta on nyt jo vanhentunutta satiiria, joskin se on miellyttävän lämpimällä otteella toteutettu. Harmi vain että huumorille on vain yksi lähde, mutta katsojien onneksi se lähde on Peter Sellers.

Pisteet: rating 60,000

Jurpo
Tähtääjä, 1368 arvostelua
Arvosteltu: 18.08.2012
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Komisario Palmun erehdys
Komisario Palmun erehdys arvosana 4,22
Komisario Palmun erehdys
Seittien linna
Seittien linna arvosana 4,11
Seittien linna
Barton Fink
Barton Fink arvosana 3,96
Barton Fink
Kunnian polut
Kunnian polut arvosana 4,03
Kunnian polut

Elokuvan tiedot

Hiiri joka murisi
Hiiri joka murisi arvosana 3,08

Hiiri joka murisi (1959)

Alkuperäinen nimi: The Mouse That Roared

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1959
Pituus:
83 min
Ohjaajat:
Jack Arnold
Käsikirjoittajat:
Leonard Wibberley, Roger MacDougall, Stanley Mann
Pääosanäyttelijät:
David Kossoff, Jean Seberg, Leo McKern, MacDonald Parke, Peter Sellers, William Hartnell
Maat:
Iso-Britannia
Kielet:
englanti, ranska