Arvostelu

Unelias pikkuvaltio hyökkää USA:n kimppuun.

Leffa, jolla on tällainen nimi, on mitä selkeimmin perheleffa. Sitäkin selkeämmin kyse on komediasta ja kun pääosissa esiintyy sellaisia nimiä kuin Peter Sellers, Peter Sellers ja Peter Sellers, tulisi elokuvan olla aivan tavattoman hauska. Ehkä niinkin, mutta ellei osannut odottaa poliittista satiiria, ei homma välttämättä naurata.

Elokuvan hiiri on takapajula, joka sijaitsee jossakin Ranskan lähistöllä. Tätä maata hallitsee leskiherttuatar Gloriana XII (Sellers), jonka vasempana kätenä häärii kuivahko pääministeri Mountjoy (Sellers) ja parinkymmenen miehen armeijaa johtaa rillipäinen Tully Bascombe (Sellers). Pikkuvaltio on ajautunut lähes konkurssiin, koska sen ainut vientituote, perinteikäs viini, ei enää myy. Syynä ovat Yhdysvallat, jotka valmistavat juoman halpakopiota. Ja niin Gloriana XII päättää julistaa sodan USA:a vastaan ja lähettää maan jousipyssypataljoonan vihollisen kimppuun. Vapise Amerikka! (Ja se todella vapisee…)

Elokuva on eittämättä hassu. Kolmoisroolia vetävä Sellers onnistuu hämäämään katsojaa vanhasta tekniikasta huolimatta. Välillä tosiaan tuntuu kuin mies olisi kolmessa paikassa yhtä aikaa. Muut näyttelijät vain säestävät kuin olisivat perämetsän kesäteatterin vakionaamoja. Jean Sebergkään, tuo epätasaisen elämän ja traagisen kuoleman kohdannut kaunotar, ei ole komediaroolissa parhaimmillaan, mutta tuskin Sellers olisi voinut esittää myös erään oman hahmonsa rakastajaa. Ihan ok pläjäys, vaikka ei missään nimessä mikään must-see.

Pisteet: rating 50,000

Söpö
Ylläpitäjä, 783 arvostelua
Arvosteltu: 08.04.2004
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Mies vailla menneisyyttä
Mies vailla menneisyyttä arvosana 3,76
Mies vailla menneisyyttä
Sademies
Sademies arvosana 4,06
Sademies
Neljä naurettavaa naapuria
Neljä naurettavaa naapuria arvosana 3,93
Neljä naurettavaa naapuria
Kirjeitä Iwo Jimalta
Kirjeitä Iwo Jimalta arvosana 3,89
Kirjeitä Iwo Jimalta

Elokuvan tiedot

Hiiri joka murisi
Hiiri joka murisi arvosana 3,08

Hiiri joka murisi (1959)

Alkuperäinen nimi: The Mouse That Roared

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1959
Pituus:
83 min
Ohjaajat:
Jack Arnold
Käsikirjoittajat:
Leonard Wibberley, Roger MacDougall, Stanley Mann
Pääosanäyttelijät:
David Kossoff, Jean Seberg, Leo McKern, MacDonald Parke, Peter Sellers, William Hartnell
Maat:
Iso-Britannia
Kielet:
englanti, ranska