Arvostelu

Tuntuu siltä, ettei tekijöillä ollut kunnollista mielikuvaa siitä, millainen leffasta tulisi.

Vuonna 1991 elokuvayleisö tutustui yhteen legendaarisimmista valkokankaiden tappajista, tri Hannibal ”Cannibal” Lecteriin. Tämä Uhrilampaat-leffa sai jatkoa kymmenen vuotta myöhemmin. Kuten Uhrilampaatkin, niin myös Hannibal perustuu Thomas Harrisin romaaniin. Suosittu leffa tästäkin tuli, vaikkei tämä olekaan niin hyvä kuin Uhrilampaat.

Uhrilampaiden tapahtumista on kulunut jo kymmenen vuotta. Clarice Starling (Moore) on mukana pidätysoperaatiossa, joka kuitenkin muuttuu verilöylyksi. Hommasta syytetään Starlingia ja hänen uransa FBI:ssa joutuu vaakalaudalle. Sitten miljonääri Mason Verger (Oldman) ottaa Starlingiin yhteyttä. Hänellä on tietoja Hannibal Lecteristä (Hopkins). Sillä aikaa Hannibal Lecter on Firenzessä ja alkaa taas lähtemään liikkeelle.

Hannibalin kohdalla tuntuu siltä, ettei tekijöillä ollut kunnollista mielikuvaa siitä, millainen leffasta tulisi. Elokuvan kohtaukset on otettu kirjasta lähes sellaisinaan. Tosin elokuvan loppuratkaisu poikkeaa aika lailla kirjan loppuratkaisusta. Leffassa jätettään mahdollisuus jatko-osalle. Myös toinen hupaisa juttu on se, että eräs kirjan keskivaiheilla oleva kohtaus on pistetty elokuvan loppuun. Myöskin kirjan henki oli otettu filmatisoidessa pois. Kaiken lisäksi rassaa se, että elokuvaa on pyritty tekemään mahdollisimman lyhyeksi. Joitakin kirjan oleellisia keskusteluja ja kohtauksia on jätetty huolettomasti pois. Elokuva vieläpä hyppelee levottomasti eteenpäin, eikä asioita pahemmin selitellä.

Tosin elokuva on muuten toteutettu melko hyvin. Toimintaa löytyy aika hyvin, vaikkei Uhrilampaiden jännitystä saadakaan aikaiseksi. Tapot ovat aika raakoja, mutta mihinkään mässäilyyn ei sorruta. Myös veri- ja sisälmysefektien kanssa on tehty aika hyvää työtä. Myös Hannibal Lecterin jutut ovat mielenkiintoisia, vaikkei niissäkään päästä Uhrilampaiden eikä Hannibal-romaanin tasolle.

Anthony Hopkins toistaa hyvin roolinsa Hannibal Lecterinä. Starlingia Uhrilampaissa näytellyt Jodie Foster ei tullut leffan tekoon mukaan ja Starlingia näyttelee Julianne Moore. Ei hän aivan niin huono tässä ole kuin yleisesti sanotaan. Tosin Foster oli kyllä parempi Starlingin roolissa. Mason Vergeriä näyttelevä Gary Oldman tekee hienoa työtä, vaikkei hänen hahmonsa ole ihan niin kaamean näköinen kuin kirjan pohjalta olisin kuvitellut. Myös Ray Liotta on varsin hyvä oikeusministeriön virkailijan Paul Krendlerin roolissa.

Pisteet: rating 60,000

Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 03.10.2005
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,39
Vihreä maili
Epäillyt
Epäillyt arvosana 4,13
Epäillyt
Reservoir Dogs
Reservoir Dogs arvosana 4,25
Reservoir Dogs
Punainen ympyrä
Punainen ympyrä arvosana 3,87
Punainen ympyrä

Elokuvan tiedot

Hannibal
Hannibal arvosana 3,34
Genret:
Trilleri,
Valmistusvuosi:
2001
Pituus:
131 min
Ohjaajat:
Ridley Scott
Käsikirjoittajat:
David Mamet, Steven Zaillian, Thomas Harris
Pääosanäyttelijät:
Anthony Hopkins, Frankie Faison, Gary Oldman, Giancarlo Giannini, Julianne Moore, Ray Liotta
Maat:
USA, Iso-Britannia
Kielet:
englanti, italia, japani