Halloween - naamioiden yö (1978)
- Alkuperäinen nimi:
- Halloween
- Valmistusvuosi:
- 1978
- John Carpenter
- Debra Hill, John Carpenter
- Charles Chyphers, Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Kyle Richards, Nancy Kyes, P.J. Soles
- USA
- Kielet:
- englanti
- Pituus:
- 91 min
- Genret:
- Kauhu
- Muut sarjan leffat:
- Halloween - naamioiden yö, Halloween 2, Halloween III - pahuuden yö, Halloween 4, Halloween 5: Kosto, Halloween 6, Halloween H20, Halloween: Resurrection
- Sijoitus:
Leffatykin 289. paras elokuva.
Pisteytykset

(89)
'32'Käyttäjä | Tää on ehdottomasti paras Halloween-sarjan osa Carpenterin paras elokuva. Toi musiikki kyl tekee tähän sen tunnelman, mitä ei uusissa kauhuelokuvissa enää niinkään ole. Ainut huono puoli Naamioiden Yössä on se että puolet elokuvasta on aika hidas tempoista, mut loppuu kohden paranee!
DRUGSKäyttäjä | Selvästi klassikko. Ei nykyään osata arvostaa näitä vanhoja kunnon kauhuleffoja. Ei se veren määrä vaan se jännitys ja pelko. Yksi parhaimmista näkemistäni kauhuleffoista. |
hehahiKäyttäjä | 'Piinaava' tunnusmusiikki oli lähinnä piinaava sen takia, että sitä soitettiin joka paikassa ja se oli rasittava. Tästä huolimatta erittäin onnistunut, paikoin jopa pelottava ja ahdistava klassikko. |
HiisiKäyttäjä | Carpenter sai melko onnettomasta juonesta erittäin tiukan ja tunnelmallisen leffan. Harmi vaan, että tämä oli erään vastenmielisen kauhugenren aloittaja.
JerrreKäyttäjä | Vaikka en kauhuelokuvien ystävä olekkaan, tästä elokuvasta pidin.
kurkkuharjaTykittäjä | Halloween-sarjan paras (tai enemminkin yksi niistä harvoista katsottavista pätkistä Myersin elämäntarinan saralta) osa on tänä päivänä kymmenien samaa kaavaa toistavien slasherien jälkeen menettänyt kokkiveitsestään terävimmän tehonsa, mutta on silti yhä selvästi genren kärkityyppiä. Alun pikku-Michaelin silmistä koetut tapahtumat, jännitteen (melkeinpä liiankin..) hidas kiristyminen, kolkon pimeät miljööt sekä murhaajan selittämättömät kyyvt, säestettynä yhdellä leffahistorian unohtumattomammista soundtrackeista, tarjoaa kyllä kolmannella näkemiselläkin melkoista ilmapiiriä, mutta itse olisin kaikki että kaivannut lisätunnelmaa tuomaan enemmän pyhäinpäivän materiaalia esimerkiksi kurpitsoineen ja pimeässä lepattavine soihtuineen, eikä näin suomalaisen näkökulmasta koleassa syystuulessa lentelevät punertavan sävyiset lehdetkään olisi pahitteeksi olleet. Plussaa loistavasta kameratyöstä, sekä hyvän maun rajojen sisäpuolella pysymisen puolesta.
LassomiesKäyttäjä | No kyllähän tämä nyt vältti lähes täydellisesti kaiken sen, mikä olisi tehnyt tästä tyypillistäkin tyypillisemmän Perjantai 13.-teinikauhun. Myersin esilläolo on jopa toimivan yllättävää, tunnelma on pirullisen jännä (kiitos Carpenterille musiikeista), ja mikä parasta, ei pyritä näyttämään vain mitä kekseliäimpiä murhaustapoja. |
MowgliKäyttäjä | John Carpenterin kauhuklassikko on tunnelmaltaan alati jännittävä erinomaisesti toteutetusta alkukohtauksesta loppuun saakka. Kunnon säikähdyksiltä ei voi välttyä, ovat ne sen verran tehokkaita. Mike Myersin maskin takaa kuuluvan huohottavan rahinan korviin kantautuminen on merkki siitä, että kohta alkaa veitsi viuhua. Myersistä on tehty todella pelottava hahmo, kylmän rauhallinen ja tunteeton tappokone. Juoni ei ole kovin kummoinen, mutta hyvissä käsissä homma toimii. Näyttelijöistä ei voi sanoa mitään kovin erikoista, sillä parissa kohtaa viimeiset kuolinkouristukset olivat hieman koomisia. Carpenterin itse säveltämät musiikit olivat välillä aavistuksen hölmön kuuloisia, mutta loppujen lopuksi legendaarisen tunnarin säestämänä tälle kauhupätkälle tulee aivan uudenlaista tunnelmaa.
nykäneKäyttäjä | Hyvä elokuva, joka käy tarkoituksella hitaalla, mutta melko varmalla tavalla. Pitää silmät kiinni ruudussa loppuun asti ja lopputekstien jälkeen tekee mieli laittaa kakkos-osa pyörimään! |
PallinöyhtäKäyttäjä | Erittäin jännittävä kauhufilmi. Suosittelen. |
PeederKäyttäjä | Viimeinkin tuli katsottua tämä ja hyvä oli! Tunnelma ja musiikki kohdillaan... Ei liian raaka
PuukottajaKäyttäjä | hyvä elokuva, muilla sanoilla tätä ei oikein voi kuvailla |
ToniJJJKäyttäjä | Klassikko. |
1,4% | |
1,4% |
Saman genren leffoja
Hohto
80-luvulla tehtiin aika paljon kauhuelokuvia, Hohto on niistä paras.

Mr. Sixpack 16.01.2005 11:48
Kommentit (245)
jokurandomiMyersKäyttäjä |
09.03.10 klo 19:27
Leffa oli turhan säikäyttämätön.Varmasti joka kohdassa tietää missä yritettiin niin säikäyttää jotakuta.1/5
LassiLeeviKäyttäjä |
05.03.10 klo 20:20
Pelottavin kauhuelokuva mitä on tullu nähtyä, johtuukohan se siitä kun tätä ensimmäisen kerran siinä 8v tuli nähtyä? en tiedä mutta puistattaa vieläkin!
KeyKäyttäjä |
13.02.10 klo 22:37
Olin aina haukkunut tätä ''klassikkoa'' huonoksi, huonohan tämä olikin niinkuin epäilin. Samalla Halloween on yksi yliarvostetuimmista 70-luvun kauhuista, löyty... Lue loput
XsamidKäyttäjä |
12.02.10 klo 23:59
ihan ok mut ennen loppua aika tylsä ;/