Arvostelu

Vuoden 2013 parhaita elokuvia.

On ollut paljon kohua elokuvasta, joka käsittelee kahta astronauttia, jotka jäävät oman onnensa nojaan pimeässä avaruudessa. Kun ensimmäinen teaser pöllähti esiin, kiinnostus oli suhteellisen korkealla. Kun elokuvan keston oli todettu olevan vain 90 minuuttia, alkoi huolestus painaa mieltä. Ylensä puolitoistatuntiset hollywood-elokuvat olivat rahastusmieleisä (esim. Die Hard 5). Mutta kun ylistäviä arvosteluja tuli internettiin, ajatelin kääntää uuden lehden ja mennä sen katsomaan. Tein oikean ratkaisun. Gravity on komea, viihdyttävä, jännittävä, haikea ja todellakin kolmiulotteinen matka, jonka jokaisen leffafanin kuuluisi kokea.

Dr Ryan Stone (Sandra Bullock) ensimmäisellä avaruuslennollaan haaksirikkoutuu avaruuteen Venäjän tuhoaman sateelliitin avaruusromun ansiosta. Samaan jamaan joutui veteraaniastronautti Matt Kowalsky (George Clooney).

Siinä sitten ne juonenkäänteet oli. Sen jälkeen jatkuu perusselviytymistä, jonka tapahtumia en ala spoilaamaan. Tarina on erittäin yksinkertainen, mutta toimiva. Gravityssä on syvempiä teemoja, kuin käsikirjoitus. Bullock ja Clooney tekevät Oscarin tasoiset suoritukset. Bullock on tehnyt parhaan roolinsa. Samaistuminen hahmoihin ei ole vältettävissä. Asiaa auttaa se, että he ovat leffan ainoat näkyvät näyttelijät. Elokuvan ohjaaja Alfonso Cuarón on vaikuttanut ihmisiä monta kertaa aikaisemmin esimerkiksi scifi-elokuvalla Ihmisen Pojat. Cuarón hallitsee ohjauksen täydellisesti.

Teknisessä mielessä Gravity onnistuu myös vakuuttamaan. Erikoistehosteet ovat virheettömiä ja uskottavia. Äänitehosteet ovat olemattomissa, koska ääni ei avaruudessa kulje. Kaiken tämän realistisuuden keskellä löytyy kaunis ja ahdistava musiikki, joka vaikuttaa ja jää soimaan päähän. 3D on elokuvassa hieno lisä ja saa avaruuden näyttämään todelliselta. Jännitys on aidompaa ja tavaroita lentää paljon silmille. Kun on noussut penkistä elokuvateattereissa tuntuu oudolta kävellä kun on leijunut painovoimattomalta tuntuneessa tilassa Sandra Bullockin mukana. Kotikatsomossa 2D ei niin yhtä hyvin onnistu lumoamaan.

Gravity on loistava elokuva, jota katselee varmasti puoltatoistatuntia pitempäänkin. Leffa on tunteikas kokonaisuus, joka ansaitsee ehdottomasti paikkansa ensi vuoden Oscar-gaalassa. Painostava jännitys kertoo, että tunne elokuvan päähenkilöä kohtaan on voimakas. Gravityssä on vähän syventävää materiaalia, mutta siihen kaikkeen tarttuu ilomielin ja elokuva on kirkkaasti vuoden 2013 parhaita elokuvia.

Jos menette katsomaan (ja kannattaa mennä), niin menkää ehdottomasti 3D:nä.

Pisteet: rating 80,000

korkkinado
Käyttäjä, 36 arvostelua
Arvosteltu: 04.12.2013
Katsottu: Teatterissa 3D-näytöksenä

Saman kategorian TOP-leffoja

Reservoir Dogs
Reservoir Dogs arvosana 4,25
Reservoir Dogs
Seitsemän
Seitsemän arvosana 4,19
Seitsemän
Hyvät, pahat ja rumat
Hyvät, pahat ja rumat arvosana 4,56
Hyvät, pahat ja rumat
Taistelija
Taistelija arvosana 4,23
Taistelija

Elokuvan tiedot

Gravity
Gravity arvosana 3,59
Genret:
Sci-fi,
Valmistusvuosi:
2013
Pituus:
90 min
Ohjaajat:
Alfonso Cuarón
Käsikirjoittajat:
Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón
Pääosanäyttelijät:
George Clooney, Sandra Bullock
Maat:
Iso-Britannia, USA
Kielet:
englanti