Arvostelu

Ben Affleck taitaa osata ohjata. Tunnelma on saatu synkäksi.

2000-luvulla Ben Affleckin näyttelijänura on ollut alamäessä. Mies itsekin huomasi tämän ja päätti ruveta ohjaamaan näyttelemisen sijaan. Hän valitsi ensimmäiseksi elokuvaohjauksekseen Gone Baby Gonen, joka pohjautuu Dennis Lehanen kirjaan Muisto vain. Gone Baby Gone on toinen Lehane-filmatisointi. Ensimmäinen oli Clint Eastwoodin ohjaama Menneisyyden ote vuonna 2003.

Bostonia kuohuttaa 4-vuotiaan Amanda McCreadyn sieppaus. Poliisit eivät kykene löytämään tyttöä ja etsintöihin palkataan yksityisetsivät Patrick Kenzie ja Angie Gennaro (Affleck & Monaghan). He joutuvat menemään syrjäisiin räkälöihin, huumediilereiden luokse ja pedofiilien pesiin. Homma muodostuu erittäin sotkuiseksi.

Vaikkei Ben Affleck olekaan mikään hyvä näyttelijä, niin ohjaajankykyjä hänellä nähtävästi on, vaikka aina se on vaikea arvioida ensimmäisen työn kohdalla. Elokuva on yleisilmeeltään synkkä. Syrjäiset räkälät ovat paikkoja, jonne ei terveydestään välittävät ihmiset mielellään mene. Muutenkin syrjäkadut ovat todella ikäviä. Bostonin syrjäalueet ovat täynnä huumediilereitä ja pedofiilejä. Myös jännityspuoleen on panostettu hyvin. Tunnelma pysyy ylhäällä loppuun asti. Muutama kohtaus on tosin tehty turhan hätäisesti.

Ben Affleck on todistanut käsikirjoittajataitonsa jo Matt Damonin kanssa elokuvassa Good Will Hunting. Tälläkin kertaa Affleck on saanut Aaron Stockardin kanssa varsin hyvän kässärin aikaiseksi. Dialogi on todella terävää, ja saadaan siinä tapahtumia vietyä erinomaisesti eteenpäin, vaikka, kuten jo mainitsinkin, mennäänkin paikoitellen hieman hätäisesti. Myös erilaisia aiheita otetaan hyvin esille. Varsinkin sitä, voidaanko sääntöjä joskus rikkoa, pohditaan useaan otteeseen. Hahmotkin on kehitelty hyvin, vaikka Monaghanin Angie Gennaro jää kovin paljon statistin rooliin. Tuntuu siltä, että hän on mukana vain koska päähenkilöllä täytyy olla pari. Kohtaukset, joissa hän tekee jotain, on laskettavissa yhden käden sormilla.

Näyttelijät ovat kyllä ihan hyviä. Casey Affleck on nähtävästi hieman parempi kuin tunnetumpi isoveljensä. Michelle Monaghankaan ei huonolta vaikuta, vaikka on vaikea arvioida hänen roolisuoritustaan, koska hän on lähinnä taustalla. Morgan Freeman tekee tuttuun tapaansa loistotyötä. Ed Harris ja John Ashton ovat myös erinomaisia. Amy Ryan on kadonneen pikkutytön äitinä todella loistava, eikä saanut Oscareissa parhaan naissivuosan ehdokkuutta turhan takia.

Ben Affleck on saanut aikaiseksi hyvän draamatrillerin, joka pitää otteessaan loppuun asti. Pienistä puutteistaan huolimatta tämä on kyllä kelpo elokuva. Kenties Affleckin kyvyt löytyvätkin ohjaajan puolelta.

Pisteet: rating 80,000

Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 01.07.2008
Katsottu: Kotona

Lupaavan ohjaajan esikoinen.

Lupaavan ohjaajan esikoinen.

Antti L 08.01.2013

rating 70,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Umberto D. - elämän vanki
Umberto D. - elämän vanki arvosana 4,16
Umberto D. - elämän vanki
Rita Hayworth - avain pakoon
Rita Hayworth - avain pakoon arvosana 4,54
Rita Hayworth - avain pakoon
Kurjet lentävät
Kurjet lentävät arvosana 4,16
Kurjet lentävät
Ikiru - tuomittu
Ikiru - tuomittu arvosana 4,34
Ikiru - tuomittu

Elokuvan tiedot

Gone Baby Gone
Gone Baby Gone arvosana 3,56
Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
2007
Pituus:
114 min
Ohjaajat:
Ben Affleck
Käsikirjoittajat:
Aaron Stockard, Ben Affleck, Dennis Lehane
Pääosanäyttelijät:
Amy Madigan, Amy Ryan, Casey Affleck, Ed Harris, John Ashton, Michelle Monaghan, Morgan Freeman
Maat:
USA
Kielet:
englanti