Arvostelu

Affleck ei missään vaiheessa lähde kaunistelemaan kertomusta.

Urallaan ainoastaan muutamissa rooleissa joten kuten pärjännyt Ben Affleck yllättääkin olan takaa ohjaajan pallilla esikoisellaan Gone Baby Gone, joka on muunnelma Dennis Lehanen (Menneisyyden ote) novellista Muisto vain. Aivan kuten Menneisyyden otteessa, tälläkin kertaa käsitellään lapsiperheiden traumoja ja sitä kaikkein pahinta mitä perheen pienimmälle voi sattua. Eli Affleckin Ben on ottanut rohkeasti kiinni härkää sarvista ja tehnyt varsin karun teoksen, joka mm. Britaniassa ja Espanjassa kiellettiin toistaiseksi Portugalissa kadonneen Madeleine McCannin vuoksi.

Bostonin työläiskorttelissa kuohuu, kun 4-vuotias tyttö Amanda McCready (O'Brien) kaapataan kotoaan keskellä yötä. Tytön Helene äiti (Ryan) ja hänen sukulaisensa palkkaavat kaksi yksityisetsivää Patrick Kenzien (Affleck) ja tämän tyttöystävän Angie Gennaron (Monaghan) selvittämään tytön kohtaloa. Bostonin poliisi-kapteeni Jack Doyle (Freeman) ei myöskään nuole näppejään, vaan lähettää vanhan ketun Bressantin (Harris) ja etsivä Nick Poolen (Ashton) samoille poluille. Pian kun tutkimukset ovat alkaneet saada tuloksia kaapataan samalta alueelta toinenkin lapsi ja jäljet alkavat suunnata pian sinne minne ei pitäisi.

Gone Baby Gone on varsin rankka ja puhutteleva kuvaus syrjäisestä kaupunginosasta ja moraalista, joita tulee eteen vähän väliä. Ben Affleck ei missään vaiheessa lähde kaunistelemaan kertomusta, vaan kaikki näytetään niin surumielisenä ja ahdistavana kuin tarinalta voi odottaa. Hyvänä esimerkkinä Amy Ryanin esittämä äiti, joka välillä vetelee hieman kiellettyjä aineita ja sitten itkeä pollottaa tyttönsä puolesta on tässäkin miettimistä, että herääkö tälläistä hahmoa kohtaan vielä tunteita vai vihaa. Sen verran aidosti Amy Ryan roolinsa tulkitsee, joten ei Oscar-ehdokkuus turhaan napsahtanut.

Affleck ei myöskään anna mitään itsestään selvänä katsojalle, vaan katsojan on välillä itse hyväksyttävä näkemänsä, jos siihen pystyy. Tarinassa on muutamia varsin koukuttavia käänteitä ja tunnelma pysyy varsin ahdasmielisenä koko ajan, joten treffi-leffaksi tätä ei ihan heti voi suositella. Gone Baby Gonen kuvaus on ensiluokkaista, kun kaikki lähiön baarit, likaiset pihat ja ahtaat-kadut slummeineen ovat jääneet hienoon ja realistiseen kuvaukseen. Ben Affleckin pikkuveli Casey Affleck tekee onnistuneen roolin etsivänä, jonka moraali nousee tapauksen myötä varsin korkealle. Ed Harris tekee parhaan roolinsa vuosiin, jonka Bressantin hahmolle tulee järkyttävä pakkomielle tytön löytämiseksi. Morgan Freeman on mukana varmalla asenteella. Suurin heikkous on Michelle Monaghan, joka on vain lähinnä taustalla heilumassa.

Kokonaisuutena Gone Baby Gone on rankka matka moraalisten kysymysten täyttämään maailmaan, joka on täynnä narkkareita, pedofiilejä ja korruptiota. Ben Affleckin varsin sujuva esikoisohjaus on yllättävänkin toimiva ja puhuttelevan synkkä rikoselokuva.

Pisteet: rating 80,000

andy
Tähtääjä, 450 arvostelua
Arvosteltu: 05.06.2008
Katsottu: Kotona

Lupaavan ohjaajan esikoinen.

Lupaavan ohjaajan esikoinen.

Antti L 08.01.2013

rating 70,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,40
Valamiesten ratkaisu
Seitsemän samuraita
Seitsemän samuraita arvosana 4,34
Seitsemän samuraita
Kummisetä
Kummisetä arvosana 4,34
Kummisetä
Auringonnousu
Auringonnousu arvosana 3,96
Auringonnousu

Elokuvan tiedot

Gone Baby Gone
Gone Baby Gone arvosana 3,56
Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
2007
Pituus:
114 min
Ohjaajat:
Ben Affleck
Käsikirjoittajat:
Aaron Stockard, Ben Affleck, Dennis Lehane
Pääosanäyttelijät:
Amy Madigan, Amy Ryan, Casey Affleck, Ed Harris, John Ashton, Michelle Monaghan, Morgan Freeman
Maat:
USA
Kielet:
englanti