Arvostelu

Hieno elokuva, joka poikkeaa aikalailla elokuvista joita 40-luvulla tehtiin.

Täytyy myöntää, että Gilda on hieman omituinen elokuva ja sen juonta on välillä vaikea seurata, mutta siitä huolimatta se on klassikon aseman ansainnut. Se on koukeroinen ja hieno elokuva, joka saa huomaamaan kuinka pieni ero vihalla ja rakkaudella voi olla.

Johnny (Glenn Ford) on juuri Argentiinaan saapunut uhkapeluri, joka yritetään ryöstää. Mysteerinen mies pelastaa hänet kepillään, jonka päästä tulee esille terä ja samainen mies suosittelee hänelle casinoa (vaikka uhkapeli on laitonta). Johnny menee sinne ja liian pelionnen jälkeen joutuu johtajan puheille, joka paljastuu olevan Ballin Mundson (George Macready), mies joka pelasti hänet. Johnny saa suostuteltua Ballinin ottamaan hänet töihin ja pian hän nousee ykkösmiehen asemaan. Mutta sitten kaikki romahtaa, Ballin lähtee matkalle ja kun hän palaa, hänellä on vaimo mukanaan. Ballin esittelee uuden vaimonsa, Gildan (Rita Hayworth) Johnnylle ja sen huomaa, että he ovat jo ennestään tuttuja. Ballin laittaa Johnnyn vahtimaan Gildaa tietämättä, että nämä ovat entisiä rakastavaisia. Gilda leikittelee Johnnylla, kasvattaa tämän mustasukkaisuutta ja leikittelee miehillä saadakseen Johnnyn kiemurtelemaan. Lopuksi kaikki huipentuu heidän viha-rakkaus suhteessaan ja Johnny saa kostons!a, mutta kuinka pitkäksi aikaa se riittää.

Gilda ei ole aivan sitä mitä odotin, mutta en pettynyt, vaikka odotukset olivatkin korkealla. Käsikirjoitus on monimutkainen eikä paljasta liikaa. Näyttelijät ovat loistavat ja täydelliset rooleihinsa. Lisäksi Glenn Fordin ja Rita Hayworthin kemiat pelaavat erinomaisesti. Hayworth laulaa lurauttaa muutaman laulunkin ja ainakin minulla jäi yksi niistä soimaan päähän. Ei ne yhtään pahemmalta kuulostaneet, vaikka onkin tottunut vähän tuoreempaan musiikkiin. Loppuratkaisu on ennalta arvattavissa, mutta toisaalta se on täysin pimennossa. Gilda näyttää hienosti kuinka häilyväinen vihan ja rakkauden raja voi olla, mutta elokuvassa ei kerrota miksi Gilda ja Johnny "vihaavat" toisiaan. Yksinkertaisesti Gilda on hieno elokuva, joka poikkeaa aikalailla elokuvista joita 40-luvulla tehtiin.

nimimerkki: LeffaPopcorn

Pisteet: rating 80,000

LeffaPopcorn
Käyttäjä, 57 arvostelua
Arvosteltu: 14.09.2005
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Tokyo Story
Tokyo Story arvosana 4,26
Tokyo Story
Jeanne d'Arcin kärsimys
Jeanne d'Arcin kärsimys arvosana 4,32
Jeanne d'Arcin kärsimys
Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11
Kaupungin valot
Kunnian polut
Kunnian polut arvosana 4,03
Kunnian polut

Elokuvan tiedot

Gilda
Gilda arvosana 3,67
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1946
Pituus:
110 min
Ohjaajat:
Charles Vidor
Käsikirjoittajat:
Ben Hecht, E.A. Ellington, Jo Eisinger, Marion Parsonnet
Pääosanäyttelijät:
George MacReady, Glenn Ford, Rita Hayworth, Steven Geray
Maat:
USA
Kielet:
englanti, espanja, ranska, saksa