Arvostelu

Silkkaa viihdyttävyyttä.

Kolmen akateemisesta maailmasta poispotkitun tutkijan, Egon Spenglerin (Harold Ramis), Ray Stanzin (Dan Aykroyd) ja Peter Venkmanin (Bill Murray) perustama yliluonnollisia ilmiöitä tutkiva ja hävittävä yritys ei todellakaan pärjää taloudellisesti, mutta Sedgewick-hotellin ongelma on alkupotku toiminnalle ja samoin Dana Barrettin (Sigourney Weaver) jääkaapissa tapahtunut ilmestys. Töitä on on siis luvassa ja sihteerinä toimivan Janine Melnitzin (Annie Potts) lisäksi töihin palkataan Winston Zeddmore (Ernie Hudson). Soppaan liittyy myös Barrettin naapurissa asuva nuuppa kirjanpitäjä Louis Tully (Rick Moranis) ja tietysti byrocraquayn sinnikäs virkailija Walter Peck (William Atherton). Koska mikään työ ei ole liian suuri on spesialistien käärittävä hihansa ja tehtävä iso työkeikka.

Ghostbusters - haamujengi on monien genrejen sekoitus ja kaikista korkeimmalle kohoaa silkka viihdyttävyys. Ivan Reitmanin ohjaustyö ei ehkä mullista maailmaa, mutta Laszlo Kovacsin taidokas kuvaus on rakentaa tehokkaasti tunnelmaa. Jännitystä ja shokkeja kuitenkin keventää Harold Ramisin ja Dan Aykroydin käsikirjoitus mikä sisältää loistavan määrän nasevaa dialogia ja eläviä henkilöhahmoja ja tietysti 30-metrisen vaahtokarkkimiehen joka talloo kirkkoja jalkoihinsa. Tehosteet ovat toimivia eivätkä törkkää silmään pahalla.

Varsinainen tähtikolmikko hoitaa roolinsa silkalla tyylillä ja jokainen heistä on erilainen, heti tunnistettavissa oleva persoona: Harold Ramis ruumiillistaa ryhmän älykkään, analyyttisen tiedemiehen ja Dan Aykroyd on hänen vastakohtansa innokkaana, kömpelönä koheltajana jolla kuitenkin on pätevyyttä. Bill Murray on ryhmän sarkastinen skeptikko ja vähemmän sovelias henkilö byrocraquayn kohtaamiseen vaikka muuten osaa supliikin. Ernie Hudson tulee myöhemmin mukaan ja jää hieman värittömäksi, mutta toimivaksi epätavallisen työn raatajana. Sigourney Weaver samoin jää hieman ohueksi, joskin Rick Moranis on huvittavan nuuppa kirjanpitäjä ja William Atherton ruumiillistaa itsepäisen byrokraatin millä kumma kyllä on asiaa väitteidensä taustalla.

Lyhyesti sanoen Ghostbusters - haamujengi on silkkaa viihdyttävyyttä. Ei mitään enempää eikä takuulla yhtään sen vähempää.

Pisteet: rating 80,000

Jurpo
Tähtääjä, 1387 arvostelua
Arvosteltu: 14.05.2011
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Brianin elämä
Brianin elämä arvosana 4,14
Brianin elämä
Smoke
Smoke arvosana 3,77
Smoke
Diktaattori
Diktaattori arvosana 4,15
Diktaattori
Aladdin
Aladdin arvosana 4,01
Aladdin

Elokuvan tiedot

Ghostbusters - haamujengi
Ghostbusters - haamujengi arvosana 3,68

Ghostbusters - haamujengi (1984)

Alkuperäinen nimi: Ghostbusters

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1984
Pituus:
95 min
Ohjaajat:
Ivan Reitman
Käsikirjoittajat:
Dan Aykroyd, Harold Ramis
Pääosanäyttelijät:
Annie Potts, Bill Murray, Dan Aykroyd, David Margulies, Ernie Hudson, Harold Ramis, Rick Moranis, Sigourney Weaver, Slavitza Jovan, William Atherton
Maat:
USA
Kielet:
englanti