Arvostelu

Kokonaisuudessaan varsin piristävä kokemus.

Ivan Reitman on mainetta ja mammonaa maailmalla kerännyt ohjaaja. Miehen ehkäpä tunnetuin tekele kaameiden Arska-komedioiden rinnalla on Ghostbusters, kulttimainetta ja suuren fanijoukon kerännyt fantasiakomedia.

Tohtorit Venkman (Murray), Stantz (Aykroyd) ja Spengler (Ramis) ovat paranormaaleista asioista kiinnostuneita kaveruksia, jotka perustavat oman haamujen jahtaamiseen erikoistuneen yrityksen. Kankean alun jälkeen Haamujengistä tulee kuuluisa ja homma sujuu kuin rasvattu, kunnes he kohtaavat Dana Barrettin (Weaver), jonka jääkaapissa asustaa koko ihmiskunnalle vaarallinen olento.

Ghostbustersin idea on simppeli, mutta erittäin toimiva ja omaperäinen. Aykroyd-Ramis -kaksikon todellinen osaaminen näkyy niin käsikirjoituksessa kuin näyttelemisessä. Kässärin parissa on selvästi nähty vaivaa ja sille on omistauduttu täysin, mutta hahmoihin olisi voitu panostaa hieman enemmän kuin tarinaan. Erityisesti Ernie Hudsonin hahmo ei vaikuta juoneen juuri mitenkään, eikä sitä käsitellä tarpeeksi elokuvassa, että siitä saataisiin tärkeä ja mieleenpainuva hahmo. Tunnelman luonnissa on onnistuttu harvinaisen hyvin. Ghostbusters on muiden 80-luvun elokuvien tapaan värikäs, mutta samalla myös synkkä. Kun upeaan värimaailman lisätään vielä salaperäinen ja aavemainen musiikki, on yhtälö täydellinen. Välillä onnistutaan myös luomaan hieman erilaisempaa ja kepeämpää tunnelmaa, jolloin kiva dialogi pääsee kukkimaan.

Bill Murray tekee hahmostaan juuri sopivan kyynisen, eikä siitä selvästikään edes yritetä tehdä muunlaista. Kuiva huumori toimii hyvin. Tuskin se toimisi ollenkaan, jollei Bill Murray viljelisi sitä ympäriinsä jatkuvasti. Dan Aykroydin ja Harold Ramisin näyttelytyö on sekin hyvää, ja he onnistuvat tulkitsemaan hahmonsa hyvin ja suurella sydämellä. Haamujengin neljättä jäsentä näyttelevän Ernie Hudsonin hahmo on sopivan rento ja huumorintajuinen. Neljä erilaista hahmoa puhaltavat juuri sopivasti yhteen hiileen ja täydentävät toisiaan, myös näyttelijöiden oikea kaveruus näkyy.

Ghostbusters on siis varsin toimiva komediaelokuva ja ehdottomasti maineensa veroinen elokuva. Ray J. Parkerin tunnusmusiikki kruunaa koko elokuvan ja lopputekstien koittaessa olo on mukava. Kokonaisuudessaan siis varsin piristävä kokemus.

Pisteet: rating 70,000

MiiCa
Käyttäjä, 78 arvostelua
Arvosteltu: 13.12.2008
Katsottu: Kotona

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Komisario Palmun erehdys
Komisario Palmun erehdys arvosana 4,22
Komisario Palmun erehdys
Toy Story 3
Toy Story 3 arvosana 4,07
Toy Story 3
Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11
Kaupungin valot
Jedin paluu
Jedin paluu arvosana 4,19
Jedin paluu

Elokuvan tiedot

Ghostbusters - haamujengi
Ghostbusters - haamujengi arvosana 3,68

Ghostbusters - haamujengi (1984)

Alkuperäinen nimi: Ghostbusters

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1984
Pituus:
95 min
Ohjaajat:
Ivan Reitman
Käsikirjoittajat:
Dan Aykroyd, Harold Ramis
Pääosanäyttelijät:
Annie Potts, Bill Murray, Dan Aykroyd, David Margulies, Ernie Hudson, Harold Ramis, Rick Moranis, Sigourney Weaver, Slavitza Jovan, William Atherton
Maat:
USA
Kielet:
englanti