Arvostelu

Ensimmäinen osio on ihan mielenkiintoista ja hienoa seurattavaa, mutta sotaosio olisi kaivannut hieman syvyyttä.

Full Metal Jacket jäi Stanley Kubrickin toiseksi viimeiseksi elokuvaksi. Vei kaksitoista vuotta ennen kuin Kubrick teki viimeiseksi elokuvakseen jääneen Eyes Wide Shutin. Tämä jäi myös viimeiseksi kunnolliseksi Vietnam-elokuvaksi. Tämän leffan jälkeen ei Vietnamin sotaa juuri käsitelty. Full Metal Jacket jakautuu selkeästi kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa ollaan koulutusleirillä ja toisessa osassa ollaankin sodan keskellä.

Elokuvan ensimmäisen puoliskon aikana käsitellään jalkameriväen alokkaiden kouluttamista sotilaiksi. Koulutusupseeri onkin todella häijy tyyppi. Hän pistää koulutettavat lujille ja nöyryyttää heitä monin tavoin. Tilanne menee niin pitkälle, että yhdeltä menee vintti pimeäksi ja syntyy ruumiita.

Toisessa osiossa ollaankin Vietnamin sodan keskellä. Sotaa seurataan erään sotareportterin silmin. Hän saa todistaa sodan järjettömyyttä ja että keltä tahansa voi mennä järki. Sota ei ole seurattavalle komppanialle helppo, sillä koskaan ei voi tietää milloin ja missä vihollisen tarkka-ampujat vaanivat.

Full Metal Jacket on ihan mielenkiintoinen ja erilainen sotaleffa. Elokuva näyttää, ettei sota ole kivaa. Myös näyttelijät tekevät hyvää työtä. Ensimmäinen osio on ihan mielenkiintoista ja hienoa seurattavaa, mutta sotaosio olisi kaivannut hieman syvyyttä. Sotilaisiin ei pääse tutustumaan kunnolla. Sodan järjettömyys sentään tulee ihan hyvin esille. Siviilien elämää olisi kyllä saatu esittää vähän enemmän.

Pisteet: rating 80,000

Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 10.12.2004
Katsottu: VHS

Saman kategorian TOP-leffoja

American Beauty
American Beauty arvosana 4,09
American Beauty
Ikiru - tuomittu
Ikiru - tuomittu arvosana 4,34
Ikiru - tuomittu
Unelmien sielunmessu
Unelmien sielunmessu arvosana 4,47
Unelmien sielunmessu
Iivana Julma
Iivana Julma arvosana 3,98
Iivana Julma

Elokuvan tiedot

Full Metal Jacket
Full Metal Jacket arvosana 4,20
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1987
Pituus:
116 min
Ohjaajat:
Stanley Kubrick
Käsikirjoittajat:
Gustav Hasford, Michael Herr, Stanley Kubrick
Pääosanäyttelijät:
Adam Baldwin, Arliss Howard, Ed O'Ross, John Terry, Kevyn Major Howard, Matthew Modine, R. Lee Ermey, Vincent D'onofrio
Maat:
USA, Iso-Britannia
Kielet:
englanti, vietnam